Voralberg is vanuit Nederland snel bereikbaar. Vanuit de omgeving van Bludenz en Schruns zijn zowel de Rätikon, het Verwall en de Silvretta bereikbaar. De Rätikon is vooral een mooi wandelgebied. Vanuit het Brandnertal is de de Lünersee eenvoudig bereikbaar met de Lünerseebahn (n.b. wegens verbouwing gesloten t/m juni 2020). Ook in de Verwallgroep zijn mooie wandelingen te maken en een aantrekkelijke huttentocht, de ‘Verwallrunde’, zie onder huttentochten Oostenrijk. De Silvretta daarentegen is vergletsjerd en daarom ideaal voor gletsjertoeren.

Verder zijn in het gebied van de Arlbergpass, en in de Lechtaler Alpen mooie wandelingen te maken. Ook deze zijn snel bereikbaar vanuit Bludenz en Schruns. Deze zijn opgenomen onder de pagina Tirol.

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

Een mooie huttentocht door de Rätikon en de Silvretta staat beschreven onder huttentochten Oostenrijk.


Bergwandelingen

Huttenwandelingen vanaf de Bielerhöhe/Silvretta-Stausee

De wandelingen vanaf de Bielerhöhe of van de Silvrettastrasse zijn talrijk en zijn zeer goed gemarkeerd en bewegwijzerd. Ze worden daarom hier niet verder beschreven.
Een aantal suggesties met links naar de websites van de hutten:

Wiesbadenerhütte:

Eenvoudige wandeling langs de Silvrettastausee en door het Ochsental omhoog. Na de hut kan je doorlopen naar de Vermunt-gletsjer. Alternatief is de route  via het Radschulter.


Saarbrückerhütte:

Eenvoudige wandeling vanaf de Vermunt-Stausee over breed huttenpad. Aantrekkelijker is de route door het Klostertal.


Tübingerhütte:

Mooie wandeling vanaf de Vermunt-Stausee. Aantrekkelijk is ook het ‘rondje’ Saarbrückerhütte – Tübingerhütte.


Jamtalhütte:

Lange wandeling vanuit Galtur over breed huttenpad, mooi dal maar wat saaie wandeling. Voor ervaren wandelaars is het alternatief over het Gletschnerjoch, vanaf de Bielerhöhe interessant. Hier en daar wat  klauteren. In het voorjaar liggen hier wel steile sneeuwvelden en is een pickel geen overbodige luxe!

Rote Furka

Een erg mooie wandeling gaat door het Klostertal naar de Rote Furka (2688m) richting van de Silvrettahutte (Ch). Zo’n tocht waarvan je twijfelt of je deze wel opneemt op de website. Een route waarop je na de Klostertalerhütte niemand meer tegen zult komen, door ruig terein, weinig markering en een mooi uitzicht op de (steeds sneller smeltende) gletsers: de Klostertalergletsjer en de Ochsentalergletsjer.

download gpx-file voor garmin-gps

 

Andere alternatieven in de Silvretta vind je hier

Huttenwandelingen vanaf de Bielerhöhe in de Verwallgruppe

Aan de andere kant van de Silvrettastrasse ligt de Verwallgruppe. Ook hier liggen enkele hutten:
Heilbronnerhütte van de Stausee Kops/Zeinisjochhaus.

Friedrichshafenerhütte  vanuit Galtür/Mathon
Een eenvoudige huttentocht, ook voor kinderen, is de rondtocht van de Heilbronnerhutte, Konstanzerhutte naar de Friedrichshafnerhutte

download gpx-file voor garmin-gps


Bergtoeren

Piz Buin (3312m)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Eenvoudige bergtoer (I) over de Ochsentaler gletsjer. Laatste deel over de rotsen. Korte schets: Vanaf de Wiesbadenerhütte over het morene- paadje naar de Grünen Kuppe. Vervolgens over de Ochsentaler gletsjer (westelijk aanhouden) naar het Buinlücke (3056m). Vandaar over stijgsporen naar de top.

Start van de wandeling: Wiesbadenerhütte (2334m), bereikbaar vanaf de Bielerhöhe, aan de Silvrettastrasse; zie ook onder bergwandelen Voralberg.

Beschrijving van de tocht: Op de site van de Wiesbadenerhütte zijn twee routebeschrijvingen opgenomen, één over de Grünen Kuppe – dit is de kortste route – en één over het Wiesbadener Grätle. Let op: In de nazomer kan het eerste deel van de Ochsentaler gletsjer verijsd zijn!.

Alternatieven: Zie beschrijving op de site van de Wiesbadener hütte.

N.B.: in 2018 was de route aanzienlijk gewijzigd en liep geheel onder de Ochsentaler gletsjer langs. En vervolgens langs de westzijde van de gletsjer omhoog, zie de onderste foto, waarop het spoor duidelijk te zien is.

Tijd:  ca 4 a 4 1/2 uur

Hoogteverschil:     ca 1000 m

Bijzonderheden: 
– Alpenvereinskarte: Nr. 26 Silvrettagruppe
– Alpenvereinsführer Silvrettagruppe –  Rother

download gpx-file voor garmin-gpsDreiländerspitze (3197 m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtoer (I) over gletsjer en brokkeling rots.

Korte schets: Vanuit de Wiesbadenerhütte over een goed paadje naar de Vermuntgletsjer. Over de gletsjer en steile sneeuwvelden naar de westgraat van de Dreiländerspitze. Nu of direct over de graat of over brokkelige bandjes onderlangs de graat (noordzijde) naar de top.

Start van de wandeling: Wiesbadenerhütte (2334m), bereikbaar vanaf de Bielerhöhe, aan de Silvrettastrasse; zie ook onder bergwandelen Voralberg. De tocht is ook mogelijk vanuit de Jamtalhütte. In beide gevallen loopt de route langs of  (vanuit het Jamtal) over de Ochsenscharte.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de Wiesbadenerhütte het paadje volgen richting Ochsenscharte. Op ca 2800m wordt de gletsjer betreden. Eerst in zuidoostelijke richting omhoog richting van de Ochsenscharte. Bij de Ochsenscharte de route bestuderen! Het loont echt om zo hoog mogelijk in de sneeuw omhoog te klimmen om  brokkelige, puinpaadjes te voorkomen.
De route loopt rechts van de noordgraat naar boven. Ze de routebeschrijving op de site van de Wiesbadenerhütte.
Foto’s Dreiländerspitze hiernaast:

– boven: 2018

– midden: 2013 (met -toen- gangbare route ingetekend)

– en als laatste: 1981

Alternatieven: Vanaf de Vermuntgrat de graat volgen over de Piz Mon, Fuorcla Mon en de Piz Jeramias (II) Erg brokkelige rots!

Tijd: ca 3 uur, voor het alternatief aanzienlijk langer (talloze torentjes in de graat)

Hoogteverschil:     ca 850m

Bijzonderheden:  
– Alpenvereinskarte: Nr. 26 Silvrettagruppe
– Alpenvereinsführer Silvrettagruppe – Rother

download gpx-file voor garmin-gps


 

Grosse Vallüla (2813 m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtocht, alleen laatste stukje wat klauteren over rotsblokken. Op de top heb je een geweldig uitzicht op de hele Silvretta!

Korte schets: Vanaf de Bielerhohe over graspaadjes, daarna door een rotsgeul naar de Vallülascharte en vervolgens over blokken naar de top.

Start van de wandeling: Bielerhöhe aan de Silvrettastrasse (voor 7 uur geen tolgeld)

Beschrijving van de tocht:  Vanaf de Bielerhöhe (achter hotel bij halte van de postauto, westzijde van het meer) in zig-zag omhoog over steil graspaadje naar vlakker gedeelte, de Maissboden. Bij de afslag naar de Bielerspitze rechts aanhouden. Verderop door een steenrinne omhoog. Pas op in het voorjaar kan hier nog veel sneeuw liggen. In de scharte rechts aanhouden (paadje links gaat naar de Kleine Vallüla) en over blokken klauteren naar de top.

Alternatieven: Vanuit de scharte de graat volgen (II)

Tijd:  ca 3 uur

Hoogteverschil:       ca 800m

Bijzonderheden:  
– Alpenvereinskarte: Nr. 26 Silvrettagruppe
– Alpenvereinsführer Silvrettagruppe – Bergverlag Rother

download gpx-file voor garmin-gps