In het Zwitserse Wallis kom je erg veel Nederlanders tegen en dat is niet voor niets. Het klimaat is er over het algemeen iets beter dan in Berner Oberland en het aantal wandelingen in het westelijk deel van het Wallis is erg groot. Ook liggen hier enkele zeer aantrekkelijke campings. De hutten zijn over het algemeen uitsluitend via gletsjers bereikbaar. De huttenwandelingen hieronder zijn ook voor wandelaars goed te doen.

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

Voor huttentochten in dit gebied kijk onder huttentochten Zwitserland.


Bergwandelingenferretgrjorasse

Cabane de la Neuve (2734 m)
Fraai gelegen hut, route is beveiligd met kabels en niet aan te raden voor minder ervaren wandelaars. ca 4 uur van La Fouly.

download gpx-files voor garmin-gps


Cabane de la Tsa (2607m)
Eenvoudige hut, vooral voor klimmers (Aiguille de la Tsa). Korte, eenvoudige wandeling vanuit Arolla. Vanaf de parkeerplaats de beek over (oostelijke richting), door het bos, op ca 2150m de beek oversteken en naar boven via de morenerug.

download gpx-files voor garmin-gps


Cabane de Bertol (3311m)
Zeer fraai gelegen hut, laatste stukje over de gletsjer en steil omhoog naar de hut. Vanaf de parkeerplaats in Arolla (je kan nog iets verder doorrijden en de auto parkeren) de grote weg langs de beek vervolgen, brug over de beek nemen en omhoog. Bij de afslag naar het Bouquetinbivak (2336m) links in zig-zag omhoog naar Plan de Bertol (2664m). Verder door het gletsjerdal omhoog (pas op steenslag onder de rotsen van de Crête du Plan). Laatste deel beveiligd met kabels en laddertjes (ca 5 1/2 uur).

download gpx-files voor garmin-gps


Cabane de Dix (2928m)cabladix
Mooie wandeling naar de hut. Vanaf Arolla de weg (rechts omhoog) volgen (lastig om auto te parkeren!). Pad richting Pas de Chèvre volgen. Vanaf de pas de Chèvre ca 30 m. omlaag over 2 loodrechte ladders. Je kunt dit eventueel omzeilen door te kiezen voor de pasovergang o ver de Col de Riedmatten (veel losliggend gruis!). Het pad volgen over gruis en gletsjer naar de hut (ca 4 uur van Arolla)

Bijzonderheden:   
– LKS 1365 Gd. St. Bernard (1:25.000)
– Gebietsführer Walliser Alpen; Bergverlag Rother
– Gebietsführer Mont-Blanc-Gruppe; Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps


 


Rondwandeling Grand Col Ferret – Petit Col Ferretcolferret

Karakteristiek: Deel van de route van de Tour du Mont Blanc, over goede paden, uitstekend gemarkeerd. Het eerste deel van de Petit Col Ferret (naar beneden)  is ‘padloos’ maar de route is niet te missen. Op de Cols een geweldig uitzicht op Les Grandes Jorasses en de Gran Combin.

Korte schets: Eenvoudige tocht vanuit het Val Ferret naar via de Tour du Mont Blanc naar de Grand Col, vandaar rechts aanhouden en vrij horizontaal (het pad is niet altijd duidelijk) naar de Petit Col en terug naar het Val Ferret

Start van de wandeling: Achter in het Val Ferret (je komt terug bij Les Granges)

Beschrijving van de tocht:
Vanuit het Val Ferret omhoog naar de alm La Peule (in seizoen terras) en de Tour du Mont Blanc volgen tot de Grand Col Ferret (de meeste Tour du Mont Blanc gangers lopen de route in tegenovergestelde richting, dus vroeg op pad gaan). Vanaf de Grand Col (2537m) het pad in noordwestelijke richting nemen, onderlangs de Tête de Ferret, naar de Petit Col (2490m). Hier is ook de afslag naar het bivakhutje onder de Mont Dolent, de refuge bivouac Fiorio (2724m), een klein uurtje van de col. Vanaf de petit Col afdalen (over sneeuw). Pas op, niet afdalen in de Combe des Fonds (steenslaggevaar) maar aan het einde van het hoogtedal rechts van de beek afdalen, vlak onder de crêtet de la Gouille,  naar de alm Léchère en vandaar naar Les Granges.

Alternatieven:  —

Tijd: ca 6 uur

Hoogteverschil:   ca 850m

Bijzonderheden:  
– LKS 1365 Gd. St. Bernard (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Hospice St Bernard – Fenêtre de FerretFerretlacfenetre

Karakteristiek: Eenvoudige wandeltocht, over een col en langs enkele meertjes met uitzicht op de Mont Blanc.

Korte schets: Vanaf de Gd. St. Bernard, over het Fenêtre de Ferret (2698m) en langs de Lacs de Fenetre naar het Val Ferret .

Start van de wandeling:
Boven op de Gd. St. Bernard (bereikbaar met de postbus vanuit Orsieres). Even doorlopen (onder lawinegalerij) tot de alm Buas (2356m).

Beschrijving van de tocht:
Vanaf de alm Buas, eerst over almweiden, later steiler omhoog naar het fenêtre de Ferret. Na de pas afdalen naar de meertjes en verder naar de alm Plan de la Chaux. Vandaar naar het Val Ferret.

Alternatieven:  —

Tijd: ca 4 uur

Hoogteverschil:  ca 400m omhoog, 950m afdalen

Bijzonderheden:  
– LKS 1365 Gd. St. Bernard (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Val d’Hérens – BricolaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Korte wandeling naar uitzichtpunt op de Ferpeclegletsjer en de Dent Blanche.

Korte schets: Eenvoudige wandeling vanuit het dal van Ferpecle naar uitzichtpunt alp Bricola (2415m)

Start van de wandeling: Van Ferpècle (Salay) de straatweg volgen richting van de gebouwen van de elekticiteitmaatschappij, de beek over en  direct na de brug het paadje richting Bricola aanhouden. Het pad stijgt geleidelijk over almweiden.

Beschrijving van de tocht:
Het pad stijgt geleidelijk over almweiden tot alp Bricola. Het is een korte tocht (ca 1 1/2 uur), je kunt nog wat verder doorlopen over de morenerug, richting van de Cabane de la Dent Blanche (tot waar de gletsjer begint)

Alternatieven:  Eventueel terug via Les Rosses

Tijd:  Ferpècle – Bricola ca 1 1/2 uur

Hoogteverschil:  ca 600m

Bijzonderheden: 
– LKS 1365 Gd. St. Bernard (1:25.000)
– Gebietsführer Walliser Alpen; Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mont Blanc de Cheilon  (3869m)bt_ch_wl_01

Karakteristiek:  Afwisselende tocht over gletsjers en het laatste deel over rotsen (grote blokken) naar de top.

Korte schets: Vanaf de Cabane des Dix over de glacier de Cheilon naar de Col de Cheilon, over de glacier du Giétro en over rotsen naar de top

Start van de tocht: Cabane des Dix (2928m), bereikbaar vanaf het Lac des Dix of vanuit Arolla over de pas du Chèvre (ladders) of over de Col de Riedmatten

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut over een paadje over de morene in zuidwestelijke richting, langs P.2986. Op ca 3100m betreed je de gletsjer. Verder naar de brede Col de Cheilon (3243m). Nu iets afdalen over  de Glacier du Giétro  en de gletsjer in oostelijke richting volgen, deze wordt nu wat steiler (de kunt er ook voor kiezen om vanaf de Col direct door de rotsen verder te gaan, over rotsen en puin naar het bovenste deel van de Glacier du Giëtro).  Nu naar de kleine col , P3785 – zie foto, en verder naar de top over rotsen

Alternatieven: Je kunt vanaf de top verder naar de Pigne d’Arolla

Tijd: ca 4 uur

Hoogteverschil: ca 950m

Bijzonderheden: Kaarten en gidsjes
– LdS 1346 Chanrion (1 : 25.000)
– LdS 283 Arolla (1 : 50.000)
-LdS 1346 Chanrion (1 : 25.000)
– LdS 283 Arolla (1 : 50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Mont Brule  (3585m) bt_ch_wl_03

Karakteristiek: tocht over de Glacier d ‘Arolla naar de Col Collon (3090m) en over de westgraat naar de top.

Start van de tocht:  Bouquetins-bivak (2980m)

Zie voor beschrijving van de tocht onder Italie: Valpelline

Bijzonderheden:
Kaarten en gidsjes:
– LdS: nr 283 Arolla (1 : 50.000)
– LdS: nr 293 Valpelline (1 : 50.000)

– Gebietsführer  Walliser Allpen/Bergverlag Rother
– SAC-clubfüherr/Walliser Alpen Band 2