Huttentochten in Italië

Een aantal huttentochten in Italië, waaronder een heel fraaie tocht van west naar oost door de Gran Paradiso. Verder een huttentocht door de Brenta Dolomieten over een aantal via-ferrata’s en een huttentocht over gletsjers in het Valpeline/ Westelijk Wallis.

Overzicht:

N.b.: voor de huttentochten over gletsjers, zoals bijvoorbeeld de hieronder beschreven huttentocht door Valpelline/Westelijk Wallis, dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse of kijk op de website van de hut, vaak vind je daar de actuele situatie.

Ook voor de huttentocht door de Brenta-dolomieten is ervaring absoluut noodzakelijk evenals een klettersteiguitrusting en hiermee kunnen omgaan!

Huttentocht door de Gran Paradiso

Huttentrektocht westelijk deel Gran Paradiso

Karakteristiek:  Eenvoudige huttenwandeling. In het voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen wat de wandeling aanzienlijk moeilijker maakt. Laat je door de huttenbeheerder informeren over de situatie! De tocht is in te korten door wandelingen samen te voegen.

dag 1
Vanaf het Lago di Beauregard, aan het eind van het Val Grisenche (Usellères) loopt een prima huttenpad naar de Rifugio Mario Bezzi (ca 2 uur, ca 500m stijgen).
download gpx-files voor garmin-gps

dag 2
Omhoog naar de colle Bassac, boven ligt dikwijls nog veel sneeuw. Het laatste deel naar de col is gemarkeerd met steenmannetjes. Vanaf de col loopt een paadje naar de Becca della Traversière, een aardig topje om mee te nemen. Na de col, de rotsten aanhoudend langs het Lago di Golette naar de Rifugio Benevolo. Op sommige plekken is het erg drassig (ca 5 1/2 uur, 500 meter stijgen)

download gpx-files voor garmin-gps

dag 3
Via de alp Gran Vaudala langs de beek omhoog naar de col Rosset (3023m) en vandaar eenvoudig afdalen naar de Rifugio Città di Chivasso (2604m), een afwisselende wandeling langs een aantal meertjes. (ca. 4 1/2 uur). De wandeling over de col de Nivoletta is een (mooier) alternatief (op de OSM-kaart route 13b) maar niet overal goed gemarkeerd. ca 900m stijgen/dalen.

download gpx-files voor garmin-gps

dag 4
Afdalen naar Pont en omhoog naar de Rifugio Vittorio Emanuele.
De in de gebietsfüher opgenomen wandeling over de Colle di Foura is niet ingetekend op de gangbare kaarten en daarom niet aan te bevelen. Vanuit Pont 2 1/2 uur naar boven. ca 600m dalen en 700m stijgen.

download gpx-files voor garmin-gps

dag 5
De wandeling over de nieuwe hoogteweg naar de rifugio Chabod, ca 2 1/2 uur

N.b.: in 2016 en 2017 was het pad afgesloten vanwege lawinegevaar onder de glacier de Laveciau!
Je kunt dan beter vanuit Pont direct naar de Rifugio Chabod.

download gpx-files voor garmin-gps

dag 6
Over de col Lauson naar de rifugio Vittoria Sella en verder naar het Valnontey.
Deze route is bij de Gran Neyron gletsjer beveiligd met kabels en pennen.

Bijzonderheden:
– kaart Kompass nr. 86 (1:50.000), IGC nr. 101 (1:25.000)
–  Gebietsführer Gran Paradiso (Bergverlag Rother).

download gpx-files voor garmin-gps


Huttentocht Brenta – Dolomieten

Huttentocht in de Brenta over via ferrata

Je kunt ook over korte via ferrata’s een huttentocht maken, bijvoorbeeld:

dag 1: van de Rifugio Pedrotti naar de Tucketthütte over de sentiero Orsi (nr 303) of over de Bocchette weg Centrale (nr 305), ca. 4 uur

download gpx-files voor garmin-gps

 dag 2: van de Tucketthütte naar de Brenteihütte over de sentiero Sosat (nr 305b), ca 4 uur

download gpx-files voor garmin-gps

dag 3: van de Brenteihütte naar de Rifugio XII Apostoli over de sentiero Martinazzi, (nr 327 en 304), deels over de gletsjer, dus pickel en stijgijzers mee, ca 3 uur

download gpx-files voor garmin-gps

dag 4: Van de Rifugio XII Apostoli naar de Rifugio Agostini over de sentiero Catiglioni, (weg nr 321), ca 3 uur

download gpx-files voor garmin-gps

dag 5: van de Rifugio Agostini naar de Rifugio Predotti over de sentiero Palmieri, (wegnr 320), ca 3 uur. Je kunt vanaf de Rifugio Agostini ook direct afdalen naar Molveno

download gpx-files voor garmin-gps

Bijzonderheden:   Kaarten en gidsjes
Kompass nr 073 Dolomiti di Brenta/Vai delle Bocchette (1 : 30.000)

download kaarten

Ook op de site van de NKBV staan interessante routes en tochten en op de site www.viaferrata.nl

Zie ook het overzichtskaartje hierboven  (uit de Kompass-kaart nr 073)


Huttentocht Rondje Valpelline/Wallis

– dag 1: van het bivacco Regondi (2591m) naar Cabane de Chanrion (2462m)over het Fenêtre de Durand (2797m). Ca 4 uur. Zie voor de toegang naar het Bivacco Regondi: Bergwandelen Valpelline
– download gpx-files voor garmin-gps
– dag 2: van de cabane de Chanrion naar de cabanes des Vignettes (3160m) over de Otemma-gletsjer en de Col de Chermotane, ca 5 uur
– download gpx-files voor garmin-gps
– dag 3: van de cabanes des Vignettes naar de Rifugio del Col Collon/Nacamuli (2818m) over de glacier du Mont Collon en de Col Collon (3087m), ca. 3 1/2 uur en afdalen naar Bionaz.
– download gpx-files voor garmin-gps

Een mooi alternatief (maar wel aanzienlijk lastiger) is om van de Cabanes des Vignettes over te steken naar de Bouquetins-bivak (2980m) (van de Col Collon in noordoostelijke richting afdalen).
De volgende dag over de Col du Mont Brulé (3213m) naar de Col de Valpelline (3568m) en naar de Cabane de la Dents Blanche (3507m). Let op, deze route gaat over uitgestrekte, vlakke gletsjers waar oriëntering bij slecht zicht erg lastig is. Beter is hier met gps op pad te gaan (met reserve batterijen in de rugzak). De klim naar de Col du Mont Brulé is geen onverdeeld genoegen! Recent hoorde ik dat ook de Haut Glacier de Tsa de Tsan in de zomer lastig te passeren zou zijn (grote spleten), navragen in het Bouquetins-bivak! Je kunt dan beter via de Cab. de Bertol naar de Cab. de la Dents Blanche.
Van de Cabane de la Dents Blanche terug over de Col de Valpelline en de Col de la Division (3314m) naar de Rifugio d’ Aosta (2780m) en van hieraf afdalen naar Bionaz/stuwmeer Place Moulin.

Bijzonderheden:       Kaarten en gidsjes:
– LdS: nr 283 Arolla (1 : 50.000)
– LdS: nr 293 Valpelline (1 : 50.000)

– Gebietsführer  Walliser Allpen/Bergverlag Rother
– SAC-clubfüherr/Walliser Alpen Band 2