Slechts een paar wandelingen in dit prachtige gebied. Maar je kunt hier ook mooie huttentochten maken, o.a. zoals beschreven in het boekje van Jolanda Linschoten ‘Bergtochten in de Zwitserse Alpen’, bijv. Kröntenhütte, Leutschachhütte, Sewenhütte, Voralphütte, Chelenalphütte. Een prachtige toer door een heel rustig gebied!

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse of kijk op de website van de hut, vaak vind je daar de actuele situatie.


Bergwandelingen

Chelenalphüttegoscheneralpsee

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling over goede paden

Korte schets: Aan de noorzijde van de Göscheneralpsee, door het Chelenalptal naar de hut (2350m)

Start van de wandeling: Stuwdam Göscheneralpsee ( (1797m), parkeerplaats aanwezig. Er rijden ook pendelbusjes tussen de stuwdam en Göschenen.

Beschrijving van de tocht:
Vanaf de stuwdam omhoog via een geasfalteerd paadje (waarschijnlijk nodig omdat het hier nog al drassig is, let hier vooral op de flora). Bij de afslag naar de Bergseehütte ga je rechtdoor, bovenlangs de Göscheralpsee en vervolgens door het wilde Chelenalptal. Het laatste stukje vanaf een grote steenman (2128m) steil omhoog naar de Chelenalphut. De hut is niet altijd bewirtschaft, dus even tevoren bellen. De hut heeft overigens een prima winterraum als de wirt niet aanwezig is.

Alternatieven:
Achter de hut loopt een steil, maar prima gemarkeerd paadje naar het Sustenlimi (3089m), een pasje boven de hut als overgang naar de Tierberglihütte met een mooi uitzicht op de Sustenhorn en de Dammastock (2 a 2 1/2 uur omhoog).

Tijd:  3 uur vanaf de stuwdam

Hoogteverschil: 550m

Bijzonderheden: kaarten LKS 255 Sustenpass (1:50.000), LKS 1231Urseren (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Rondwandeling Göscheneralpsee en Dammahütte

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling over goede padenChelenalp

Korte schets: Aan de zuidzijde langs de Göscheneralpsee, omhoog naar de hut (2438m) en om het meer heen, langs de noordoever, terug naar de stuwdam.

Start van de wandeling: Stuwdam Göscheneralpsee  (1797m), parkeerplaats aanwezig. Er rijden ook pendelbusjes tussen de stuwdam en Göschenen.

Beschrijving van de tocht:
Langs de zuidover van het meer (hier is ook de afslag naar de Albert Heimhütte) naar het bruggetje over de Dammareus (1971m), nu steiler omhoog naar de Dammahut. De hut is niet altijd ‘bemenst’, dus als je wilt overnachten even bellen! Als je vanaf de hut iets doorloopt (richting Moosstock) heb je een mooi uitzicht op het Dammastockgebied.
Vanaf de hut afdalen, terug, tot aan de beek (Dammareus) en vandaar over een niet altijd duidelijk paadje, over grote blokken, westelijk van het stuwmeer tot de beek in het Chelenalptal (pad Chelenalphütte). Hier terug, noordelijk van het meer naar de stuwdam.

Alternatieven:  —

Tijd:  Stuwdam – Dammahütte: ca. 3 uur, Dammahütte terug langs noordelijke oever ca 2 1/2 uur)

Hoogteverschil: 650m

Bijzonderheden: kaarten LKS 255 Sustenpass (1:50.000), LKS 1231 Urseren (1:25.000)

LET OP: Als er nog veel sneeuw ligt wordt de route langs de zuidoever sterk afgeraden!!!

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Zie voor de Gwächtenhorn en de Sustenhorn onder de bergtoeren rond de Sustenpass. Klik hier.

Deze tocht is ook mogelijk van de Chelenalphütte.