Het schiereiland Sorrento en de Amalf-kust lenen zich niet alleen voor bezoekjes

aan Pompeï, Herculaneum en Paestum maar je kunt er ook erg mooi wandelen, met een mooi uitzicht op de Middelandse Zee en op het eiland Capri. De bekendste wandeling is ongetwijfeld de Sentiero degli Dei (het pad van de goden).

 

Hieronder is een aantal wandelingen in dit gebied opgenomen. Er is een handige Rother Wandelführer van dit gebied beschikbaar ‘Golf van Neapel’, een aanrader als je dit gebied bezoekt! Voor 2e hands exemplaar zie onderaan deze pagina.

Overzicht

Wandelingen

Sentiero degli Dei van Agerola naar Positano

Karakteristiek: Een van de mooiste wandelingen in dit gebied. Deze route wordt erg veel gelopen maar is niet echt druk. De bovenste wandeling over de Capo Muro was in 2011 afgesloten vanwege steenslaggevaar. Wij hebben de route naar Positano heen en terug gelopen.

Korte schets: De wandeling loopt over echte ‘bergpaadjes’ hoog boven de kust met steeds een geweldig uitzicht op de zee en de omliggende eilandjes. In het voorjaar staan er erg veel bloemen, waaronder wilde cyclamen.

Start van de wandeling: De wandeling begint in Agerola Bomerano op de Piazza P. Capasso. Direct naast de kerk loopt de weg naar beneden. Op de Piazza is niet veel parkeerruimte. Iets ten zuiden van het pleintje is een parkeerplaats bij een school.

Beschrijving van de tocht: De tocht begint op het centrale pleintje van Bomerano, via de Via Pennina naar beneden. Over een bruggetje de markering volgend langs de Grotta Biscotto (met prachtige richtingaanwijzer voor de Sentiero degli Dei) naar de Colle la Serra. Op de pas naar rechts (links gaat naar Praiano), rood witte markering volgen. Het paadje loopt licht naar beneden (met soms een klein klimmetje) naar het plaatsje Nocella. Verder een stukje langs de weg, tot aan de trappenweg naar Montepertuso en vervolgens naar Positano (ca 3 uur). Hou voor de terugweg dezelfde tijd aan.

Pas op de terugweg op dat je niet doorloopt naar Praiano maar tijdig de afslag naar de Colle la Serra neemt.
Veel mooier is het om terug de ‘bovenweg’ te nemen. Deze weg is soms afgesloten vanwege steenslaggevaar, op de Colle la Serra is dit aangegeven (even opletten op de heenweg).

Hoogteverschil:   ca 180m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 682 (1:50.000) en Rother Wandelführer Golf van Neapel (wandeling 22)

download gpx-files voor garmin-gps 


Monte Costanzo en Punta Campanella

Karakteristiek: Wandeling over brede graat met  uitzicht op Capri. Van de top van de Monte San Costanzo naar beneden naar de Punta Campanella, deels wegloos maar de route wijst zich vanzelf.

Korte schets: De wandeling begint in Termini en gaat naar de top van de Mont a San Costanzo (boven staat de kapel San Costanzo) en vervolgens over de graat naar de Punta Campanella. Via het weggetje langs de kust terug.

Start van de wandeling: In Termini is een parkeerplaatsje (betaald) vlak bij de kerk San Croce (hier is ook een busstation). Loop iets terug (z.o. richting) en sla de Via Campanella in, de wandeling is het eerste deel slecht gemarkeerd.

Beschrijving van de tocht:  Vanaf het plein, de Via Campanella in, bij een kruising rechtdoor, voorbij een restaurantje met terras. Als de weg scherp naar rechts buigt gaat een verwaarloosd paadje omhoog (veel zwerfvuil). Dit paadje volgend, de asfaltweg een paar keer overstekend naar een zadeltje in de graat. Rechts gaat de route naar de Mont Costanzo maar je kunt voor het uitzicht ook eerst naar links naar de kapel. Vanaf de kapel weer terug naar het zadel en de route vervolgen, eerst door het bos, later door hoog gras en struiken tot je op de graat komt. Vanaf de top de graat min of meer volgend, omlaag naar de Punta, er is niet altijd een pad. Vanaf de Punta Campanella naar rechts het paadje volgen wat naar Termini leidt.

Tijd:  Termini – Monte Costanzo 1 1/4 uur, de graat naar de Punta ca 2 uur en terug naar Termin ca 1 uur.

Hoogteverschil:  ca 450m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 682 (1:50.000) en Rother Wandelführer Golf van Neapel (wandeling 40)


Capri – Palazzo di Tiberio

Karakteristiek: Wandeling op Capri, als je uit de kabelbaan stapt, waan je je op een zaterdagmiddag in de Kalverstraat, maar 10 minuten verderop wordt het al rustiger en nog iets verder kom je nog maar enkele mensen tegen. Je loopt langs de kust met uitzicht op de bekende klippen van Capri en op de Punta Campanella (wandeling 2) naar het paleis van keizer Tiberius. De keizer trok zich hier terug in het jaar 27.

Korte schets: Eenvoudige wandeling langs verharde wegen en smalle paadjes. Het aantrekkelijke van deze wandeling ligt ook in de charme van het eiland.

Start van de wandeling: Vanaf de boot, de kabeltram naar boven, naar het plaatsje Capri. Aan de zuidzijde van de Piazza Umberto  langs de winkels, zie hiervoor de OSM-kaart.

Beschrijving van de tocht: Vanaf het plaatsje Capri naar de Punta di Tragare, verder over de Via Pizzalunga met mooi uitzicht op de Faraglioni klippen. De weg vervolgen, langs de Grotta Matermania (met restaurantje wat je met goed fatsoen niet voorbij kunt lopen) naar het kerkje San Michelle della Croce. Vervolgens naar het paleis van Tiberius.

Alternatieven: Terug kan je er voor kiezen om niet direct terug te gaan maar om via een smal paadje naar Villa Fersen te lopen, gebouwd door een rijke industrieel in Neogotische stijl.

Tijd: ca. 4 uur

Hoogteverschil:   ca 140m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 682 (1:50.000) en Rother Wandelführer Golf van Neapel (wandeling 42)


N.B. Het wandelgidsje (gebruikt) van de Golf van Napels waarin 50 prachtige wandelingen in dit gebied worden omschreven is te koop voor €  7,00 en af te halen in de omgeving van Ede – Wageningen.’Rother Wandelführer Golf van Neapel’. Voor email zie de rechterkolom van de website.