Wandelingen Veluwe:

‘Houtvesterij’, Noord Ginkel, Ede 

Karakteristiek: Afwisselende, korte wandeling, door dennenbossen en loofbossen met halverwege een prachtig doorkijkje over een groot heideterrein

Korte schets: De wandeling loopt door het gebied de ‘Zuid Ginkel’. Als je de paaltjes-route achter je hebt gelaten kom je nog maar weinig mensen tegen.

Start van de wandeling: Bij de voormalige houtvesterij van de gemeente Ede. Als je vanaf Ede komt over de Ginkelse hei, Verlengde Arnhemse weg, na ‘Juffrouw Tok’, de eerste afslag links (tegenover dierenpension), daar auto of fiets parkeren.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de parkeerplaats door het hek, over het wildrooster in het fietspad, direct rechts afslaan. Dit pad een stukje volgen, het eerste pad linksaf. Dit pad volgen, bij een Y-splitsing links aanhouden (de paaltjes-route gaat naar rechts). Bij open plek, eerste paadje links en aan het einde rechtsaf. Tweede pad linksaf, dit pad is wat dichtgegroeid maar het paadje is goed te zien. Aan het einde rechts afslaan (rechtdoor is rustgebied voor het wild). Je volgt dit pad tot een grote kruising met een bankje, hier sla je linksaf. Verderop hou je links aan. Dit pad slingert langs de rand van het Reemster veld, een groot heidegebied. Het paadje wordt smaller, direct na een paar grote dode bomen aan de rechterkant, linksaf slaan, een smal pad. Bij vijfsprong linksaf (is ook LAW-pad). Pad steeds vervolgen. Na een open plek in het bos (met een wild-observatie schutting) rechtsaf en direct het eerste pad linksaf. Na het heideveldje, aan de rechterhand, het pad rechtdoor aanhouden (iets naar links het brede pad oversteken). Bij T-kruising rechtsaf. Nu steeds rechtdoor tot betonnen fietspad, hier linksaf, het fietspad volgen tot de parkeerplaats (beginpunt).

Alternatieven: Deze wandeling is goed te combineren met de wandeling van natuurmonumenten Planken Wambuis.

Tijd:  ca 1 1/2 uur, 6,2 km

Hoogteverschil:  n.v.t.

Bijzonderheden: ‘Trage paden’  geeft een fraaie kaart uit van dit gebied (Gelderse Vallei)

 

download gpx-file (voor garmin-gps)

Een andere mogelijkheid is de wandeling van het bezoekerscentrum Zuid Ginkel naar boerderij de Mossel. Veel afwisseling: heide, kleinschalige landbouw, bos en grafheuvels. Ca. 10 km. Boerderij de Mossel is vanaf het voorjaar tot ca. eind september geopend.
Zie kaartje hieronder:

download gpx-file (voor garmin-gps)


Stuwwal Wageningen-Westerbouwing

Karakteristiek: Een afwisselende, korte wandeling over de stuwwal van de Rijn bij kasteel Doorwerth

Korte schets: De wandeling heen loopt hoog over de stuwwal met mooi uitzicht op de Nederrijn, de Betuwe en de stuw van Driel. De terugweg loopt onderlangs de stuwwal langs kleine poelen en door loofbos. Bij ‘Duno’, een groot grasveld, vlak bij Heveadorp heb je een geweldig uitzicht over de Betuwe, op Arnhem en Nijmegen en zelfs het Reichswald. In de wandeling is een kort rondje door Heveadorp opgenomen.

Start van de wandeling: De parkeerplaats bij kasteel Doorwerth (Fonteinallee 2a, 6865 XC, Doorwerth). Bij het kasteel is een theeschenkerij.

Beschrijving van de tocht: Zie hiervoor de kaartje hieronder.

Alternatieven: De wandeling is uit te breiden door vanaf Duno af te dalen naar de Rijn en daar het pad naar de Westerbouwing te volgen. De Westerbouwing is niet altijd geopend (vooral voor verhuur zalen).

Tijd:  ca 1 1/2 uur, 6 km

Hoogteverschil:   40 meter

Bijzonderheden:   ‘Trage paden’ geeft een fraaie kaart uit van dit gebied (Gelderse Vallei)

download gpx-file voor garmin-gps


Wekeromse zand Ede/Wekerom

Karakteristiek: Korte wandeling rondom de zandverstuiving van het Wekeromse zand (paaltjesroute). In het weekend vrij druk!

Korte schets: De wandeling loopt langs dennenbossen en rond het Wekeromse Zand. In het bos ten noorden van de zandverstuiving liggen enkele kolken. Deze kolken zijn door het Geldersch landschap opnieuw ingericht.

Start van de wandeling: Als je vanaf Ede de N304 richting Otterlo neemt, sla je bij de tweede rotonde linksaf, richting Wekerom, volg deze weg 3,4 km. Bij een kruising met een fietspad, de auto of fiets rechts van de weg parkeren.

Beschrijving van de tocht: De weg oversteken, schuin rechts het pad in lopen en direct links door een draaihek. Dit paadje loop je uit tot een grote steen. Daar sla je linksaf en volg je de paaltjes-route. Zie ook het kaartje hieronder.

Alternatieven:       —

Tijd: 1 1/2 uur, ca 6 km

Hoogteverschil:    —

Bijzonderheden:  ‘Trage paden’ geeft een fraaie kaart uit van dit gebied (Gelderse Vallei)

 

download gpx-file voor garmin-gps


Amerongse berg

Karakteristiek: Twee wandelingen rond de Amerongse Berg. De 9 km gaat vooral door het bos en kleine heideveldjes, de 10 km gaat eerst door de bovenpolder (een natuurontwikkelingsgebied), langs kasteel Amerongen en door het bos

Korte schets: Afwisselende wandelingen. De koeien in de Bovenpolder kunnen bij nat weer het paadje glibberig en vies maken

Start van de wandeling:
9 km: vanaf de N225 westelijk van Elst de Bosweg uitrijden. Aan het eind parkeren, zie verder de kaart hieronder.
10 km, Start bij het pannenkoekenhuis langs de N225 tussen Amerongen en Elst

Beschrijving van de tocht: Zie voor de wandelingen het kaartje hieronder.

Alternatieven:       —

Tijd:  ca 2 uur

Hoogteverschil: ca 55 meter

Bijzonderheden:  ‘Trage paden’ geeft een fraaie kaart uit van dit gebied (Gelderse Vallei) of de Topografische kaart 39B Wijk bij Duurstede

9 km

 

 download gpx-file voor garmin-gps

10 km

 

 download gpx-file voor garmin-gps


Rondje Wageningen en Binnenveld

Karakteristiek: Twee wandelingen rondom Wageningen onder meer door het prachtige Binnenveld. In het vroege voorjaar is de tweede wandeling door het Binnenveld en de Kraats aan te raden vanwege het grote aantal weidevogels. De rest van het jaar is de eerste wandelingen rondom Wageningen aantrekkelijk: door het Binnenveld en door de uiterwaarden van de Rijn.Binnenveld

Korte schets: Mooie wandelingen door het Binnenveld door de uiterwaarden van de Rijn bij Wageningen. De wandeling volgt deels het Maarten van Rossumpad en deels klompenpaden.

Start van de wandeling:

Voor beide wandelingen:
Parkeerplaats bij Bennekom. Vanaf de A12 richting Wageningen en bij eerste VRI links af richting Bennekom. Direct links is een kleine parkeerplaats. Of vanaf station Ede-Wageningen met bus 88 richting Wageningen, uitstappen halte Halderbrink.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de Parkeerplaats de Prof. Dreeslaan/N781 oversteken en direct links de Langesteeg in. Bocht naar rechts volgen en na ca. 300 m het Klompenpad naar links inslaan. Klompenpad steeds volgen. Let op: bij de kruising van de Slagsteeg loopt het klompenpad rechts van de sloot! Bij de kruising met de Veensteeg kan je ook – vrijwel recht oversteken –  een nieuw pad volgen door de rietlanden (veel vogels!). Verder over de brug over de Grift/Valleikanaal. Hier spitsen de routes 1 en 2 zich. Zie verder de kaartjes en de gpx-files hieronder.

Zie voor de wandelingen het kaartje hieronder. Totaal ca. 22 km.

Alternatieven:       —

Tijd:  ca 5 uur

Hoogteverschil: ca 20 meter

Bijzonderheden:  ‘Trage paden’ geeft een fraaie kaart uit van dit gebied (Gelderse Vallei) of de Topografische kaart 39B Wijk bij Duurstede

Rondje Wageningen: 22 km

 download gpx-file voor garmin-gps

Rondje Binnenveld en de Kraats: 16,5 km

 download gpx-file voor garmin-gps