Het westelijke deel van het Val Venosta ligt centaal tussen het Ortlermassief in het zuiden, de Oetztaler bergen in het noorden en het Zwitsers Nationaal park in het westen. Vanuit Schlanders kan je het Martelldal inrijden tot aan de Enzianhütte (2051m). Vandaar kan je de Ortler intrekken. Het parkeren boven is niet goedkoop!! Er zijn veel wandelingen te maken  maar je hebt wel een auto nodig.

Tip: Op het station in Mals zijn fietsen te huur. Je krijgt een route mee voor een fietstocht naar Merano (800 m afdalen!). Op het station van Merano kan je de fiets afgeven en de trein terug nemen.  Het klooster in  Müstair is zeer de moeite waard om te bezoeken.

Overzicht


Bergwandelingen

Rondwandeling Oberetteshütte

Karakteristiek: Mooie rondwandeling in het Val di Mazia. Rustig gebied. De hut dient vooral als uitgangspunt voor de Weisskugel en de overgang (gletsjertochten) naaar het Brandenburgerhaus (Oetztal) en Bellavista (Similaun).

Korte schets: Aantrekkelijke wandeling  loopt door het bos, langs smalle paadjes en kleine meertjes. Afhankelijk van het jaargetijde kunnen de beken boven de meertjes, ten oosten van de Lackenspitz en de Spizal, lastig passeerbaar zijn. Navragen in het dal heeft weinig zin want daar komen maar heel weinig mensen. Markering: wandeling 4 en terug  via 1

Start van de wandeling: Direct buiten het dorp Malles loopt een weg het Matschertal (Val di Mazia) in. Rijdt dit dal uit tot de alm Glieshof (1824m). Het pad begint achter de alm (dus niet het brede pad langs de beek volgen).

Beschrijving van de tocht:  Het paadje boven Glieshof volgen, door het bos. Zeker in het achterste deel van het bos, waar meer open plekken zijn groeien enorm veel bloemen. Op het punt waar verschillende paden samenkomen, ter hoogte van de “Inneren Matscher Alm“, rechts aanhouden en steil naar boven langs de beek. Boven is een aantal meertjes, de Saldurseen. Kies het dal in noordelijke richting , aan het einde naar een klein pasje . Volg het paadje tot 3020m en sla linksaf naar de hut .  Terug via het ‘huttenpad’, nr 1.

Alternatieven:  n.v.t.

Tijd:  ca. 3 uur tot aan de hut     terug ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil:   ca. 1100 m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 52

download gpx-files voor garmin-gps


Rondwandeling Sesvennahütte

Karakteristiek: Mooie, eenvoudige wandeling over hoogteweg naar de  Sesvennahütte

Korte schets: Wandeling naar de hut via wandeling 8a en vervolgens wandeling 8 of, via de Vernunkopf, via wandeling 9. Terug over het brede huttenpad. In de felle zon geen genoegen.

Start van de wandeling: er zijn twee mogelijkheden:
– Met de kabelbaan vanuit Prämajur (boven Burgeis in het Vinschgau) naar het tussenstation bij de Plantapatsch-Hütte (2150 m). In het hoogseizoen rijden er taxibusjes van Schlinig (huttenpad Sesvennahütte) naar het dalstation
– met de auto naar Schlinig. Niet het huttenpad volgen maar direct omhoog via wandeling 8a naar de hoogteweg

Beschrijving van de tocht: Over het hoogtepad (wandeling 8a) naar de Schafhütte (klein schuilhutje) Daar kiezen voor bovenlangs via de Vernunkopf, wandeling 9, of rechtdoor via wandeling 8 direct naar de Sesvenna hutte. Na regenval kan het gebied behoorlijk drassig zijn! De Sesvennahut is een uitstekende hut (met lekkere Kaiserschmarrn!).
Vanaf de hut door naar de Uinenschlucht (zie onder alternatieven) of via het huttenpad terug naar de parkeerplaats (Schlinig)
Alternatieven:
Vlak achter hut begin Zwiterland, en een heuse grens. Iets verderop begint een wandeling op een in de rotsen uitgehouwen pad, ooit bedoeld voor het vee: de Uinenschlucht.

Tijd:  naar de hut ca. 2 uur vanaf de kabelbaan (via wandeling 8)      vanaf Schlinig ca 1 uur langer

Hoogteverschil:   vanaf de kabelbaan ca. 100m, vanaf Schlinig ca 600 m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 52 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps