Wandelen Hargen aan Zee  

Een mooi wandelgebied in de duinen van Schoorl en Hargen aan zee. Veel wandelingen gaan over smalle zandpaden dwars door de duinen. Het aantal mogelijkheden is onbeperkt, met een goede kaart kom je op de mooiste plekken. Hieronder een paar voorbeelden vanaf de parkeerplaats bij Hargen aan Zee.

Wandeling Hargen aan Zee 

 

Karakteristiek: Korte wandeling door de duinen van Hargen aan Zee, deels over smalle zandpaadjes, terug langs de strandtent Paal 16 en over het strand terug. Bij krachtige noordenwind kan de route beter andersom gelopen worden.

Korte schets:   Vanaf de parkeerplaats over zandpaden richting van het Vogelmeer. Enkele jaren geleden is dit gebied door brand aangetast maar het is verrassend hoe snel de natuur zich weer heeft hersteld. Daarna dwars door de duinen naar de strandtent Paal 16 en terug naar de parkeerplaats.

Start van de wandeling:  De parkeerplaats van Hargen aan zee, de laatste parkeerplaats voor het strand (met uitzondering van de wintermaanden, betaald parkeren).

Beschrijving van de tocht:   Neem op de parkeerplaats het zandpad, aan de oostkant (landzijde) van de parkeerplaats. Het pad loopt in zuidelijke richting. 100m verder een zandpaadje rechts nemen en verderop link aanhouden. Dit pad aanhouden, het pad loopt aan de zuidkant van het bos verderop. Volg het pad ten zuiden van het bos in oostelijke richting. Verderop door of over een hek en tussen twee hoge duinen door. Bij het Vogelmeer het paadje aan de zuidkant van het meer aanhouden, langs het meer. Verderop rechts afslaan. Volg verder het kaartje hieronder.

Alternatieven:  Wandeling 2, hieronder, volgt het eerste deel dezelfde weg maar is langer

Tijd:  ca. 2 uur, 8,3 km

Hoogteverschil:  ca 10 m

Bijzonderheden: Topografische kaar 19A Bergen schaal 1 : 25.000

 

download gpx-files voor garmin-gps


Wandeling door de duinen van Schoorl en de Kerf

Karakteristiek: Wandeling door de duinen van Hargen aan Zee, deels over smalle zandpaadjes, naar de Kerf, een kunstmatige slufter in de zeereep. Over het strand terug. Bij krachtige noordenwind kan de route beter andersom gelopen worden.

Korte schets:  Zie wandeling 1, hierboven

Start van de wandeling:  De parkeerplaats van Hargen aan zee, de laatste parkeerplaats voor het strand (met uitzondering van de wintermaanden, betaald parkeren).

Beschrijving van de tocht: Zie wandeling 1, hierboven, zie verder het kaartje hieronder of download de gpx-file. Het zandpad aan de zuidkant van de Blijdensteinsweg is erg mul, als het erg warm is kan je beter de Blijdensteinsweg aanhouden (wel erg druk met fietsers!)

Alternatieven:       —

Tijd: ca 3 uur, 12,5 km

Hoogteverschil:         25m

Bijzonderheden:  Topografische kaar 19A Bergen schaal 1 : 25.000

 

download gpx-files voor garmin-gps