Het Lötschental ligt direct na de Lötschbergtunnel van Kandersteg naar Goppenstein. lotschentalHet hoort formeel tot het Wallis maar in de verschillende gidsjes loopt dit wat door elkaar. Zo worden de tochten in het Lötschental in de Gebietsführer van Bergverlag Rother beschreven in de gids voor de Berner Alpen. In het Lötschental zijn diverse wandelmogelijkheden. Goed nieuws: de camping ‘An der Lonza’ in Kippel gaat weer open!

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse of kijk op de website van de hut, vaak vind je daar de actuele situatie.

Voor huttentochten in dit gebied kijk onder huttentochten Zwitserland.


Bergwandelen

Lauchneralp naar Fafleralplotschenlucke

Karakteristiek:  Eenvoudige wandeling met weinig hoogteverschillen,  met steeds uitzicht op het Lötschenlücke en de Bietschhorn, dwars door alpenweiden vol bloemen.

Korte schets: De route volgt een deel van de Lötschberg Panoramaweg en volgt het hoogtepad. Dit pad daalt langzaam af naar naar Fafleralp. Daar kan je de postbus pakken terug naar Kippel.

Start van de wandeling: Lauchneralp, eindpunt van de kabelbaan vanuit Kippel/Wiler.

Beschrijving van de tocht: De panoramaweg volgen richting Fafleralp, langs Steinegga, Weritzstafel, Tellistafel en de Schwarzseen naar Fafleralp.

Alternatieven:       –

Tijd: ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil: omhoog ca 150 meter, omlaag ca. 300 meter

Bijzonderheden:  LKS 264 Jungfrau (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


BietschhornhütteBietschhorn

Karakteristiek: De Bietschhornhütte ligt aan de voet van de Bietschhorn, de berg die het Rhonedal overheerst. Vanuit de hut wordt de westgraat van de Bietschhorn beklommen. Maar ook als dagtocht is de hut zeer de moeite waard. De hut ligt in een zeer rustig zijdal van het Lötschental.

Korte schets: Het pad naar de Bietschhornhütte stijgt zeer geleidelijk maar is nergens echt steil. Het pad loopt eerst door grashellingen met veel bloemen. Vlak onder de hut wordt het terrein kaler.

Start van de wandeling: de route begint in Ried, maar is ook mogelijk vanuit Wiler en vanuit Blatten.

Beschrijving van de tocht: Vanuit Ried een kort stukje langs de weg richting Blatten, tot een paadje rechts het bos in gaat (hier staan al wandelbordjes), de Lonza oversteken, naar de almhutjes van Birchmatte. Door het Nästwald omhoog, bij P1978 de beek oversteken.  Nu wat steiler omhoog naar Howitzen (2300m) en verder naar de hut.

Alternatieven:  Voor meer mogelijklijkheden kijk op de site van de hut

Tijd: ca 3 uur vanuit Ried en vanuit Blatten, vanuit Wiler een 1/2 uurtje langer

Hoogteverschil: ca 1100 meter

Bijzonderheden: LKS 264 Jungfrau (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Lötschenpasshütteweisshorn

Karakteristiek: de hut ligt op de Lötschenpass, de overgang van het Lötschental naar het Gasterntal (zie wandelingen vanuit Kandersteg). Het is een eenvoudige wandeling met mooi uitzicht op de Bietschhorn aan de overzijde van het dal, maar ook op het Wallis, m.n. op de Weisshorn (zie foto hiernaast). Vlak bij ‘Simmle’ ontdekten we het nest van een rotskruiper!

Korte schets:  De wandeling begint bij Lauchneralp, het paadje omhoog door de alpenweiden en later door meer rotsachtig terrein. Terug daalt het eerste stuk steil af over blokken en gruispaadjes.

Start van de wandeling:  Het kabelbaan station Lauchneralp. Vanuit Kippel/Wiler

Beschrijving van de tocht:  Vanaf het kabelbaanstation het paadje langs de (winterlift), boven bij het tussenstation even naar rechts en het pad vervolgen tot ongeveer 2200 meter. Nu onder de draden van de lift door in westelijke richting. Het pad klimt vrij geleidelijk naar de hut.
Terug neem je, ca 100 meter van de hut, het paadje rechts. Dit paadje loopt eerst 300m steil omlaag en daalt daarna geleidelijker af naar de Kummenalp. Vanaf de Kummenalp volg je de bordjes Ferden/Kippel. Mooier (maar ook langer) is de route over de alp Schällbett, in oostelijke richting.

Alternatieven:       –

Tijd:  2 1/2 uur van kabelbaanstation Laucheralp

Hoogteverschil: ca 600 meter omhoog en 1200 meter afdalen

Bijzonderheden:  LKS 264 Jungfrau (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Anenhütte026_23

Karakteristiek:  Eenvoudige wandeling met uitzicht op de Langgletsjer en op het Lötschenlücke. In de omgeving van de hut worden veel mineralen gevonden.

Korte schets:  De Anenhütte kent geen gelukkige geschiedenis. Eerdere hutten zijn door lawines verwoest. De hut op de foto is in de winter van 2006/2007 opnieuw door een lawine getroffen. De nieuwe hut staat op een andere, veiliger plek. De nieuwe hut is zeer comfortabel uitgerust met twee persoons kamers (met echte bedden!) en een sauna!. Voor wie aan luxe hecht en toch in de bergen wil overnachten wellicht een tip. De route loopt eerst door het bos en almweiden naar de Guggisee, een mooie plek om even uit te rusten. Terug loopt het pad via de Grundsee.

Start van de wandeling: De parkeerplaats bij Fafleralp, aan het einde van de weg door het Lötschental.

Beschrijving van de tocht:  Vanaf de parkeerplaats richting van de almhuisjes van Gletscherstafel. Het paadje noordelijk van de almhuisjes aanhouden (via het andere pad komen we terug). Het pad klimt door het bos, langzaam omhoog naar de Guggisee (2007m). Het pad loopt geleidelijk omhoog tot P2108 (even onthouden voor de terugweg). Dan wordt het steiler maar nergens vervelend. Het uitzicht op de gletsjer is geweldig en als je hoger komt kan je met een verrekijker de Hollandiahut zien liggen in het Lötschenlücke.
Terug daal je af naar P2108, daar sla je linksaf om via de Grundsee weer bij Fafleralp uit te komen

Alternatieven:       –

Tijd: ca 2 1/2 uur omhoog en ca 2 uur terug naar Fafleralp

Hoogteverschil: ca 500 meter

Bijzonderheden:  LKS 264 Jungfrau (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Äbeni Flue  (3962m)bo_hollandia

Karakteristiek: Eenvoudige gletsjertocht vanaf de Hollandiahütte

Korte schets: Vanaf de Hollandiahütte over de Äbeni Flue firn naar de top. Deze top wordt relatief veel gedaan

Start van de tocht: Hollandiahütte of Lötschenhütte (3235m), bereikbaar vanuit het Lötschental (via de Anenhütte) of vanaf de Konkordiahütte

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut omhoog op de Äbeni flue gletsjer, langs de Anugraat. Onder de Mittagshorn (Äbeni Flue joch) even naar beneden kijken, hier heb je een prachtig uitzicht op Stechelberg. Nu in noordoostelijke richting naar de top via P3811.

Alternatieven:       –

Tijd: ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil: ca 700m

Bijzonderheden: Kaarten en gidsjes:
– LdS  1248 Mürrren         (1 : 25.000)
– LdS  1249 Finsteraarhorn (1 : 25.000)
– LdS 264  Jungfrau        (1 : 50.000)
– eventueel de Wanderkarte 1 : 50.000 van Berner Oberland West en Oost
– Gebietsführer Berner Alpen van Bergverlag Rother
– SAC clubführer Berner Alpen

download gpx-files voor garmin-gps