Het rustige, zonnige, hooggelegen Oberwalliser dal Goms met zijn oorspronkelijke dorpen met houten huizen is een mooi en vooral rustig wandelgebied. Hieronder vind je diverse wandelingen, oostelijk van Brig en westelijk van de Simplonpass. Vooral het gebied ten noorden van Fiesch, Fiescheralp, Belalp en Riederalp is erg fraai, zeker met de grote Aletschgletsjer op de achtergrond. Hier liggen ook een paar aantrekkelijke klettersteigs.

Overzicht

Bergwandelingen

Simplonpass Rondwandeling Bistinepass – SirwoltensattelOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Zeer fraaie hoogteweg van Bistinepass naar het Sirwoltensattel. Tot aan Bistinepass vrij druk (wandelaars en MTB’s), verder zeer rustige wandeling.

Korte schets: Eenvoudige wandeling, vanaf het Sirwoltensattel, terug naar de Simplonpass, is het soms even zoeken. Opletten na het tweede (laagste) meertje, bij splitsing links aanhouden. Deze splitsing is niet erg duidelijk!

Start van de wandeling:  Hotel Restaurant Monte Leone op de Simplonpass (ik zou mijn koffie ergens anders drinken)

Beschrijving van de tocht: Vanaf het hotel verharde weg naar beneden volgen, parallel aan de pasweg, verderop bij T-splitsing rechts aanhouden. De beek oversteken en direct rechts, het pad volgen, schuin langs de berghelling omhoog (goed te zien van restaurant Monte Leone). Bij de Bistinepass (2417m) rechtdoor, pad links gaat naar klein meertje, het pad buigt naar links (zuidwestelijke richting) en blijft ongeveer op dezelfde hoogte tot aan het Sirwoltensattel. Pas op, vlak voor het Sirwoltensattel (het pad buigt hier naar links) is een afslag voor de route naar het Saastal! Vanaf het Sirwoltensattel daal je af naar drie meertjes, bij het derde meertje scherp naar links afbuigen (het pad naar rechts komt ook terug op de pas maar is zeer slecht gemarkeerd). Dit pad volgen tot Niederalp, vlak bij de pasweg. Parallel aan de pasweg loopt een voetpad, wat langs het Hospiz naar Monte Leone terug voert.

Alternatieven: Zowel van de Bistinepass als (vlak voor ) het Sirwoltensattel kan je de afslag nemen naar het Saastal (Stalden). Een leuk alternatief voor een gezelschap met 2 auto’s die elkaar tegemoet lopen.

Tijd:  ca. 4 1/2 uur

Hoogteverschil: ca. 650 m

Bijzonderheden:    
– LKS 274 Visp (1:50.000)
– LKS 275 Valle Antigorio (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


 Marjeleseemarjelesee

Karakteristiek: Aantrekkelijke, korte tocht naar een fraai meertje (zie foto). Aan het meertje ligt een berghut met terras. Het loont zeer de moeite om vanaf de hut even door te lopen naar ‘Platta’, een mooi uitzichtpunt op de Grosse Aletschgletsjer. Vanaf dit punt dalen bezoekers van de Konkordiahutte af naar de gletsjer, om via de middenmorene de hut te bereiken. De wandeling is een goed alternatief voor de wandeling bovenlangs, over de Roti Chumma, dit pad wordt erg druk belopen. Vergeet niet om een zaklantaarn of hoofdlampje mee te nemen voor de terugweg door de in de rots uitgehouwen gang voor de watervoorziening.

