Als je de Sint-Bernard-pas overkomt ligt direct links (oostelijk van de pas) een fraai en rustig dal, het Valpelline. De Dent d’Herens domineert het dal. Bij het plaatsje Valpelline splitst het dal zich in het Valle d’Ollemont en het Valpelline. Aan het einde van het Valpelline ligt het stuwmeer Lago di Place Moulin (1968m). Vanuit beide dalen zijn mooie wandelingen te maken.

Recentelijk is, met Nederlandse steun, een bivakhut geopend in het Valpelline, het Valpelline bivak. Kijk hier voor de routebeschrijving naar het bivak.

Wat minder bekend is het Valle Anzasca in Piëmonte. Je kunt het Valle Anzasca bereiken via de Simplonpass, ca. 80 km vanaf de pas. Vanuit het dal kijk je op de machtige wanden van het Monte Rosa massief.

Overzicht

Voor huttentochten Valpelline, zie onder Huttentochten Italië

Wandelingen in het Valle Anzasca:

volgen nog!


Bergwandelingen

Rifugio Col Collon/Nacamuli

Karakteristiek: De Rifugio Col Collon (2818m) is een mooi gelegen hut die uitstekend wordt beheerd en uitgangspunt is voor de Mont Brule en de overgang naar hutten in Zwitserland: de Cabane de Chanrion, de Cabane des Vignettes, de Cabane de Bertol, de Schönbielhütte, de Rif. des Bouquetins en de Rifugio Aosta. Dit zijn allemaal gletsjertoeren (touw, pickel noodzakelijk). De Col Colon is eenvoudig vanuit de hut te bereiken.

Korte schets: De wandeling loopt door het bos boven het meer (noordoever), vervolgens door een breed hoogtedal. Aan het einde van het dal door de rotsen omhoog (beveiligd door enkele kabels en kettingen) naar de hut.

Start van de wandeling:  Aan het einde van het Valpelline ligt het stuwmeer Lago di Place Moulin (1968m) Aan het begin van het meer is mogelijkheid om de auto te parkeren. Direct links omhoog loopt het pad naar Lac Mort (ca 3 uur). Een brede weg langs het meer gaat naar de berghotel Prarayer. Deze weg een paar minuten volgen tot links het paadje naar de hut omhoog gaat (aangegeven).

Beschrijving van de tocht:
Het paadje loopt door het bos omhoog, langs twee almen (toen wij er waren werden we achtervolgd door twee agressieve stiertjes).  Het pad gaat verder in de Comba d’Oren, een breed hooggebergte dal. Bij de alp La Garda over een houten brug de beek over en verder langs de andere (or. linker) oever. Op het laatst over een smal paadje boven de beek naar de rotsen. Langs de staalkabels naar boven, waar je de hut ziet liggen. Langs de beek, over het bruggetje en het pad volgen naar de hut.

Alternatieven:  Vanaf de hut is de Col Collon in 1 uur te bereiken. Je hebt hier een mooi uitzicht op de Zwitserse gletsjerwereld (Mont Collon, L’Evêque, La Vierge). Rechts beneden ligt het Bouquetinsbivak (vanaf de pas net niet te zien) en rechts begint de westgraat van de Mont Brulé.

Tijd:  vanaf de parkeerplaats bij de stuwdam, ca 4 uur, afdaling ca 3 uur.

Hoogteverschil:   850 m tot de hut, de Col ligt nog ca 250 m hoger.

Bijzonderheden: Kompass nr. 87 (1:50.000), IGS 115 of de veel betere Zwitserse kaart: blad 283 (Arolla)

download gpx-files voor garmin-gps


Bivacco Regondi

Karakteristiek: Het bivakhutje ligt achter in het Val di Ollemont op 2590m aan de voet van de Mont Gelé en de Mont Morion. De hut is niet bemand en heeft 20 slaapplaatsen (matrassenlager). Er zijn dekens maar er is geen kookgerei. Water moet beneden in het meertje worden gehaald (niet handig om met een pannetje heen en weer te lopen). De wandeling er naar toe is eenvoudig. Vanaf de hut kan je doorsteken naar Zwitserland via het Fenêtre Durand (2803m)naar de Cabane de Chanrion, een gletsjervrije oversteek! Vanaf de hut is de Mont Gele eenvoudig te beklimmen (gletsjer!).

Korte schets: Wandeling door het bos langs een aantal verlaten almen en over een open weide gebied langs een aantal meertjes (meerdere routes mogelijk)

Start van de wandeling: Het plaatsje Ollemont (direct buiten de bebouwing)

Beschrijving van de tocht: Vanuit Ollemont door het bos omhoog langs verlaten almhutjes. Via de alp del Berrio (1932) omhoog naar de Col Cornet en vandaar langs Lago dell’Incliouse en het Lago Banseya haar het hutje.

Alternatieven: Terug  via Glasier of deels wegloos naar het pad naar het Fenetre de Durand, de beken kunnen vroeg in de zomer lastig te passeren zijn!

Tijd: naar de hut ca 3 1/2 uur

 Hoogteverschil:   ca 1200m

 Bijzonderheden: kaart Kompass nr. 87 (1:50.000), IGS 115

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Mont Brulé  (3585m)

Karakteristiek: Gletsjertocht met (soms best wel steile) graatoverschrijding.

Korte schets: Vanaf de Col Collon (3090m) over de westgraat naar de top.

Start van de tocht:  Vanaf het Bouquetins-bivak (2980m) of vanaf de Rifugio Col Collon (2818m)  naar de Col Collon (respectivelijk 1 1/2 en 1 uur).

Beschrijving van de tocht: Vanaf de col eerst over een steile flank, dan over de graat naar de voortop, iets afdalen en verder over de graat naar de hoofdtop.

Alternatieven:       –

Tijd: ca 2 uur vanaf de Col Collon

Hoogteverschil: ca 600m vanaf het Bouquetinsbivak, ca 750m vanaf de Rifugio Col Collon

Bijzonderheden:  Kaarten en gidsjes:
– LdS: nr 283 Arolla (1 : 50.000)
– LdS: nr 293 Valpelline (1 : 50.000)

– Gebietsführer  Walliser Allpen/Bergverlag Rother
– SAC-clubfüherr/Walliser Alpen Band 2

download gpx-files voor garmin-gps


Mont Gele (3518m)

Karakteristiek: Eenvoudige gletsjertoer.

Korte schets: Eenvoudige gletsjertoer.

Start van de tocht: Regondibivak (2590m), bereikbaar vanuit Glacier in het Val d’Ollemont (Valpelline), zie wandelen Valpelline. Neem een waterkannetje oid. Je moet water uit het meertje halen.

Beschrijving van de tocht: Vanaf het Regondibivak, het pad in noordelijke richting volgen, oostelijk van het Lago Beuseya. Iets rechts aanhouden over losse blokken omhoog naar de gletsjer die op ca 2800 wordt bereikt. Nu over puin en gletsjer omhoog naar de oostelijke uitloper van de Mont Gele.

Alternatieven:      —

Tijd: ca 900m

Hoogteverschil: ca 3 1/2 uur

Bijzonderheden:   Kaarten en gidsjes:
– LdS: nr 293 Valpelline (1 : 50.000)
– Gebietsführer  Walliser Allpen/Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps