De Vercors is een bijzonder gebied. De wandelingen gaan vrij steil omhoog naar het grote plateau. Het is een kalkgebied met veel bloemen. Op de crêtes kom je regelmatig edelweiss tegen. De oostkant van het gebied breekt steil af. Gresse en Vercors is omsloten door hoge bergwanden. Het gebied is sinds 1985 natuurreservaat, het ‘Réserve Naturel des Hauts-Plateaux’. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de tweede wereldoorlog was het plateau schuilplaats voor de maquisards, het Franse verzet. In juni 1944 bracht een Duitse luchtlandingsoperatie een zware slag toe aan het verzet. 600 Maquisards werden gedood en burgers in de omliggende dorpen geterroriseerd. Veel bordjes onderweg herinneren aan deze gruweldaad.

Overzicht

Bergwandelingen

Le grand VeymontOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Mooie wandeling met geweldig uitzicht op de Vercors. Onderweg grote kans op steenbokken.

Korte schets:  De wandeling begint bij het Maison du Parc aan het einde van het dal bij Gresse-en-Vercors en stijgt eerst over en breed, soms steil pad, naar de Pas de la Ville en vandaar over een gruispaadje naar de top van de Grand Veymont.

Start van de wandeling: Maison du Parc (1245m) aan het einde van het dal bij Gresse-en-Vercors. Hier is een grote parkeerplaats.

Beschrijving van de tocht: Aan de zuidkant van de parkeerplaats het meest rechtse pad kiezen. Allereerst vlak maar in het bos steiler omhoog naar de Pas de la Ville (1920m). Nu steil over de graat omhoog. Het pad is niet altijd even duidelijk. Verderop vlakker, vlak onder de graat in zuidelijke richting het pad vervolgen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het plateau (met een beetje geluk zie je de lammergier) en in het zuidoosten de Mont Aiguille,

Alternatieven:  De afdaling via de Cabane des Aiguillettes, onderlangs de Grand Veymont (oostzijde) werd ons in het parkwachtershuisje op de parkeerplaats sterk afgeraden vanwege steenslaggevaar. Vraag ter plekke naar de actuele situatie!

Tijd:     ca 2 1/2 a 3 uur omhoog

Hoogteverschil:    ca 1080m

Bijzonderheden:   
– IGN-kaart 3236OT Villard de Lans, Mont Aiguille (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Graatwandeling van de Pas Berrieves naar de Pas de la VilleOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek:  Zonder enige twijfel de mooiste wandeling in dit gebied, padloos en zonder markering, maar je kunt niet mis lopen, je volgt continu de graat van de pas Berrieves naar de Pas de la Ville. Met rechts uitzicht op het grote plateau en links op Gresse en Vercors. Het begin is even zoeken, zie hieronder, en vanaf het laatste pasje naar de Pas de la Ville is wat pionieren, maar het loont beslist de moeite!.

Korte schets: Mooie graatwandeling met veel bloemen, waaronder veel edelweiss en gentianen.

Start van de wandeling: La Ville, Gresse-en-Vercors

Beschrijving van de tocht: Volg de D8D, La Ville,  neem links het wanderpaadje naar het Residence des Dolomites. Neem na de parkeerplaats van het Residence op de kruising, de weg links. Deze buigt verderop naar rechts richting Petit/ Grand Deux. Over de Ruisseau de la Daraze, direct naar links, de weg buigt vervolgens naar rechts. Na de bocht eerste pad linksaf. Je blijft steeds links van de beek (hier staan veel Turkse lelies). Op ca 1760m gaat het pad steiler in zig-zag omhoog naar de Pas Berrieves. Hier staat een herinneringsbord voor de gevallenen uit de 2′ Wereldoorlog. Nu even opletten. OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr loopt een smal, onduidelijk paadje in zuidelijke richting, in de richting van een vrijstaande spar. Zie foto hiernaast. Vanaf deze boom lopen vage paadjes omhoog naar de eerste top van de graat, de Rocher de Seguret. Volg nu de hele graat, zo veel mogelijk boven over de graat, soms is er een spoor, soms staan er steenmannen.
In het laatste zadeltje voor de Pas de la Ville, neem het spoor op gelijke hoogte van het zadeltje. Verderop zijn er meerdere sporen naar het paadje aan de westkant van de Pas de la Ville. Volgens diverse gidsje kan je de route ook inkorten door op de  Pas de la Posterle, links af te dalen naar het pad onder de graat. Dit paadje is af te raden, alles ligt hier los!