Korte schets: Eenvoudige wandeling vanaf het tussenstation van de lift uit Fiesch

Start van de wandeling:  Fiescheralp, het tussenstation van de lift uit Fiesch, zie tabel (er zijn ook speciale zonsopgang afvaarten)

Beschrijving van de tocht: Neem de lift vanuit Fiesch naar Kuhboden/Fiescheralp (tussenstation). En volg het pad rechtsaf (niet afdalen), bij splitsing rechts aanhouden, over de Talligrat naar punt 2378 waar je de Marjelensee ziet liggen. Over de noordelijke oever van het meer naar Platta. Terug neemt je bij het hutje het pad in zuid-oostelijke richting naar de ingang van de tunnel. Door de tunnel (matig verlicht), het pad vervolgen tot je op het pad van de heenweg uitkomt.

Alternatieven:  Met kabelbaan naar Bettmeralp en de hoogteweg volgen over  Roti Chumma, afdalen naar de Marjelesee/Platta en terug door de tunnel of over de Talligrat.
Of de route over de Eggishorn (ca. 900m omhoog), deze route is op een paar plekken beveiligd met staalkabels. Mooi uitzicht op de Aletschgletsjer.

Altijd al eens over de gletsjer willen lopen? Bij het gidsenbureau in Fiesch kan je boeken voor een tocht naar de Konkordiahutte (met overnachting en inclusief materiaal, op woensdag/donderdag). Of kijk op www. bergsteigerzentrum.ch

Tijd: ca. 4 1/5 uur voor de rondtoer

Hoogteverschil: 250m

Bijzonderheden:   
– LKS 264 Jungfrau (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Belalp – RiederalpSONY DSC

Karakteristiek: Mooie wandeling onderlangs de Aletschgletsjer, deze route wordt veel gelopen.

Korte schets: Deze wandeling is in 2008 tot stand gekomen. Imposant is de nieuwe hangbrug van 124 meter lang over een 80 meter diepe gletsjerschlucht. De wandeling gaat van Bellalp naar Riederalp.

Start van de wandeling: Belalp, bereikbaar met de kabelbaan vanuit Blatten. Je kunt het beste de auto in Naters parkeren en de bus naar Blatten nemen. Schema kabelbaan

Beschrijving van de tocht:  Vanaf Belalp (2096m) de bordjes Panoramaweg volgen. Eerst vrij horizontaal, vanaf Oberaletsch afdalend tot ca 1500m. Bij Aletschji de brug oversteken en omhoog, richting Riederalp. Bij punt 1614m op de kaart zijn er twee wegen naar Riederalp. De bovenste via Sand is de aantrekkelijkste.

zie ook:  http://www.bettmeralp.ch/sites/de/bettmeralp/aktivitaeten/sport/wandern/wandervorschlaege.html#

Alternatieven: zie keuze bij punt 1614 meter, hierboven.

Tijd:  ca. 4 uur

Hoogteverschil: omlaag ca. 800 meter en weer ca. 500 meter omhoog

Bijzonderheden:    
– LKS 264 Jungfrau (1:50.000) let op dat je een recente kaart hebt, op de oude kaarten is de route niet aangegeven.

download gpx-files voor garmin-gps


Oberaletschhütteoberaletsch

Karakteristiek: Mooie huttenweg met uitzicht op de Oberaletschgletsjer. Een rustige weg in het over het algemeen drukke Aletschgebied.

Korte schets: De nieuwe huttenweg naar de Oberaletschhütte is geopend in 2005 omdat de toegang over de gletsjer steeds lastiger werd. De nieuwe weg is beveiligd met staalkabels en alleen geschikt als je geen hoogtevrees hebt en bekend bent met het hooggebergte! De weg is overigens prima beveiligd en goed ’te doen’. Hou wel het weerbericht in de gaten!

Start van de wandeling: Belalp, zie wandeling 2 hierboven

Beschrijving van de tocht:   Vanaf Belalp (2096m) de bordjes Panoramaweg volgen. Voorbij hotel Belalp, op 1971 meter, het pad rechtdoor volgen (rechtsaf is wandeling 2) . Het pad daalt af naar de gletsjerschlucht van de Oberaletschgletsjer. Over het bruggetje en omhoog over de morenenrug. Op ca 2400 meter zo’n 200 meter steil zig-zag omhoog. De route volgen naar de hut met prachtig uitzicht op de gletsjerwereld van het Oberaletschgebied.

Alternatieven:       –

Tijd:   4 a 5 uur

Hoogteverschil:  afdalen ca 200 meter en ca 600 meter omhoog

Bijzonderheden: 
– LKS 264 Jungfrau (1:50.000), ook hier geldt: let op dat je een recente kaart hebt, op de oude kaarten is de route niet aangegeven.

download gpx-files voor garmin-gps


Goms/Oberwallis – Rondwandeling  Litschchummeoberwallis

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling in zeer rustig gebied met uitzicht op de Rhonegletsjer (zie foto). Direct boven de almhutjes van Chummestafel is het even zoeken om het goede paadje te vinden tussen alle koeienpaadjes.

Korte schets: De wandeling loopt door het rustige Blinnetal langs een aantal almhutjes en steigt dan vanaf Chummestalel naar punt 2618 meter. Vervolgens daalt het pad over enkele blokkenveldjes af naar Mannlibode. Toen wij er liepen vlogen er plotsing twee, nog witte, sneeuwhoenders op van hun nest.

Start van de wandeling: De oude brug bij Reckingen (bij de camping Augenstern)

Beschrijving van de tocht: Vanaf de brug, de weg in het verlengde van de brug nemen (dus niet naar de camping). Verderop bij splitsing rechts aanhouden. Deze weg loopt het Blinnetal in. Voorbij de almhutjes van Lärch de beek oversteken en  rechts aanhouden. In zigzag omhoog naar Chummestafel. Het pad vervolgen en op een hoogte van ca 2420 meter rechts afbuigen.Bij punt 2618 heb je het hoogste punt bereikt en daal je af eerst over een brede graat, later over rotsen naar Mannlibode. Hier sla je rechtsaf, het pad verdwijnt in laag struikgewas maar is met steenmannen gemarkeerd. Dit pad volgen tot je weer terug bent bij het uitgangspunt.

Alternatieven:        –

Tijd: ca 5 1/2 uur

Hoogteverschil: ca 1200 meter

Bijzonderheden:  
– LKS 265 Nufenenpass (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Goms/Oberwallis – Rondwandeling Nufenenstocknufenen

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling, vroeg in de zomer kan er nog veel sneeuw liggen. De sporen lopen dan over steile sneeuwvelden. Een pickel kan dan handig zijn. De Capana Corno Gries is in 2008 verbouwd. Over het resultaat van deze verbouwing is discussie mogelijk.

Korte schets: Mooie toer vanaf de Nufenenpasse met uitzicht op de Griesssee. Vroeg in de zomer liggen er nog ijsschotsen.

Start van de wandeling: Bij de voorlaatste bocht (als je vanuit het Oberwallis komt) voor de Nufenenpass. Je kunt ook doorrijden naar de pas en dan terug tot de eerste haarspeldbocht naar rechts. Links de auto parkeren. Het eerste gedeelte van de wandeling loopt langs de asfaltweg (verboden in te rijden).

Beschrijving van de tocht: Langs de asfaltweg, tot er links een paadje omhoog gaat. Dit paadje gaat naar Mändeli (2499m). Hier heb je een mooi uitzicht op de Griesssee en op de Blinnenhorn. Als je iets door loopt in oostelijke richitng zie je de Capana Corno Gries al liggen. Je daalt licht af naar de hut.
Terug dezelfde route.

Alternatieven:  Je kunt vanaf de hut doorlopen naar de Alpe di Cruina aan de pasweg van Nufenen. Maar je moet dan wel langs de autoweg terug, of op de bus wachten.

Tijd: ca 1 1/2 uur

Hoogteverschil:  ca 250 meter omhoog en 200 meter afdelen naar de hut

Bijzonderheden:    
– LKS 265 Nufenenpass (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps