Corsica: de Mare e Monti nord vanuit Porto
Corsica kent volgens de statistieken 5 regendagen in mei. Toen wij, begin mei op Corsica waren, vielen de 5 regendagen in onze10-daagse vakantie. Op de noordelijke route van de GR20 lag nog te veel sneeuw. Enkele hutten/gites waren als gevolg daarvan gesloten. Als alternatief kozen we voor de Mare e Monti nord. Maar ook hier stuitten we op problemen. De bus die ons naar het beginpunt had moeten brengen (Porto/Galeria/Calenzano) rijdt pas vanaf 15 juni. Ook de bootverbinding die in de zomer tussen Porto en Girolata en Galeria wordt onderhouden vaart pas na 15 juni. Daarom een aantal wandelingen vanuit Porto met o.a. de mooie tocht van Girolata naar Porto. Het aantrekkelijke van wandelen op Corsica is de combinatie van bergen en zee, deze route benadrukt deze combinatie!

Overzicht wandelingen:


Wandelingen

Van Girolata naar Portoporto3

Karakteristiek: Na wat onderhandelen mogen we meevaren op de rondvaartboot naar het natuurgebied ‘Réserve Naturelle de Scandola’. We mogen mee voor half geld en de kapitein zal ons eerst in Girolata afzetten. Door een misverstand varen we de hele toeristische route mee en worden pas ’s middags in Girolata afgezet. De gîte Le Cormoran is nog gesloten, dus wandelen we eerst naar de Bocca di Fuata  (469m), ten noorden van Girolata. Als we in de namiddag bij de gîte terugkeren, komt de eigenaar net met zijn scheepje aan met 2 emmers verse vis! En ja hoor ’s avond: vooraf vissoep, hoofdgerecht vis met gele rijst en als nagerecht lekkere schimmelkaas. Een reden om nog eens terug te komen. De gîte is uitsluitend over het water of te voet bereikbaar.

Beschrijving van de tocht: De volgende morgen volgen we de route langs de kust naar het strandje van Tuara. Daar is het even zoeken om de route naar de Bocca a Croce te vinden.(z.o. hoek van het strand). Bij de weg (D81) de weg oversteken en door wat rommelig terrein omhoog, richting Capu di Linu en de Capu di Curzu. De route loopt deel over een rotsig graatje. Op een hoogte van ca 680m rechts aanhouden richting Curzu en vervolgens naar Serriera. Toen wij in Serriera aankwamen liepen we al 2 uur in de stromende regen. Bij de Pont de Serriere kregen we een lift naar Porto.

In zowel Cursu als Serriera zijn gîtes.

Tijd: ca 8 a 9 uur van Girolata naar Porto

Hoogteverschil: ca 700m en nogs eens 200m, totale lengte ca 18km!

Bijzonderheden:

  • IGN-kaart nr 4150OT Porto/Calanche de Piano (1 : 25.000)
  • Topo-guide: Corse, Entre mer et montagne-Parc Naturel régional de Corse: Mare e Monti/Mare a Mare. Ref. 065.

download gpx-files voor garmin-gps


Capu d’Orto (1284m), een rotspunt boven Porto met magnifiek uitzicht

Karakteristiek: Mooie tocht door, door bos en boven langs grillig gevormde rotsen. Klein stukje klauteren maar het uitzicht is overweldigend. Porto en de Golf van Porto aan je voeten!porto5

Korte schets: Wandeling door bossen, en boven door rotsig terein. Route is aangegeven maar niet overal even duidelijk. Goed opletten dus! Terug langs de beek van Piazza Moninca.

Start van de wandeling: Van Porto langs de Calanches van Piana (’s avonds bij zonsondergang is het hier erg druk langs. Zelfs grote toeringcars worstelen zich langs deze weg). Vlak voor Piana, in een scherpe bocht naar rechts ligt links een sportterrein. Vanaf hier begint de wandeling.

Beschrijving van de tocht: Na het sportterrein, links omhoog. Boven, rechts aanhouden en verderop (bij P733m)  rechtsaf.  Weg volgen en bij de Bocca di Piazza links aanhouden. Het laatste deel  van de route gaat door rotsig terein met grillig gevormde rotsen.

Tijd: ca 9 a 10 uur heen en weer

Hoogteverschil: ca 800m

Bijzonderheden:
– IGN-kaart nr 4150OT Porto/Calanche de Piano (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Capu San Pietri (914m)porto4

Karakteristiek: Wandeling met uitzicht op zee. De brede grindweg door de ‘Ghineparu Pianu’ omhoog is wat eentonig, maar de afdaling maakt veel goed, langs het pad staan veel cyclaampjes. Bij de Capu San Pietri zitten wel veel ‘wilde’ zwijnen. De Capu zelf ligt in het bos, je hebt hier geen uitzicht.

Korte schets: Afwisselende wandeling, zeker de afdaling is zeer de moeite waard vanwege de vele bloemen. Het laatste stuk over de weg terug naar het beginpunt.

Start van de wandeling: Vanuit Porto de D124 omhoog, richting Fiumicellu/Fiuminale. Bij eerste scherpe bocht naar rechts de auto parkeren. Het is hier smal met weinig parkeergelegenheid!

Beschrijving van de tocht: Vanaf de D124 het paadje volgen naar de Bocca Lenzana. Dit pad volgen parallel aan de kustlijn. Door de  ‘Ghineparu Pianu’ omhoog tot de Capu San Pietri (meer dan een bordje is het niet). Nu opletten, op kruising rechts aanhouden (de Tra Mare e Monti), richting Ota. Het pad is soms steil.Vanaf Ota de D124 volgen tot het uitgangspunt.

Alternatieven:       —

Tijd: ca 6uur

Hoogteverschil: 800m

Bijzonderheden:  
– IGN-kaart nr 4150OT Porto/Calanche de Piano (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps