Wandelen in het oostelijke deel van het Wallis: het Saas- en Mattertal, vanaf de Simplonpass en in het OberwallisOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Saastal en het Mattertal bieden erg veel wandelmogelijkheden. Het is er over het algemeen wat drukker in vergelijking met het westelijke deel van het Wallis maar er zijn daarentegen meer kabelbanen en liften die je snel op hoogte brengen. De campings zijn drukker en minder aantrekkelijk. Omdat beide dalen goed bereikbaar zijn kan je er ook voor kiezen om in het Rhonedal te kamperen. Er gaan geruchten dat de camping in Graechen dit jaar weer open gaat, dit is een mooi alternatief!

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse of kijk op de website van de hut, vaak vind je daar de actuele situatie.

Voor huttentochten in dit gebied kijk onder huttentochten Zwitserland.

Bergwandelen

Huttenwandelingen MattertalOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schönbielhütte (2694m)
Mooi gelegen hut aan de Zmuttgletsjer met uitzicht op de Dent d’Herens en de Matterhorn. Aantrekkelijke wandeling zodra je de drukte van Zermatt achter je gelaten hebt. De route is overal duidelijk gemarkeerd. Vanuit Zermatt in zuidelijke richting aan het einde van het dorp staan bordjes. ca. 4 uur. Onderweg, in Kalbermatten is een aantrekkelijk terras.

download gpx-files voor garmin-gps

Täschhütte (2701m)
‘Echte berghut, hoog boven het Mattertal. Met de auto naar Ottafe. Het is een erg smal en steil weggetje omhoog, je kunt ook vanuit Täsch de taxibus nemen (zou ik eigenlijk aanraden!). Via een goed pad omhoog naar de hut (ca 1,5 a 2 uur).

download gpx-files voor garmin-gps

Kaarten:
– LKS 2515 Zermatt Gornergrat (1:25.000) Zusammensetzung
– LKS 1328 Randa (1:25.000)
– Gebietsführer Walliser Alpen; Bergverlag Rother


Rondwandeling Mattertal – ArigscheisOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Korte rondwandeling met mooi uitzicht op de Mischabelgroep en op de bergen rondom Zermatt

Korte schets: De wandeling gaat steil door het bos omhoog, via een paar trappen en houten laddertjes. Hoger op de helling door velden met alpenweiden naar het hutje bij Arigscheis (2240m), een geweldig uitzichtpunt! Achter het hutje loopt het pad naar beneden, door het dal van de Schalibach terug naar Täsch.

Start van de wandeling: De brug even ten zuiden van Täsch over de Mattervispa, het pad langs de beek in noordelijke richting volgen. Iets verder staat de route aangegeven.

Beschrijving van de tocht:  
De route gaat eerste steil omhoog door het bos. Het uitzicht wordt steeds fraaier. Vlak boven het bos via een trap en een houten ladder omhoog. Nu vlakker door velden met alpenroosjes naar het uitzichtpunt Arigscheis. Boven staat een hutje met vlag. Vanaf het hutje zie je (noordwestelijke richting) de Weisshornhütte liggen. Nu het  meest rechtse paadje, in noordelijke richting aanhouden. Het pad blijft hoog boven de Schalibach en gaat verder door het bos terug naar Täsch.

Alternatieven:       —

Tijd:   ca. 2 1/2 uur omhoog, ca 2 uur terug naar Täsch

Hoogteverschil:  ca 850 m

Bijzonderheden:
Kaarten:
– LKS 2515 Zermatt Gornergrat (1:25.000)
– LKS 284 Mischabel Zermatt Saas Fee (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Mattertal – Jungtal – TopalihütteSONY DSC

Karakteristiek: Een lange, afwisselende wandeling, deels padloos en niet overal goed aangegeven. Goede oriëntatie is een voorwaarde! De wandeling loopt langs de rand van de gletsjer over een steil sneeuwveld. Een pickel is absoluut geen luxe. Er kan, zeker omhoog naar het Wasulicke nog veel sneeuw liggen! De tocht is erg lang, een overnachting in de Topalihütte is aan te raden! Vroeg in het voorjaar kunnen de touwzekeringen deels ontbreken!

Korte schets: De wandeling loopt vanaf Jungen (1985m – bereikbaar met de kabelbaan vanaf St Niklaus in het Mattertal), over almweiden, over blokken en gruis naar de gletsjer achter in het zeer rustige Jungtal. Over het Wasulicke ruim 400m naar beneden naar de Topalihütte over een prima pad.

Start van de wandeling: Jungen, bereikbaar met de kabelbaan vanuit St Niklaus (achter het station).

Beschrijving van de tocht: 
Jungen is een bergdorp hoog boven St Niklaus, de wandeling begint over almweiden met veel bloemen (met bordjes) en loopt geleidelijk aan omhoog door het stille Jungtal. Aan het einde van het dal gaat het pad over in blokken en gruis (wel goed gemarkeerd) en gaat door de sneeuw omhoog naar het Wasulicke. Het laatste deel van de route is beveiligd met staalkabels.  Ervaring is hier nodig en hoogtevrees lastig. Vanaf het Wasulicke via een goed pad naar beneden (met soms weer iets omhoog) naar de hut (2680m) . Het huttenpad terug naar St Niklaus is goed aangegeven.

Alternatieven:  —

Tijd:  Jungen naar de Topalihütte ca 7 uur!, terug over de huttenweg naar St Niklaus ca 4 a 5 uur

Hoogteverschil: ca 1100 m (Wasulicke)

Bijzonderheden:   
– LKS 274 Visp (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Mattertal – BordierhütteOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Een  van de mooiste bergdalen die ik ken. Een afwisselende tocht

Korte schets: Wandeling omhoog door het bos en door een prachtig hoogte-dal met veel alpenroosjes naar de Riedgletsjer. De wandeling loopt over de gletsjer en is goed gemarkeerd met rode signalen. Pickel of wandelstokjes zijn handig op de gletsjer. Als je over voldoende ervaring beschikt en met touw en pickel kan omgaan, kan je vanaf de Bordierhütte doorsteken naar de Mischabelhütte boven Saas Fee.

Start van de wandeling: Gasenried, bij Grächen, boven St Niklaus. De auto kan je iets onder Gasenried parkeren bij een bezoekerscentrum. De postbus rijdt tot het begin van de wandeling. Van Gasenried de weg volgen, voor de brug over de beek het pad links naar boven nemen (dus niet de beek oversteken, over dit pad komen we terug).

Beschrijving van de tocht:
Het pad gaat eerst steil omhoog door een bos met grote stenen. Vervolgens steek je de beek over en gaat het pad verder omhoog door een heel fraai dal. Hogerop gaat het pad over in een stenen paadje, bij kruising links aanhouden richting van de gletsjer. Over het morenenpuin (veel steenmannetjes) naar de gletsjer, de stangen volgen in de richting van de brug die de bergschrund overbrugt. Door de rotsen omhoog naar de hut (2886m)
Op de terugweg steek je niet de beek over maar neem je het pad links van de beek terug naar Gasenried.

Alternatieven: Volgens de Rother Gebiedsführer zou de hut ook toegankelijk moeten zijn vanaf het bergstation Seetalhorn (boven Grächen) via een klettersteig. In Grächen (VVV) kon men ons hierover niet informeren.

Tijd: ca 4 1/2 uur

Hoogteverschil: ca 1200m

Bijzonderheden:  
– LKS 1308 St Niklaus (1:25.000)
– LKS 1328 Randa (1:25.000)
– LKS 274 Visp (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Saastal – Hoogteweg van Gspongspon

Karakteristiek: Een van de bekendste wandelingen in het Saas-tal, overal goed aangegeven.

Korte schets: Tijdens de wandeling heb je een mooi uitzicht op de Mischabelgroep (w.o. de Täschhorn, Dom en Lenzspitze). Als je de wandeling begint in Kreuzboden heb je het voordeel dat je vooral afdaalt, als je in Gspon begint loopt de weg licht omhoog maar daar staat wel tegenover dat je een onderweg een mooier uitzicht hebt op de Mischabelgroep.

Start van de wandeling: Kabelbaanstation in Gspon, bereikbaar vanuit Stalden. Beperkte parkeergelegenheid bij de kabelbaan in Stalden. Je kunt er ook voor kiezen de auto te parkeren in Saas Grund, onderaan de kabelbaan naar Kreuzboden, en eerst de postbus te nemen naar Stalden.

Beschrijving van de tocht:
De route is zeer goed aangegeven. Halverwege komt je langs een houtsnijderij (met theetuin). In plaats van de kabelbaan bij Kreuzboden, kan je er ook voor kiezen om terug te lopen naar Saas Grund

Alternatieven:    —

Tijd: ca 4,5 uur

Hoogteverschil: ca 400m

Bijzonderheden: 
– LKS 274 Visp (1:50.000)
– LKS 284 Mischabel (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Saastal – Rondwandeling Kreuzboden – Almagelleralp

Karakteristiek: Eenvoudige hoogteweg over de z.g. ‘Blumenweg’mischabel

Korte schets: Van Kreuzboden, bereikbaar met de kabelbaan vanuit Saas Grund, over een mooie hoogeteweg naar Almagelleralp en terug naar Saas Almagell. Onderweg een mooi uitzicht op de Mischabelgruppe.

Start van de wandeling: Kreuzboden, bereikbaar met de kabelbaan vanuit Saas Grund

Beschrijving van de tocht:   
Bij Kreuzbodenis de route naar Almagelleralp goed aangegeven. Het pad stijgt eerst licht en daalt later naar de Almagelleralp (2194m). Naar Saas Fee heeft u twee mogelijkheden, via de Erlebnisbrücke (smalle hangbrug) of via het pad terug. Vanaf Saas Fee langs de weg terug naar Saas Grund.

Alternatieven:    —

Tijd: Kreuzboden – Almagelleralp ca 2,5 uur en terug naar Saas Fee ca 1,5 uur

Hoogteverschil: ca 200m en terug naar Saas Fee ca 500m

Bijzonderheden: 
– LKS 284 Mischabel (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Saastal – Antronapass

Karakteristiek: Mooie hoogteweg met een fantastisch uitzicht op de Mischabelgroep. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte schets:   Nieuwe hoogteweg, eenvoudig te bereiken met de lift vanuit Saas Almagell. Toen wij er in 2011 waren, werd de weg nog aangelegd en ontbraken de zekeringen. Deze zijn inmiddels aangelegd (trapjes en staalkabels).

Start van de wandeling: Bergstation Heidbodme (2400 m.), vanuit Saas Almagell (let op, het zijn twee liften, vanaf de eerste lift iets afdalen naar lift 2)

Beschrijving van de tocht: Vanaf het bergstation Heidbodme links omhoog (dus niet naar de beek beneden, dit is het oude pad naar de Antronapass)  Via Augstchumme (2750 m.) naar de Antronapass. Terug via  dezelfde weg of door naar de Stausee Mattmark.

Alternatieven: Vanaf de Antronapass kan je via het Jazzilücke (3081 m) naar de Stausee Mattmark (2197 m)

Tijd:  ca. 2 1/2  uur tot de Antronapass. Reken voor het alternatief via de Mattmarksee ca 6 1/2 uur.

Hoogteverschil:  450 m tot de Antronapass

Bijzonderheden:  Kijk op op het volgende artikel over de opening van de nieuwe hoogteweg. Let op: de hoogteweg is nog niet ingetekend op de Zwitserse topografische kaarten!

– LKS 284 Mischabel (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Saastal – Monte Moropassmontemoro

Karakteristiek: De Monte Moropass (2862 m.) is een oude handelsroute naar Italie. Het is een eenvoudige wandeling. Vroeg in de zomer kan er nog wat sneeuw liggen. Vanaf de Italiaanse (Macugnaga) komt een kabelbaan omhoog, op de pas kan het dan ook druk zijn maar onderweg kom je weinig mensen tegen.

Korte schets: Een eenvoudige wandeling met op de pas een fraai uitzicht op de Monte Rosa

Start van de wandeling: Mattmarksee, bij Saas Almagell: hier is voldoende parkeerruimte

Beschrijving van de tocht: Bij de Mattmarksee het pad rechtsom het meer volgen naar Distelalp (2224 m), het pad vervolgen naar Tälliboden (2492 m), het pad wordt nu iets steiler maar nergens vervelend. U vervolgt het pad naar de pas. Vlak onder de pas, boven aan de kabelbaan, ligt de Rifugio Gaspare Oberto (2786m.)

Alternatieven: Eventueel afdalen naar Macugnaga en met de kabelbaan terug naar de pas.

Tijd: ca 3 1/2 uur naar de pas.

Hoogteverschil: 650m

Bijzonderheden: 
– LKS 284 Mischabel (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Saastal – Rondwandeling Langflue – BrittaniahütteOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: een eenvoudige tocht over een spletenloze gletsjer met voldoende markering.  Mooi uitzicht op de Allalingletsjer en op de Rimpfischhorn en de Strahlhorn.

Korte schets: De tocht begint in Felskinn (bovenaan de kabelbaan vanuit Saas Fee) en loopt over de Chessjengletsjer naar de Britanniahütte (3030 m.). Terug over Heidenfriedhof en Wandflue naar Plattjen (2570 m.)

Start van de wandeling: Felskinn, kabelbaanstation boven Saas Fee

Beschrijving van de tocht: Vanaf Felskinn het pad volgen over de Ghessjengletsjer naar de Brittaniahütte. Voor de terugweg ca. 100 meter het pad over de Chessjengletsjer volgen en vervolgens noordelijk afbuigen, in de rotsen loopt het pad langs enkele kleine meertjes. Bij splitsing (2732 m.) links aanhouden richting Plattjen. Vandaar de kabelbaan nemen naar Saas Fee of, als je nog voldoende energie over hebt, het pad nemen richting Saas Fee.

Alternatieven:       —

Tijd: Felskinn – Brittaniahütte ca. 1 1/4 uur
Brittaniahütte – Plattjen ca. 1 1/2 uur
Hoogteverschil:  
Felskinn – Brittania ca 40 meter
Afdaling naar Plattjen ca 450m (afdaling naar Saas Fee,1200 m.)

Bijzonderheden:  
– LKS 284 Mischabel (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Brunegghorn (3833m)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek:  Aantrekkelijke tocht over gletsjers en over steile firn naar de top. Karakteristieke berg vanuit het dal van Zermatt (zie foto hieronder).

Korte schets: Over een spletenrijke gletsjer naar de graat en verder naar de top

Start van de tocht: Turtmannhütte (2519m), bereikbaar vanuit het Turtmanntal/SenntumSONY DSC

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut over het paadje in zuidoostelijke richting, langs enkele staalkabels omhoog en verder door de rotsen. De afslag naar de gletsjer is lastig te vinden. Het pad rechtdoor gaat naar de Barhorn en de Topalihütte. Op ca 2900m is een alslag naar rechts (meestal staat hier een hoge steenman, opletten dus!). Nu over de Brunegggletsjer richting van het Bruneggjoch. De gletsjer is nogal spletenrijk, oppassen als er nog sneeuw ligt (in 2011 ben ik op deze tocht 3x een grote spleet ingezakt). Het Bruneggjoch niet betreden, verder richting P.3337. Soms is de bergschrund (zie bovenste foto) lastig te passeren. Naar het zadeltje in de graat (voor het zadel al links aanhouden!) en westelijk van de graat aanhouden naar de top (dit deels valt best wel gevaarlijk steil naar het westen af! en als je alles wilt zekeren kost dit heel veel tijd, dus alleen te doen bij zeer goede omstandigheden!)

Alternatieven:  Vanaf het Bruneggjoch over de noordwest-graat. Deze route werd ons sterk afgeraden door de wirt van de Turtmannhütte vanwege de losse stenen

Tijd: ca 4  uur

Hoogteverschil: ca 1300m

Bijzonderheden: Kaarten en gidsjes
– LdS 1307 Vissoie (1 : 25.000)
– LdS 1308 St Niklaus (1 : 25.000)
en eventueel:
– LdS 1327 Evolene (1 : 25.000)
– LdS 1328 Randa (1 : 25.000)
– LdS 5006 Matterhorn Mischabel (1 : 50.000)
– Gebietsführer Walliser Alpen/Bergverlag Rother
– Clubführer Hochtouren im Wallis

download gpx-files voor garmin-gps


Weissmies (4023m)Weissmies

Karakteristiek: Eenvoudig tocht in prachtige omgeving en een fraai uitzicht vanaf de top.

Korte schets: Over veel belopen gletsjer, meestal brede sporen naar de top

Start van de tocht:  Hohsaas (3098m)of vanaf de Weissmieshütte (2726m). Een overnachting is aan te bevelen  maar het is ook mogelijk om met de ‘Sonnenaufgangs-fahrten’, ’s morgens vroeg omhoog te gaan en er een dagtocht van te maken.oberalpstock1

Beschrijving van de tocht: Vanaf Bergrestaurant Hohsaas (met lager!) of vanaf de Weissmieshütte over het brede pad naar de Triftgletsjer. De eerste 100m omhoog is wat zoeken tussen de spleten door naar een vlakker deel. Dan door de reuzenspalten van de west-noord-west flank omhoog naar een minder steil gedeelte. Op ca 3550m over brede rug in zuidoostelijke richting omhoog naar P.3820 en eenvoudig over de zuid-west graat (Triftgrat) naar de top.

Alternatieven:  Je kunt vanaf de top in zuid-westelijke richting afdalen naar de Allmagellerhütte (korte stukjes II)

Tijd:  ca 4 uur

Hoogteverschil:  ca 1300m

Bijzonderheden:  Kaarten en gidsjes
– LdS 1329 Saas (1 : 25.000)
– LdS 284 Mischabel (1 : 50.000)
– Gebietsführer Walliser Alpen/Bergverlag Rother
– Clubführer Hochtouren im Wallis

download gpx-files voor garmin-gps


Fletschhorn (3993m)

Karakteristiek:  Eenvoudige gletsjertocht.

Korte schets: Vanaf de hut over de morene omhoog, verder over de Tälligletsjer end e Grübeugletsjer.

Start van de tocht: Weismieshütte (2726m), bereikbaar vanaf Saas Grund of vanaf Kreuzboden (1/2 uur)

Beschrijving van de tocht:  
Volg vanaf de hut het pad over de oostelijke zijmorene van de Tälligletsjer. Richting van de Jägigraat en naar P.3263. Over een steil sneeuw of ijsveld (ijsschroeven meenemen, zeker in de nazomer!) naar de z.g. ‘frühstückplatz’ (3527m). Verder naar P.3914 en over de Grübugletsjer naar de noord-noord-west graat naar de top.

Alternatieven: Verder naar de Lagginhorn door in zuidelijke richting af te dalen

Tijd:  ca 4 1/2 uur

Hoogteverschil: ca 1300m

Bijzonderheden: Kaarten en gidsjes
– LdS 1329 Saas (1 : 25.000)
– LdS 284 Mischabel (1 : 50.000)
– Gebietsführer Walliser Alpen/Bergverlag Rother
– Clubführer Hochtouren im Wallis

download gpx-files voor garmin-gps