Een aantal huttentochten in Oostenrijk. Bespreek in het hoogseizoen de hutten ruim tevoren.

N.b.: voor de huttentochten over gletsjers dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse of kijk op de website van de hut, vaak vind je daar de actuele situatie.

Overzicht


Huttentocht door de Rhätikon en westelijk deel Silvretta

Karakteristiek: Eenvoudige huttentocht door gebied met (zeker in het voorjaar) veel bloemen. Deze tocht is ook goed met kinderen te maken. Hieronder twee varianten, de korte tocht, deze komt weer terug in de Douglasshütte en de lange tocht die eindigt in de Silvretta. De Douglasshütte is per kabelbaan vanuit het Brandnertal (ten zuiden van Bludenz in de Montafon) bereikbaar.
De routes zijn zeer goed aangegeven, daarom hieronder een korte schets.

dag 1DSCN0969
Vanaf de Douglasshütte (1976m) over de stuwdam en het pad oostelijk van het meer lopen, richting Lünerseealp (2000m). Dit is de kortste weg, je kunt ook westelijk van het meer, iets langer maar je stijgt iets geleidelijker. Bij de Lünerseealp het pad in zuidelijke richting nemen en op ca 2050m links aanhouden, richting Verajoch. Dit pad volgen over de Öfapass (2291m) en afdalen naar de Lindauerhütte (1744m). Ca 4 uur.

download gpx-files voor garmin-gps

dag 2 Driedaagse tocht
Vanaf de Lindauerhütte omhoog naar het Drusentor (2343m) en afdalen naar de Carschinahütte (Zwitserse berghut). Ca 2 uur

– download gpx-files voor garmin-gps

dag 3 Driedaagse tocht
Van de Carschinahütte het pad in westelijke richting volgen, de Prättigauer Höhenweg naar het Gafalljoch (2239m). Nu westelijk van het meer terug naar de Douglasshütte. Je kun de toer ook uitbreiden door de Totalphütte of de Schesaplanahütte op te nemen.

– download gpx-files voor garmin-gps

dag 2 Lange tocht
Pad in oostelijke richting volgen, eerst nauwelijks stijgend, vanaf ca 1750m in zigzag omhoog naar de Bilkengrat (2173m). Afdalen naar de Tilisunahütte (2208m) Ca 3 uur. Je kunt ook hier de tocht onderbreken door van de Tilisunahütte af te dalen (en weer iets omhoog te klimmen) naar het Schwarzhornsattel en de Tobelsee naar Berggasthof Grabs.

– download gpx-files voor garmin-gps

dag 3
Een lange tocht (13km) over de Plasseggenpass (2354m) en het Gargällerjoch (2379m). Hoogteverschillen vallen mee, 300m omhoog en ca 900m afdalen naar de Madrisahütte (1660m) bij Gargellen. Ca 5 uur

– download gpx-files voor garmin-gps

dag 4
Langs de Valzifenzbach in noord-oostelijke richting naar Alp Vergalda ca 1600m, hier rechts afbuigen, de beek blijven volgen richtng van het Vergalderjoch (2515m) en door naar het Mittelbergjoch (2515m). Van hier afdalen naar de Tübingerhütte (2191m). Ca 6 1/2 uur.  Alternatief, via het Valzifenzerjoch (2485m)

– download gpx-files voor garmin-gps

dag 5
Vanaf de Tübingerhütte omhoog naar het Plattenjoch (2728m). Je kunt vanaf het joch eenvoudig de Westliche Plattenspitze meenemen (beetje klauteren). Verder over het Schweizer Lücke (2734m), langs de rand van de Schweizer- en de Krömergletsjer en vervolgens afdalen naar de Saarbruckerhütte. (2538m). Vanaf de hut afdalen naar de Vermunt-Stausee/Silvrettastrasse of naar het Madlenerhaus. Ervaren wandelaars kunnen ook de tocht uitbreiden met de route hieronder (dag 6).

– download gpx-files voor garmin-gps

dag 6
Vanaf de Saarbrücherhütte in zuidoostelijke richting langs de Litznergletsjer (wat daar nog van over is) naar het Litznersattel (2737m). Verderop links aanhouden, noordelijk langs de Klostertaler bach, daarna via een steil, rotsig stukje afdalen (hier even oppassen!). Beneden naar de Klostertaler Umwelthütte of direct afdalen naar de Silvretta Stausee, naar de Bielerhöhe.

– download gpx-files voor garmin-gps

Bijzonderheden: kaart Kompass Wanderkarte nr 41 Silvretta/Verwallgruppe (1:50.000) of Alpenvereinskarte Silvrettagruppe (nr26) (1:25.000)


Huttentocht door de Verwall

In de Verwall zijn ook mooie wandelingen te maken, bijvoorbeeld de Verwall-Runde.


Huttentocht in de Silvretta op de grens van Oostenrijk en Zwitserland

Deze huttentocht is opgenomen onder ‘Huttentochten Zwitserland’.


Huttentocht Silvretta

Karakteristiek: Mooie rondtocht door de Silvretta. De oversteek van de Silvrettahutten naar de Wiesbadenerhütte wordt niet veel gedaan.
Korte schets: Toer langs 4 berghutten. De Silvrettahutten liggen in Zwitserland.

Start van de wandeling: Vermunt Stausee aan de Silvrettastrasse

Beschrijving van de tocht:

 •  dag 1: Vermunt Stausee naar de Tübbingerhütte (2191m) over het Hochmadererjoch (3 1/2 uur)
  – download gpx-files voor garmin-gps
 •  dag 2: Tübbingerhütte naar de Saarbrückerhütte (2538m)  over het Plattenjoch, het Schweizerlücke en het Kromerlücke (3 uur)
  – download gpx-files voor garmin-gps
 • dag 3: Saarbrückerhütte naar de Silvrettahütten (SAC – 2339m) over het Litznersattel, het Winterlücke en de Rotfurka (4 1/2 uur)
  – download gpx-files voor garmin-gps
 • dag 4: Silvrettahütten naar de Wiesbadenerhütte (2334m), richting Rotfurka maar onder de Rotfurka over de Silvrettagletsjer (links aanhouden) naar het Eckhornlücke (bovenste, noordelijke lücke). Vanuit het lúcke naar beneden en de route van de Piz Buin aanhouden, richting van de Grünen Kuppe (4 1/2 uur). Alternatieven:  De route is uit te breiden
  – download gpx-files voor garmin-gps
 • met dag 5: van de Wiesbadenerhütte naar de Jamtalhütte over de Ochsenscharte. Je kunt ook de huttentocht door de Rhätikon combineren met de tocht door de Silvretta.

N.B.: de route van dag 3 gaat door ruig bergterrein en is matig gemarkeerd. Echt een zoektocht dus!  Als je minder ervaren bent kan je beter het Winterlücke/Rotfurka vermijden en de route kiezen via de Seetalhütte (daar overnachten) en de volgende dag over de Scharte naar de Silvrettahütte afdalen.

Tijd:  Zie onder routebeschrijving hierboven.

Hoogteverschil:         —

Bijzonderheden:
– Alpenvereinskarte: Nr. 26 Silvrettagruppe
– Alpenvereinsführer Silvrettagruppe – Bergverlag Rother

 


Huttentochten Oetztal

In het Oetztal zijn diverse aantrekkelijke huttentochten te maken. De hutten liggen over het algemeen dicht bij elkaar, de toegangen naar de hutten en de overgangen zijn goed aangegeven en bij slecht weer ben je snel weer beneden. Hier een suggesties voor een tocht met veel gletsjerovergangen in een relatief rustig gebied.

 • dag 1: van Vent, via de Breslauerhütte (je kunt hier beter overnachten om wat te acclimatiseren) en de Vernagthütte, naar Brandenburgerhaus (3272m).
  – download gpx-files voor garmin-gps
 • dag 2: van het Brandenburgerhaus over het Weisskugeljoch en het Steinschlagjoch naar de Bellavistahut (2842m, ‘Schönen Aussicht’), 5 1/2 uur. Deze route wordt niet vaak gemaakt, dus je moet goed met kaart, kompas en/of gps om kunnen gaan! Op het Steinschlagjoch is het even zoeken!
  – download gpx-files voor garmin-gps
 • dag 3: Van Bellavista naar Rifugio Similaun (3019m); 5 uur
  – download gpx-files voor garmin-gps

Onderweg kun je diverse ’toppen meenemen’ zoals de Weisskugel, Fineilspitze of de Similaun. Je kunt de route ook uitbreiden naar het Hochwildehaus.

Bijzonderheden:
– Alpenvereinskarte: Nr. 30/2 Ötztaler Alpen, Weißkugel
– Alpenvereinsführer Otztaler Alpen – Rother

 

Veel informatie kan je ook vinden op www.alpenrausch.at, met afstanden en tijden tussen de hutten in het Oetztal.