Zwitserland biedt een breed scala aan bergwandelingen en bergtoeren. In vergelijking met de meeste andere Alpenlanden zijn de wandelingen ruiger, langer en dikwijls minder goed gemarkeerd. Maar dit is ook de charme van Zwitserland. Buiten de toeristencentra kom je relatief weinig mensen tegen. Hier een selectie van een aantal aantrekkelijke wandelgebieden.

Hier wordt onderscheid gemaakt tussen wandelingen en bergtoeren. Voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

 

 

 

Berner Oberland:

Berner Oberland is het Zwitserland zoals je het kent van de kalenderplaatjes; hoge bergen, meren en een mooie natuur. Het Berner Oberland is een gebied waar je fraaie wandelingen kunt maken en waar je vooral of uitsluitend Zwitsers zult tegenkomen.

  • Kandersteg: een ruime keuze aan wandelingen, direct vanuit het dorp, te veel voor één vakantie!  Kandersteg is prima bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Nederland. Bergtoeren zijn hier dikwijls lastig, veel losse stenen.
  • Rondom Lauterbrunnen: Stechelberg en Grindelwald zijn hier uitgangspunt voor een groot aantal wandelingen. Met liften en treintjes (Zwitserse prijzen!) ben je snel hoog in de bergen. Hier zijn weinig eenvoudige bergtoeren te maken. Veel beklimmingen zijn zwaar en lang, en vereisen een uitstekende conditie.
  • Sustenpass en Grimselpass: Een mooi gebied met veel mogelijkheden. Door de passen ben je snel op hoogte.

 

Wallis:

In het Wallis kom je erg veel Nederlanders tegen en dat is niet voor niets. Het klimaat is er over het algemeen iets beter dan in Berner Oberland en het aantal wandelingen is erg groot. Ook liggen hier enkele zeer aantrekkelijke campings. De hutten zijn over het algemeen uitsluitend via gletsjers bereikbaar en de wandelingen gaan dikwijls door ‘ruig’ terrein. De huttenwandelingen hieronder zijn ook voor wandelaars goed te doen.

 

Centraal Zwitserland

 

Val Bregaglia/Bergell