De Luberon is een geweldig wandelgebied met veel mogelijkheden, hieronder een korte trektocht met de tent én een dagtocht over de Crêtes de Luberon.

N.b.: Voor de liefhebbers van cultuur/architectuur: de Cistercienszer kloosters van Sivacane en Sénanque zijn zeer de moeite waard vanwege de pure bouwstijl.

Overzicht wandelingen:


Bergwandelingen

Luberon: trektocht met tent over de crêtes du Luberonluberon1

Karakteristiek: Mooie eenvoudige trektocht door de Luberon met vanaf de graat een prachtig uitzicht op de Mont Ventoux in het noorden en in zuidelijke richting zou je de Middenlandse Zee kunnen zien. De route is aangegeven op onderstaande kaart (te downloaden). Er is een gidsje van de Fédération Francaise de la randonnée pédestre ‘Tour du Luberon et du Ventoux’, met veel kaartmateriaal, afkortingen enz.
Frankrijk kent wat vage, onbevestigde regels voor ‘wildkamperen’. Zo mag je, als je toestemming hebt van de terreineigenaar, wel overnachten met de tent maar niet kamperen. Wij hebben in de Luberon de tent op de mooiste plekjes neergezet, wel buiten het zicht van aanwonenden of eventuele passanten, o.m. bovenop de crête du Luberon!

Er zitten wel zwijnen in dit gebied. Handig om rond de tent wat dode takken neer te leggen!

Bijzonderheden:
– IGN-kaartnr 3242
– Didier Richard kaart nr 14 Luberon
– gidsje GR9 (91-92-97) Tour du Luberon et du Ventoux

download gpx-files voor garmin-gps


Een rondje Luberon over de Crêtes du Luberon

Karakteristiek: Mooie dagwandeling over de Crêtes du LuberonOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte schets: Afwisselende wandeling, door het bos omhoog, over de brede graat en terug onderlangs de graat door het bos. De wandeling is ook in te korten door op de graat eerder in zuidelijke richting af te dalen. De verleiding is groot om door te lopen over de graat, de hele wandeling is zo’n 30km lang!

Start van de wandeling: Vanuit Cucuron de D56 in westelijke richting nemen. In een bocht naar links, rechtsaf slaan. Dit is de GR9. Bij een boerderij kan je rechts in de berm de auto parkeren. Nu oppassen. Volg dit weggetje langs de boerderij. Bij een open veld links aanhouden! en niet rechtdoor want dit loopt dood.

Beschrijving van de tocht: Vanaf het startpunt richting van l’Hermitate, een kerkje op een graat. Na het kerkje de weg volgen. Bij Tuilière komen meer wegen bijeen. Blijf de GR9/GR97 volgen in noordelijke richting. Even links en direct weer rechts. Bij een splitsing op ca 600m hoogte, niet de GR9/GR97 rechtsaf volgen maar linksaf verder omhoog. Boven kom je op een breed pad uit wat naar de Mourre Negre loopt. Volg niet het brede pad maar het eerste paadje rechts van het brede pad. Dit pad vervolgen naar de Mourre Negre. Bij het hekwerk rechts om de zendmast heen. Vanaf het hoogste punt zie je de graat lopen, volg de graat tot de Coteau de la Come.
Je kunt er eerder af naar de ‘hors de GR’:

  • bij de kruising met de GR9/GR92/GR97
  • ook ca 1 km verder kan je naar rechts naar het pad wat parallel aan de graat loopt zo’n 500m lager

De weg terug, ‘hors GR’ gaat door  het bos en wordt op den duur wat saai. Dit pad komt uiteindelijk uit bij Tuilière. Vandaar naar het startpunt terug.
Pas op bij de kruising van de ‘hors GR’ met de GR9/GR97. Daar even links en direct rechts!!!

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 8 a 10 uur

Hoogteverschil:         800m

Bijzonderheden:
– IGN-kaartnr 3242
– Didier Richard kaart nr 14 Luberon
– gidsje GR9 (91-92-97) Tour du Luberon et du Ventoux

download gpx-files voor garmin-gps