Alternatieven: Bij slecht weer (onweerskans) kan je ook op de weg naar de Pas Berrieves, op 1680m, het pad onderlangs de graat nemen. Je mist dan wel het geweldige uitzicht.

Tijd:    Reken op zeker 6 a 7 uur voor de hele route

Hoogteverschil:    ca 800m

Bijzonderheden:    
– IGN-kaart 3236OT Villard de Lans, Mont Aiguille (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Crête de Brisou

Karakteristiek: Eenvoudige tocht door het bos en over een graat, op sommige plekken is het paadje wat smal. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte schets: Door het bos naar de Cabane de Veymont. Vandaar over een bergrug  naar de crête de Brisou en langs een sleeplliftje terug naar Bresse-en-Vercors.

Start van de wandeling: Maison du Parc (1245m) aan het einde van het dal bij Gresse-en-Vercors. Hier is een grote parkeerplaats.

Beschrijving van de tocht: Neem vanaf de zuidzijde van de parkeersplaats het linkse pad, oostelijk van de Rousseau de la Gresse. Dit pad loopt geleidelijk omhoog naar de Cabane de Veymont. Vanaf het hutje, het linkerpad nemen en in zig-zag omhoog naar een graatje met mooi uitzicht (zie foto). Vanaf de graat zijn er twee mogelijkheden, de graat volgen tot je boven de sleeplift komt, dan verder omhoog naar de Grand Brisou of aan de andere kant van het graatje afdalen en links aanhouden. Volg het hoogtepad tot je links omhoog kunt naar de Crête de Brisou. Nu over de graat naar de Grand Brisou.
Zelfde weg terug over de graat tot de afslag, maar nu rechts aanhouden en langs het sleepliftje over een wat saai pad terug naar Gresse-en-Vercors.

Alternatieven:       

Tijd:  ca 3 uur

Hoogteverschil:   ca 400m

Bijzonderheden:   
– IGN-kaart 3236OT Villard de Lans, Mont Aiguille (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Pas de la Selle rondom de Sommet de Peyre Rouge

Karakteristiek: Wandeling door het bos, naar de Mont d’Aiguille, de hoogste top van de Vercors. Hier wordt veel geklommen. Vervolgens richting van de Cabane des Aiguillettes en terug naar het uitgangspunt.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte schets: Wandeling door het bos, langs het avonturenpark over de Tour du Mont Aiguille naar de Col de l’Aupet. Terug door heideveldjes en bos

Start van de wandeling: Parkeren langs de D8a, iets voorbij La Bâtie in een scherpe bocht naar links. Iets verder is een klein parkeerterrein.

Beschrijving van de tocht:  
Wandeling door het bos, bij het avonturenpark links af, over de route van de Tour du Mont Aiguille naar de Col de l’Aupet, onder de Mont Aiguille. Het paadje volgen over de Montagne de l’Aupet naar de Pas de la Selle. Bij P1913 niet naar de Pas  des Bachassons, maar  rechts aanhouden door de Ravin des Serres et du Monpas. De beek oversteken en bij T-splitsing rechts aanhouden. Terug naar het pad van de heenweg.

Alternatieven:       —

Tijd:    ca 4 1/2 uur

Hoogteverschil:  ca 700

Bijzonderheden:    
– IGN-kaart 3236OT Villard de Lans, Mont Aiguille (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps