Wandelen in Spanje

Behalve de Pyreneeën en de Sierra Nevada/Alpujarras kent Spanje een aantal zeer aantrekkelijke wandelgebieden, bijvoorbeeld de Sierra de Gredos, tussen Madrid en Avila.  Hoyos del Espino ligt centraal in dit gebied en van hieruit zijn mooie wandelingen te maken. Het gebied is ook goed te combineren een stedentrip langs Madrid, Avila en Toledo. Een mooie beschrijving van dit gebied vind je in OpPad 2008/05 Of de wandeling van Plataforma naar de Refugio Elola.

In het voorjaar kan er nog wel sneeuw liggen (foto rechts is genomen begin mei).

Ook in de Picos de Europa kan je fraai wandelen. De bekendste wandeling is de wandeling door de Garganta Divina of de Ruta del Cares.

En als laatste is een huttentocht op Mallorca opgenomen.

Een aantal gps-tracks is afkomstig van Wikiloc.

Overzicht


Wandelingen

Sierra Nevada: Refugio Poquita aan de voet van de Mulhacén

In de Sierra Nevada de wandeling naar de Refugio Poquita aan de voet van de Mulhacén vanuit  Hoya del portillo. Een wandeling in de Sierra Nevada is goed te combineren met een bezoek aan Granada of een verblijf aan de kust in de omgeving van Malaga.

Karakteristiek: Mooie wandeling met fraai uitzicht op de Sierra, soms een beetje saai. Maar je krijgt wel een mooie indruk van het gebied.

Start van de tocht: Hoya del Portillo (2150m), per auto bereikbaar vanaf Capileira. Het bospad is redelijk goed te berijden als het droog is! Bij nat weer of na sneeuw is het pad erg blubberig en lastig met een gewone personenauto. Volg de A-348 en de A-4132 (op download kaarten, hieronder, is de route ook goed te zien op de OSM kaart).

Beschrijving van de tocht: Van de parkeerplaats bij  Hoya del Portillo (2.150 m) het pad achter de hut  in noordelijke richting volgen door een oud dennenbos. Hier staat ook een bord met informatie over de hut. De markering en de borden volgen en het laatste deel via een breed pad (Capileira naar de hut) naar de hut.

Alternatieven:       —

Tijd: ca.3 uur. ca 8,7 km,

Hoogteverschil: ca. 700 m

Bijzonderheden: Kaart: Wandelkaart 10 Parques Nacionales Sierra Nevada | CNIG

download gpx-files voor garmin-gps


Sierra de Gredos: Refugio Elola vanaf La Plataforma

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling naar hut aan een meertje (in de zomer staat dit meertje meestal droog).

Start van de tocht: Vanaf de parkeerplaats bij La Plataforma de Gredos (1180m), bereikbaar vanuit Hoyos del Espino over de AV-931

Beschrijving van de tocht: Vanaf de parkeerplaats het de borden volgen over een zeer goed geplaveid paadje met veel paaltjes naar een grote regenmeter op ca 2100m, vanaf dit punt zie je de hut al liggen. Nu afdalen over paadje met grote stenen naar de hut.

Alternatieven:  —

Tijd: ca 2 uur, 7 km.

Hoogteverschil: 450 m omhoog, 250m omlaag

Bijzonderheden:  Kaart: Wandelkaart Sierra de Gredos  Editie Alpina (1: 25.000).

download gpx-files voor garmin-gps


Picos de Europa: Garganta Divina of de Ruta del Cares

In het Parque National de Picos de Europa zijn fraaie wandelingen te maken. De ligging in Noord Spanje  betekent wandelen in een prachtige omgeving met veel bloemen, zoals bijvoorbeeld de wandeling vanuit Sotres (in 2015 eindpunt van de 15e etappe van de Vuelta)  naar de Refugio de la Vega de Urriellu (1960m) – klik HIER voor kaartje.

Maar verreweg de bekendste wandeling in de Picos de Europa is de wandeling vanuit Poncebos naar Cain door de kloof van de Rio Cares: de ‘Garganta del Cares’ of de ‘Garganta Divina’ of de ‘Ruta del Cares’  genoemd. Ook op de site van ‘OpPad’ staat een summier overzicht van wandelingen.

Karakteristiek: Mooie wandeling over goede paden. Je loopt hier niet alleen maar je hebt steeds indrukwekkend uitzichten op de rivier beneden. Loop de route op een ‘door-de-weekse’ dag en mijdt feestdagen.

Start van de wandeling: Poncebos(ten zuiden van Arenas de Cabrales). De parkeergelegenheid is op drukke dagen beperkt!

Beschrijving van de tocht: Vanaf Poncebos (diverse restaurantjes) de  weg in zuidwestelijke richting volgen, de GR 202. Het pad is overal duidelijk aangegeven. In Cain is een restaurant, onderweg is er geen horeca.

Alternatieven: Je kunt vanaf Poncebos het paadje langs de beek volgen (oostelijk van de gebruikelijke route). Na een paar kilometer gaat het pad steil omhoog naar het gebruikelijke pad (zie de OSM kaart, onder ‘download kaarten’.

Tijd:  de route is zo’n 12 km (retour dus 24km!), dus vroeg vertrekken!

Hoogteverschil:      ca 550m omhoog en 550m omlaag

Bijzonderheden:    Kaarten: Parque Nacional de Picos de Europa (Cordillera Cantabrica) van Editorial Alpina SL. Onder andere verkrijgbaar bij de “Noorderzon”, Arnhem.

download gpx-files voor garmin-gps


Mallorca: GR 221 ‘Ruta de la pedra en sec’.

Mallorca staat bekend als strand- en als fietseiland, maar je kunt er ook heerlijk wandelen. Vooral aan de westkust van Mallorca zijn mooie wandelpaden en enkele berghutten.

Karakteristiek: De route van de ‘ongemetselde muren’ of het ‘drogestenenpad’ maar beter nog de ‘Ruta de pedra en sec’ loopt van zuid-west naar noord-oost dwars door het Tramuntana-gebergte aan de westkust van Mallorca. Het pad wordt nog aangelegd maar in het gedeelte tussen Deià en de Cap Fermentor is het pad gereed en zijn voldoende hutten beschikbaar om de tocht in 5 dagen te lopen. Veel informatie is beschikbaar op de site het toeristenbureau van Mallorca (sommige browsers geven voor deze site een foutmelding), met een complete routebeschrijving (Engels en Duits). Op deze site zijn ook de hutten te boeken. Het zijn flinke etappes tot soms wel zo’n  27 km en stijgingen tot ca 1100m. Een goede conditie maakt de tocht een stuk leuker! De routes zijn over het algemeen lang en er is weinig horeca onderweg, neem dus veel water mee!
Transavia vliegt regelmatig op Mallorca. Met de shuttle vanaf de luchthaven bent u in ca 15 min. bij het centraal station van Palma de Mallorca waar vandaan bussen vertrekken naar diverse plaatsen aan de westkust.

Je kunt ook vanuit Sóller, Escorca of vanuit Pollenca mooie wandelingen maken als je over een auto beschikt. Zie hiervoor het nederlandstalige wandelgidsje van Rother Wandelgidsen van Mallorca (R. Goetz).

Op de site van het Consell de Mallorca  (negeer de foutmelding) staat de route uitputtend beschreven en de bewegwijzering van de GR 221 is optimaal te noemen daarom beperk ik mij tot een korte impressie van de GR 221.
Voor de varianten verwijs ik naar de kaarten (‘download kaarten’) onder elke wandeling.
N.B.: Een aantal van deze routes is afkomstig van het Consell de Mallorca.

Dag 1
Start van de wandeling:  Wij zijn begonnen in Deià, bereikbaar met de bus (bus 210) vanaf het station in Palma de Mallorca (duur ca. 55 min.).

Beschrijving van de tocht: De ‘normale’ GR 221 loopt hoog boven de zee langs. Veel mooier is het om vanuit Deià af te dalen naar Cala de Deià tot vlak boven het strandje en daar het paadje in noordelijke richting te nemen richting Llucalcari en vervolgens verder naar Alconàsser. Soms is het zoeken maar er is altijd wel een paadje in de goede richting. In Alconàsser bij een asfaltweggetje omhoog naar de Ma-10. Deze weg even volgen tot je op de GR stuit. Linksaf de GR volgen naar de Refugi de Muleta (Port de Sóller), fraai gelegen onder de vuurtoren van Cap Gros.

Tijd:       Voor de GR 221 ca. 4 uur, en voor het alternatief onderlangs de kust 1 1/2 uur langer.

Hoogteverschil:         ca. 370 m stijgen en 390 m dalen.

Kustroute:

download gpx-files voor garmin-gps

officiele GR 221:

download gpx-files voor garmin-gps

Dag 2
Start van de wandeling:  Refugi de Muleta (zie dag 1)

Beschrijving van de tocht: Dit is de langste tocht van de GR 221 met een flinke kim naar de Col de l’Offre (875m). Omdat de route erg lang is kiezen veel mensen ervoor om vanaf de hut de taxi te nemen naar het plaatsje Biniaraix. Maar je kunt ook, eigenlijk veel aantrekkelijker, vanaf de hut omlaag lopen naar Port de Sóller en daar het oude trammetje nemen naar Sóller. Vanaf het eindstation kan je dan de GR oppakken (even terug naar het  Placa de la Constitució en vandaar in noordoostelijke richting lopen). Vanaf Biniaraix loopt je over een prachtig, gerestaureerd pad door de kloof van Es Barranc en vervolgens naar de Coll de l’Offre. Dan daal je af naar het stuwmeer en heb je de keus uit drie routes. De aantrekkelijkste gaan over de Pas Llis (een kort stukje langs een staalkabel), ca. 400 stijgen en weer dalen, of langs de watergoot langs de officiële GR 221 (ca 100 m stijgen en dalen). De refugi Tossals Verds (525m) ligt erg mooi en wordt uitstekend beheerd!

Tijd: De vermeldingen in de gidsjes ten spijt, reken voor de hele route op ca. 10 uur!

Hoogteverschil: 1110 m omhoog en ca 700 m dalen

download gpx-files voor garmin-gps

Dag 3
Start van de wandeling: Refugi Tossals Verds(zie dag 2)

Beschrijving van de tocht: Dit is een afwisselende route over twee pasjes. De route naar de Coll des Prat stijgt heel geleidelijk. Vanaf de pas daal je ca. 100 m af om vervolgens weer omhoog te lopen naar de Col des Telègraf. In dit gebied zitten erg veel gieren! Vanaf deze pas daal je steil af over een geplaveide weg richting van het klooster van Lluc. Hiervandaan is het nog ca. 15 min. lopen naar de Refugi Son Amer (530m)

Tijd:     ca. 7 uur

Hoogteverschil:     850 m omhoog en ca 850 m dalen

download gpx-files voor garmin-gps

Dag 4
Start van de wandeling:   Refugi Son Amer (zie dag 3)

Beschrijving van de tocht: Een wandeling door bossen met steeneiken met tussendoor fraaie uitzichten. De laatste 5 kilometer naar de Refugi Pont Roma gaan over een paadje parallel aan Ma-10. Wil je dit vermijden dan is er een aantrekkelijker route over de berg Tomir (1104m). Dit laatste pad is niet overal duidelijk aangegeven, dus is een gps een goed hulpmiddel.
Pollenca is een gezellige plaats met veel terrassen. Je kunt ook ‘buiten de hut’ eten.

Tijd:     ca. 5 uur

Hoogteverschil:     190 m omhoog en ca 650 m dalen

GR221 route:

download gpx-files voor garmin-gps

GR221 – variant over Tomir:

download gpx-files voor garmin-gps

Dag 5
Start van de wandeling:   Refugi Pont Roma (zie dag 4)

Beschrijving van de tocht: Je kunt de GR 221 uitlopen naar Port de Pollenca maar dat is minder aantrekkelijk (langs de provinciale weg). Je kunt hier ook de bus terugnemen naar Palma de Mallorca.
Maar er is ook een aantrekkelijker alternatief door de Serra de Cornavaques over het smalle pasje van de Pas dels Pescadors (voor mensen zonder hoogtevrees) naar Cala de San Vincinc. Je moet hiervoor tijdig een permit aanvragen op deze site. Er worden per dag maximaal 18 personen in het gebied toegelaten.

Tijd:     Ca 1,5 uur naar Port de Pollenca en ca. 5 uur over de Pas dels Pescadors.

Hoogteverschil:     nvt

download gpx-files voor garmin-gps

Bijzonderheden:    Kaarten: Serra de Tramuntana (Mallorca) van Editorial Alpina SL (4 kaarten van het westelijk deel van Mallorca: van Peguera tot aan de Cap de Formentor).
Ook is er een nederlandstalig gidsje van Rother Wandelgidsen van Mallorca (R. Goetz)
Kaarten en gidsjes zijn onder andere verkrijgbaar bij de “Noorderzon”, Arnhem.

Hutten zijn te boeken op  de site het toeristenbureau van Mallorca, m.u.v. de Refugi Pont Roma, deze boek je hier.


N.B.: het Rother Wandelgidsje (gebruikt) met 60 wandelingen op Mallorca, w.o. de GR 221, is te koop voor € 7,50 en af te halen omgeving Ede – Wageningen. Zie voor de email in de rechterkolom van deze website onder contact.