Sneeuwschoenwandelen is een leuk alternatief of aanvulling op het piste-skiën. Je kunt zelf je route kiezen en routes in de sneeuw lopen die je in de zomer op wandelschoenen kunt maken. De sneeuwschoenen voorkomen dat je diep wegzakt in de sneeuw. Maar gaan buiten de geprepareerde pistes houdt ook risico’s in, hou goed de lawine-waarschuwingen in de gaten en vraag bij het VVV of bij de verhuurder van sneeuwschoenen naar de actuele situatie!

Voor de wandelingen in dit gebied kan je schoenen huren in Grasgehren en in Obermaiselstein (’s morgens vroeg en ’s middags tussen 5 en 6 uur, tegenover het Haus des Gästes).
Het gebied is relatief ‘sneeuwzeker’, het wordt wel het ‘Siberië van Duitsland’ genoemd.

Overzicht

Er zijn veel meer mogelijkheden in dit gebied, bijvoorbeeld:
– vanuit Hinang naar de Sonnenkopf,
– de Hörnerrunde vanuit Bolsterlang.


Sneeuwschoenwandelen

Riedberghorn (1787m)

Karakteristiek: Korte, eenvoudige sneeuwschoentoer. Aantrekkelijk als je voor

het eerst met sneeuwschoenen op pad gaat. Je kunt schoenen huren bij de ski-verhuur, onderaan de piste van Grasgehren.

Korte schets:  Aantrekkelijke wandeling, een klein stukje langs de piste en dan door het bos omhoog, verder over de brede graat naar de top.

Start van de wandeling:  Bij de ski-verhuur onderaan de pistes van Grasgehren.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de ski-verhuur, over de (zijkant van de) piste langs het kleine ski-hutje (in vakanties en in de weekends geopend) naar een ‘driesprong’ van pistes (soms kruising), de piste oversteken en aan de overzijde schuin links omhoog. Verderop in zig-zag omhoog naar de brede oostgraat van de Riedbergerhorn. Nu over de graat, vlak onder de top door de zuidflank naar de westgraat. Daar omhoog naar de top (met kruis). Terug: vanaf de top in zuidelijke richting afdalen richting van het bergstation van de dubbele sleeplift. Vandaar terug naar Grasgehren, door het bos of langs de ‘autobahn’, de piste die in noordoostelijke richting eerst sterk afdaalt en daarna weer stijgt.  

Alternatieven:   Halverwege de afdaling naar het bergstation van de sleeplift, kan je afslaan naar Balderschwang. Je kunt ook vanaf de top van de Riedbergerhorn de graat volgen over de Grauenstein en de Dreifahnenkopf en verderop langs de piste afdalen naar Balderschwang (als er veel sneeuw ligt is dit een lastige route!) Vanaf Balderschwang kan je de ski-bus nemen terug naar Grasgehren. Je kunt deze wandeling ook combineren met de wandeling over de Bolgengraat, hieronder.

Een andere optie is om na de top van de Rietbergerhorn langs dezelfde weg af te dalen en bij het punt waar je de graat verlaat om af te dalen naar Grasgehren, niet rechts maar links af te dalen richting van Berghaus Schwaben. Bij het geprepareerde wandelpad naar Berghaus Schwaben daal je rechtsaf, naar het Bolgental. Door het Bolgental loop je naar het tunneltje bij Obermaiselstein.

Tijd:         ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil:         ca 400m

Bijzonderheden:       Kompass nr 3: Allgäuer Alpen en Kleinwalsertal (1 : 50.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps


Wannenkopf (1712m)

Karakteristiek:  Sneeuwschoentoer naar de top van deWannenkopf met mooi uitzicht. Meestal geen spoor beschikbaar, dus goede orientatie of gps noodzakelijk. Relatief veilig voor lawines, veel bomen.

Korte schets:   Afwisselende wandeling, ruim 750 meter omhoog!

Start van de wandeling: Vanuit Obermaiselstein, bij de halte van de skibus (Obermaiselstein Abzw), bij het tunneltje naar Grasgehren, over de brug door het bos.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de brug bij het tunneltje bij Obermaiselstein, door het bos, later linksaf richting Bolgenalp door het prachtige Bolgental. Na een hutje, links omhoog (bordje Wannenkopf). Door een alpenwei langs een houten hutje, direct daarboven rechts aanhouden. Verderop over een gammel brugje, daarna steil omhoog. Verderop kom je op een goed pad. Waar het brede pad eindigt, links omhoog door het bos, de markering volgen naar de top.  De route is gemarkeerd maar buiten het bos niet zichtbaar door de sneeuw.

Alternatieven: Eventueel kan je vanaf de top verder naar het bergstation van de Bolgengratlift (Grasgehren), vandaar langs de piste omlaag naar Grasgehren. Je kunt vandaar ook door naar het begin van de oostgraat van de Rietbergerhorn en vandaar afdalen naar Grasgehren.

Tijd:    ca. 3 uur naar de top

Hoogteverschil:  ca 750m

Bijzonderheden:     Kompass nr 3: Allgäuer Alpen en Kleinwalsertal (1 : 50.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps


Burglhütte (1428m)

Karakteristiek: Eenvoudige sneeuwschoentoer naar klein almhutje (in Oostenrijk).

Korte schets:   Wandeling stijgt zeer geleidelijk, de Burglhütte is geopend in de weekends (zie bordje bij begin wandeling).

Start van de wandeling: Westelijk van Balderschwang daalt een smal asfaltweggetje in zuidelijke richting af (bij Gästehaus Hilde). Bij de brug over de beek is een beperkt aantal parkeerplaatsen. In de weekends kan je beter boven langs de weg parkeren. Over de brug gaat een breed pad richting de Bodenseehütte. Voor de Burglhütte neem je direct over de brug een smal paadje rechts tussen de bomen. Iets verderop ga je over een bruggetje.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de parkeerplaats, over een smal pad en over een kleine brug. Nu omhoog, eerst door het bos, later over de Lappachalpe. Na een almhut scherp rechts omhoog , langs de Stadelmannburstalpe. Verderop over een open gedeelte wat steiler omhoog. Het laatste gedeelte is vrij vlak. De route is gemarkeerd.

Alternatieven: Eventueel kan je afdalen langs de Güterweg, een brede weg die wordt gebruikt voor de bevoorrading van het hutje.

Tijd:    ca. 2 a 2 1/2 uur

Hoogteverschil:  ca 400m

Bijzonderheden:     Kompass nr 3: Allgäuer Alpen en Kleinwalsertal (1 : 50.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps


Graatwandeling vanuit Bolsterlang en terug door het Bolgental

Karakteristiek: Leuke wandeling over leuke graatjes met veel alternatieven.

Korte schets:   Wandeling, deels over brede paden, deels over smalle graatjes over een paar topjes.

Start van de wandeling: Hörnerhaus, boven aan de Hörnerbahn vanuit Bolsterlang.

Beschrijving van de tocht: Vanaf het Hörnerhaus het brede pad nemen naar Berghaus Schwaben. Direct na het Berghaus Schwaben,  eerst kort stukje steil omhoog, daarna schuin links omhoog. Verderop rechts aanhouden naar de Grosser Ochsenkopf (1662m). Vanaf de top een klein stukje terug en op ca 1580m verder in westelijke richting (parallel aan het brede pad vanaf Berghaus Schwaben). Iets verderop kan je verder over de graat, de weg is gemarkeerd! Steile gedeelten kan je eventueel aan de zuidzijde ontwijken.
Het laatste deel gaat over een smal graatje (zie foto), met soms kleine ‘wächten’, oppassen dus! Vanaf de Riedbergerhorn kan je eventueel afdalen naar Grasgehren (zie wandeling 1), je kunt ook iets afdalen over de oostgraat en verderop terugkeren naar het brede pad (rondweg) die vanaf Berghaus Schwaben komt.
Je kunt ook terug door het prachtige Bolgental, zie hieronder op de kaart (downloaden kaarten).

Alternatieven:       —

Tijd:         ca

Hoogteverschil:         ca 4

Bijzonderheden:      Kompass nr 3: Allgäuer Alpen en Kleinwalsertal (1 : 50.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps


Piesenkopf (1629m)

Karakteristiek: Mooie wandeling, eerst langs brede bospaden, later steiler omhoog naar de Piesenkopf.

Korte schets:   Wandeling vanuit het Rohrmoosdal, over de Piesenalpe, langs de Piesenkapelle naar de top van de Piesenkopf. In het hoogseizoen, eind februari, zijn we niemand tegengekomen op deze route!

Deze wandeling is ook te maken vanaf Scheuenalpe (Riedbergpass), zie voor de omschrijving hieronder.

Start van de wandeling: Parkeerplaats in Rohrmoos. N.b. het is een tolweg, zorg dat je € 5 in contanten beschikbaar hebt voor de slagboom.

Beschrijving van de tocht: Vanaf Rohrmoos volg je het wandelpad (dus niet de langlaufroutes) verder het dal in. Na ca. 10 minuten bereik je de afslag naar de Neue Piesenalpe. Volg deze route tot en alm en verder naar de Kapelle. Daarna steiler omhoog naar de top.
Je kunt vanaf de top over dezelfde weg afdalen of de route vervolgen richting van de Dinigörgen Alpe en vandaar afdalen naar Rohrmoos. Toen wij er waren was dit niet mogelijk vanwege een verhoogd lawinerisico.

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 3 uur

Hoogteverschil:         ca 600m

Bijzonderheden:      Kompass nr 3: Allgäuer Alpen en Kleinwalsertal (1 : 50.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps

Vanaf Scheuenalpe

Karakteristiek: Mooie wandeling, eerst een stukje langs de langlaufpiste, later steiler omhoog naar de Piesenkopf. Deze tocht wordt vaak gelopen en dus minder rustig dan de route vanuit het Rohrmoosdal.

Korte schets:   Wandeling vanaf de Scheuenalpe, langs een langlaufloipe, dan door het bos, later steiler omhoog naar de Scheuenpass (1426m). Vervolgens over een vlakker deel tot de Alte Piesenalpe en vandaar omhoog naar de Piesenkopf.

Start van de wandeling: Scheuennalpe, bushalte Anger, ten oosten van Balderschwang. Het eenvoudigste is om de auto bij Grasgehren te parkeren en daar de bus te nemen naar Anger. Je kunt dan vanaf de Piesenalpe afdalen via Dinigörgenalpe en terugkeren op de Riedbergpass/Grasgehren. Dit is een lange tocht en de laatste bus vanaf Grasgehren naar Obermaiselstein vertrekt al om 16.00 uur.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de bushalte ‘Anger’ loop je een stukje in zuidelijke richting (dus steeds links aanhouden) langs de langlaufloipe. Dan links het bos in en bij een splitsing weer links aanhouden (rechtdoor gaat het pad naar de Bodenseehütte). Dan omhoog naar de Scheuenpass en vandaar vrij vlak naar de Alte Piesenalpe. Over de eerste open vlakte rechts omhoog langs de bosrand en dan naar de top van de Piesenkopf. Vanaf hier dezelfde  weg terug of terug naar de Piesenalpe en dan in oostelijke richting naar de Dinigörgenalpe. Vanaf hier even zoeken naar het juiste pad naar de Schönbergalpe/Riedbergpass.

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 6 uur

Hoogteverschil:         ca 500m

Bijzonderheden:      Kompass nr 3: Oberstdorf Kleinwalsertal (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Siplingerkopf (1745m)

Karakteristiek: Mooie wandeling, eenvoudig tot aan de Obere Wilheminealpe, daarna steiler.

Korte schets:   Wandeling vanuit het Balderschwang, over de Obere Wilhelminealpe. Met mooi uitzichten!
Let op de lawinesituatie. Met name tussen de Obere Balderschwanger Alpe en de Obere Wilhelminealpe.

Start van de wandeling: Vlak voor Obermaiselstein (vanaf Grasgehren) bij de boerderij waar boerderij-producten worden verkocht (Annisalpe). Daar langs de weg parkeren (betaald).

Beschrijving van de tocht: Langs Annisalpe omhoog, verder rechts aanhouden, langs de  2000-jarige (?) Taxus naar de Obere Socher Alpe en verder richting van de Oberer Balderschwanger Alpe. Vlak voor de alp rechts omhoog via een breed pad. Na een bos-passage rechts omhoog en over een brede graat naar de Obere Wilhelmine Alpe. Verder in noord-oostelijke riching en over een brede rug naar het westen, later steiler naar de top.

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 3,5 uur

Hoogteverschil:         ca 675m

Bijzonderheden:      Kompass nr 3: Allgäuer Alpen en Kleinwalsertal (1 : 50.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps