Wandelen langs de kusten van Cornwall is heel bijzonder, de zee is nooit ver weg.

Over bergpaadjes, over hekjes en dwars door weilanden, je hoort de zee overal ruisen.

Overzicht


Wandelen

Lizard en Kynance Cove

Karakteristiek: Zonder meer een van de mooiste wandelingen in Cornwall, bergpaadjes langs de zee

Korte schets: Wandeling vanuit Lizard Point langs de kust, over de Lizard Downs en langs de oostkust van kaap Lizard terug.
Start van de wandeling: In het dorp Lizard, rechts van de weg parkeren. Niet doorrijden want daar kan je alleen ‘kort parkeren’/betaald parkeren. De Lighthouse Road volgen tot klein parkeerterrein (kort parkeren). Hier het paadje bovenlangs de rotsen in westelijke richting nemen.

 

Beschrijving van de tocht: Het paadje langs de kust volgen, het South West Coast Pad, tot aan Kynance Cove. Een geweldige plek om iets te drinken of te eten. Nu steil omhoog het paadje in westelijke richting nemen. Boven (het wordt hier vlakker, naar rechts afbuigen, terug naar de half verharde weg die naar Kynance Cove leidt. Over de Lizard Downs in noordoostelijke richting, een verharde weg oversteken en het pad aan de overkant vervolgen. Op T-splitsing rechtsaf, Na een verharde weg links, links afslaan, halfverhard pad. Langs de Church of St Grada, iets verder rechtsaf. Bij verharde weg, de Prazegooth Lane, linksaf tot er in een scherpe bocht naar links een paadje rechtsaf gaat, langs de kust. Neem dit paadje en volg nu steeds de kustlijn, langs het Lifeboat Station, terug naar het uitgangspunt. In het dorp kunt u uitstekende fish en chips eten!

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 4 1/2 uur, 12 km.

Hoogteverschil:         n.v.t.

Bijzonderheden:       Cornwall Walks van de Pathfinder reeks, met daarin goede duidelijke kaartjes van wandelingen.

download gpx-files voor garmin-gps


Rosemullion Head en de tuinen van Treba

Karakteristiek: Ook hier weer een mooie wandeling, direct langs de kust over smalle paadjes met uitzicht op de schepen die voor anker liggen in de baai van Falmouth. Een deel van de route loopt langs de Helford River.  Bij Gweek en Mawgan, landinwaarts de rivier, zijn mooie foto’s te maken van de schepen die bij eb op het droge liggen.

Korte schets: Wandeling langs de kust over het South West Coast Path, langs Rosemullion Head en langs de Helford River. De wandeling komt langs de tuinen van Treba, zeker een bezoek waard!

Start van de wandeling: Parkeerplaats bij Meanport Beach, vandaar in zuidelijke richting, aan het einde van het strand, links het Coast path volgen.

 

Beschrijving van de tocht: Het kustpad volgen tot aan Rosemullion Head.

Vandaar het pad blijven volgen langs de kust, verderop over een weide afdalen naar de Helford River. Langs het botenhuis iets omhoog het pad volgen. Onder de tuinen van Treba lnags tot aan een parkeerplaats, daar het weggetje omhoog nemen. Boven aangekomen kan je rechts naar de tuinen van Treba. De route gaat hier links, in westelijke richting. deze weg volgen, steeds rechts aanhouden. Bij T-splitsing rechts en meteen weer links. Steeds rechtdoor tot aan de Carwinion Road. Hier rechtsaf slaan en iets verder links af. Eerste pad (voor een boomgaard) linksaf en verder rechtsaf slaan door een wat vochtig bosgebied. Weg volgen tot aan de kustweg (Meanporth Road). Hier links af en terug naar het startpunt.

Alternatieven:  bezoek tuinen van Treba

Tijd: ca 4 uur, ca 13 km

Hoogteverschil:    n.v.t.

Bijzonderheden:  Cornwall Walks van de Pathfinder reeks, met daarin goede duidelijke kaartjes van wandelingen.

download gpx-files voor garmin-gps


Land’s End en Sennen Cove

Karakteristiek: Land’s End, volgens de bordjes het meest westelijke punt van het ‘vasteland’ van Engeland speekt tot de verbeelding. Vuurtorens op rotsen in zee, schepen die vlak onder de kust vanuit het Kanaal de Ierse Zee in draaien, brekers vanuit de Atlantische Oceaan die op de rotsen uiteen spatten. En natuurlijk de toeristische attracties op Land’s End. 5 Minuten verder kan je weer in alle rust genieten van de natuur. Onder weg veel verwijzingen naar ’the first and the last’ House of Office e.d.

Korte schets: De combinatie van mooie ‘berg’paadjes en het uitzicht op de rotsen en de zee maken zeer wandeling aantrekkelijk. Goede, smalle paadjes langs de kust en de typisch Engelse wandelpaden in het binnenland.

Start van de wandeling: Sennen Cove, een strandje ten noorden van Land’s End. Buiten het strandseizoen zijn hier voldoende parkeerplaatsen. Langs de boulevard in zuidelijke richting. (toiletten en en kleine parkeerplaats). Hier het South West Coast Path nemen, omhoog naar de klif. Er staan al bordjes richting Land’s End.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de klif boven Sennen Cove het pad volgen, langs een toren (Mean Castle), langs  ’the Irisch Lady’, naar Land’s End. Het wrak tussen de rotsen is van een Duitse kustvaarder die hier op de rotsen is geslagen. Bij Land’s End het paadje langs de kust blijven volgen tot aan een kloof (Mill Bay or Nanjizal), hier links af omhoog (het Coast path gaat hier rechtdoor langs de kust). Boven, bij een T-splitsing linksaf (kissing gate). Over het bouwland omhoog naar de top van de heuvel (goed op sporen van voorgangers letten!). Vervolg het pad, bij boerderij links van de boerderij aanhouden. Bij verharde weg rechtsaf. Deze weg volgen (voorbij kerkje van Sennen en de First and Last Inn) tot Mayon. Hier paadje links nemen, terug naar Sennen Cove.

Alternatieven:       —

Tijd:         2 1/2 uur, ca 9 km

Hoogteverschil:         n.v.t.

Bijzonderheden:    Cornwall Walks van de Pathfinder reeks, met daarin goede duidelijke kaartjes van wandelingen.

download gpx-files voor garmin-gps