Tirol is zowel in de winter als in de zomer bekend bij Nederlanders. In Tirol liggen veel aantrekkelijke wandelgebieden: Wilde Kaiser, Zilltertal, het Karwendel, teveel om allemaal te beschrijven. Ik beperk mij hier tot een aantal huttenwandelingen in het Oetztal en het Pitztal en rond de Arlbergpass.

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

Een mooie huttentocht door de Oetztaler Alpen staat beschreven onder huttentochten Oostenrijk.


Bergwandelingen

Huttenwandelingen Oetztal/Pitztal

In het Oetztal/Pitztal ligt een aantal eenvoudig bereikbare hutten. Het is een druk gebied, zeker in de zomermaanden. De nabijheid van gletsjers maakt het wel een aantrekkelijk gebied voor wandelingen. Omdat de routes duidelijk zijn gemarkeerd en aangegeven beperkt ik mij tot een opsomming en een verwijzing naar de websites van de hutten. Een duidelijke omschrijving van toeren vind je op de volgende site.

In het Oetztal vanuit Obergurgl:

De Langtalereckhütte en het Hochwildehaus. Deze hutten zijn eenvoudig te bereiken vanuit Obergurgl.
Vanaf het Hochwildehaus kan je doorlopen tot aan de Gurgler Ferner. Een heel rustig en mooi dal is het dal van de Langtaler ferner, iets voorbij de Langtalereckhütte, voor de beek, afslaan in zuid-oostlijke richting.
Ook mooi is de wandeling naar het Hochwildehaus en het Ramolhaus. Vanaf de Langtalereckhütte neem je het pad naar het Hochwildehaus. Op ongeveer 2700m sla je rechtsaf naar de Gurgler Ferner. Op ca 2550m betreed je de gletsjer, nu in noordwestlijke richting de gletsjer oversteken. Je blijft ongeveer op dezelfde hoogte. Aan de overkant staan duidelijke markering in de rotsen. Eerst door wat gruis, later over een goed paadje omhoog naar de hut (3006m). De gletsjer is vrij ongevaarlijk maar pas op, het blijft een gletsjer. Vraag bij het VVV in Obergurgl naar de actuele situatie!

download gpx-files voor garmin-gps


In het Oetztal vanuit Gries:

Vanuit Gries naar de Ambergerhütte, aantrekkelijke wandeling door het bos, langs almhutjes. Vanaf de hut kan je doorlopen naar de Sulztalferner of de Schwarzenbergferner. Voor de meer ervaren wandelaar is de Schrankogel bereikbaar (vroeg in de zomer ligt hier nog veel sneeuw!)

In het Oetztal vanuit Vent:

Breslauerhütte, eenvoudig bereikbaar, deels met de kabelbaan omhoog, eenvoudig uit te breiden met een rondje langs de Vernagthütte en vanaf de Vernagthütte terug naar Vent.
Martin Buschhütten en Hochjoch Hospiz
– Voor meer ervaren lopers de oversteek naar het Ramolhaus deze route gaat een kort stukje over een gletsjer, als dit verijsd is kan dit lastig worden!
De Similaunhütte (3018m) is een mooie tocht (let wel: ca 1900m!) , voor ervaren wandelaars met een goede uitrusting is de Similaun (3606m) eenvoudig te beklimmen (alleen ‘sneeuwstampen’).
Voor het Brandenburgerhaus is meer ervaring nodig, plus een bergsportuitrusting zoals pickel, touw en stijgijzers. Op de route omhoog naar het Guslarjoch zitten nog al wat spleten!.

In het Pitztal vanuit Mittelberg:

Naar het Taschachhaus, eenvoudig vanuit Mittelberg via de Taschachalm, maar er zijn meer mogelijkheden kijk op de site van het Taschachhaus.
Braunschweigerhütte, een erg grote, wat ongezellige hut maar het uitzicht is er geweldig. De werkzaamheden voor de uitbreiding van de ski-piste zijn eind 2019 gestart. Ik denk dat de Braunschweigerhütte daarmee een minder aantrekkelijk wandeldoel is geworden.

kaarten:
– Westelijk Oetztal en Pitztal: Alpenvereinskarte Ötztaler Alpen Weisskugel nr. 30/2 (1:25.000)
– Obergurgl e.o. : Alpenvereinskarte Ötztaler Alpen Gurgl nr. 30/1 (1:25.000) of Alpenvereinskarte nr. 30/6  Ötztaler Alpen, Wildspitze
– Ambergerhütte e.o.: Alpenvereinskarte  Nr. 31/1 Stubaier Alpen, Hochstubai (1:25.000)


Huttenwandeling Lechtaler Alpen

Karakteristiek: Leuke wandeling met mooi uitzicht op de bergen van het Ferwall aan de overzijde van het dal. Het pad is op een aantal plekken beveiligd met staalkabels, dit is vooral nodig in het voorjaar als er nog sneeuw ligt.

Korte schets: Wandeling vanaf Kapall-alp langs de Leutkircher Hütte, het Kaiserjochhaus en de Ansbacher Hütte. Vanaf het Kaiserjochhaus kan je ook afdalen naar Pettneu of, veel aantrekkelijker, in het Kaiserjochhaus blijven overnachten en de volgende dag de tocht voortzetten.

Start van de wandeling:  Vanaf de kabelbaan naar Kapall-alp (boven Sankt Anton am Arlberg).

Beschrijving van de tocht: Vanaf het kabelbaanstation Kapall (2333m) in noordelijke richting. Hier kan je kiezen voor de hogere weg onder de Weisschrofenspitze langs of over graspaadjes richting de Leutkircherhütte (2261m). Beide paden zijn goed onderhouden en op een aantal plekken beveiligd met staalkabels. Het pad is nergens lastig, kleine kinderen zou ik wel aan een kort touwtje nemen. Vervolg het pad richting van het Kaiserjochhaus (ook hier een paar drahtseilen, bij sneeuw geen overbodige luxe). Vanaf het Kaiserjochhaus het pad vervolgen naar de Ansbacherhütte. Vanaf deze hut kan je afdalen naar Pettneu via de Fritzhütte en door de Schnannklamm. De wandeling is voor één dag best wel lang (ruim 20 km), een overnachting in het Kaiserjochhaus is aan te bevelen.

Alternatieven: Je kunt de wandeling inkorten door vanaf het Kaiserjochhaus af te dalen naar Pettneu. Let op: op het bordje bij de hut staat 2 uur voor de afdaling. Dit is een wel zeer optimistisch inschatting! Je kunt ook halverwege het Kaiserjochhaus en de Ansbacherhütte afdalen via de Vordersee en langs de Schnannerbach en de klamm naar Pettneu. De afslag is niet goed aangegeven!
Vanuit Schann kan je ook de rondwandeling maken naar de Vordersee en verder naar de Ansbacherhütte, terug via de Fritzhütte.

Tijd:  
Van Kapall naar de Leutkircherhütte ca 2 1/2 uur
Leutkircherhtt – Kaiserjochhaus ca 2 uur
Kaiserjochhaus – Ansbacherhütte ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil: Het is  een hoogteweg. Tussen de hutten is het hoogteverschil beperkt. De afdaling naar Pettneu is ca 1000 meter.

Bijzonderheden:
– Alpenvereinskarte  Nr. 3/3 Lechtaler Alpen, Parseierspitze
– Freitag & Berndt-karte nr WK5504 (schaal 1 : 35.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Berggeistpfad rond de Arlberg (Ferwall)

Karakteristiek: Een zeer rustige wandeling, waarop je waarschijnlijk niemand zal tegenkomen, is de wandeling over de Berggeistweg, in het Arlberg-gebied. Halverwege passeer je wel wat ski-liften in een wat troosteloze omgeving, maar de rest van de wandeling is zeer de moeite waard. De wandeling is eenvoudig, over goede paden. In de Rother führer en in oudere gidsjes staat dat het pad is vervallen en dat de orientatie lastig is. De sectie Reutlingen (DAV) heeft het pad echter uitstekend hersteld.

De sectie Reutlingen heeft overigens een leuke brochure uitgebracht voor meerdaagse huttentochten in de Verwall.

Korte schets: Wandeling langs de Albonasee en over de Berggeistweg naar Bergrestaurant Albona (2391m., in de zomer gesloten). Van de Albonagraat, met mooi uitzicht op de Lechtaler Alpen afdalen naar de Kaltenberg Hütte 2089m). Terug over de P. Bantllinweg (recht boven de Arlbergtunnel) naar de Albonasee en naar St. Christoph.

Start van de wandeling: St. Christoph am Arlberg (1793m), parkeerplaats aan de westkant van het dorp. Vanaf de parkeerplaats even teruglopen (langs de souvenirwinkeltjes) tot er rechts een paadje omhoog gaat, richting Albonasee.

Beschrijving van de tocht:       Van St. Christoph naar de Albonasee. Op de terugweg kom je hier langs terug, een wat drassig gebied met veel meertjes. Voor de Albonasee links afslaan naar een zadeltje in de kam van de Peischelkopf/Wirt. Dan in westelijke richting de Berggeistweg vervolgen, richting van het ski-liftje bij Bergstation Albona. Verder over de Albonagraat. In de winter waarschijnlijk erg fraai, ’s zomers is het hier deprimerend.
We dalen daarom snel af naar de Kaltenberghütte en vandaar terug over de Bantlinweg naar de Albonaseen.

Alternatieven: Op de Albonagraat kan je ook over de Maroikopfe (2522m) naar de Kaltenbergerhütte. In de voor-zomer kan hier nog lang sneeuw liggen en op de afdaling is het pad beveiligd met een aantal drahtseilen.

Tijd:        Sint Christoph – Kaltenberghütte over de Berggeistweg, ca 4 uur

Hoogteverschil:         ca. 600m

Bijzonderheden:
– Alpenvereinskarte Nr. 3/2 Lechtaler Alpen, Arlberggebiet Freytag&Berndt, WK 5504 (schaal 1 : 35.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Wildspitze (3772m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtocht, vanaf het Mittelkarjoch wat saai (grote vlakke gletsjer).

Korte schets: Vanaf de hut over paadjes en over de gletsjer naar het Mittelkarjoch. De route omhoog is telkens anders, soms ga je over steile sneeuwvelden, soms over rotsen en padsporen omhoog. In de rosten zijn op lastige punten haken aangebracht.

Start van de wandeling:   Breslauer hutte (2840m)

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut in noordwestelijke richting, naar de Mittelkarferner. Op de gletsjer eerst noordwestelijk aanhouden tot ongeveer 3250m.  hoogte, dan in noordelijke richting naar het Mittelkarjoch. Vroeg in de zomer kan hier nog veel sneeuw liggen. Later in de zomer door de rotsen omhoog (hierin zijn zekeringen aangebracht). Vanuit het joch eerst in noordoostelijke richting tot ongeveer 3550m. Daar heb je de keus, of over de noordgraat (firngraat) of naar de oosttop van de Wildspitze.

Alternatieven:

Tijd:         ca 5 uur

Hoogteverschil:         ca 900m

Bijzonderheden:   
– Alpenvereinskarte: Nr. 30/2 Ötztaler Alpen, Weißkugel
– Alpenvereinskarte: Nr. 30/6  Ötztaler Alpen, Wildspitze
– Alpenvereinsführer Otztaler Alpen – Rother

download gpx-files voor garmin-gps


Weisskugel  (3739m)

Karakteristiek: Lange gletsjertocht, bij slecht zicht lastige orientatie!

Korte schets: Lange gletsjertoch over een aantal pasjes naar de zuidgraat van de Weisskugel.

Start van de wandeling: Brandenburgerhaus (3272m), bereikbaar vanuit Vent.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut in zuidwestelijke richting over de Gepatschferner (Weissseespitze gaat rechtsaf in westelijke richting), naar het Vernaglwandjoch (3065m) – dit is de oostelijke uitloper van de Vernagl Eiswände, blijf oostelijk van de ijsbreukzone – en nu over de rotsen van de westelijke uitloper van de Hoch Vernaglwand naar de Langtaufenerferner. Westelijk langs de Langtaufenerspitze naar het Hochkwildejoch. Nu zuidelijk, over de z.o. graat van de Weisskugel naar het Hintereisjoch (soms lastig randkluft!!) Vanuit het joch eerst steil, later vlakker naar de zuidtop van de Weisskugel. Over rotsen naar de top.

Alternatieven:       –

Tijd:         ca 4 a 4 1/2 uur

Hoogteverschil:         600 m

Bijzonderheden:
– Alpenvereinskarte: Nr. 30/2 Ötztaler Alpen, Weißkugel
– Alpenvereinsführer Otztaler Alpen – Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps


Wilde Leck (3361m)

Karakteristiek:  Mooie toer over vast gesteente (III)

Korte schets: Eerst over de Sulztalerferner en de Wilden-Leck-ferner, door een met puin gevulde rinne omhoog en fraai over de graat naar de top.

Start van de tocht: Amberger hütte (2135m), bereikbaar vanuit Gries, zijdal van het Oetztal. Vanf de Ambergerhutte zijn leuke toeren te maken. Behalve de toeren die hier zijn beschreven zijn  ook de Wildgraatspitze, de Ruderhofspitze en de Vordere Sulzkogel aantrekkelijke toeren. Zie ook op de site van de hut.

Beschrijving van de tocht: Neem vanaf de hut het pad in zuidelijke richting, richting Hochstubaihütte. Op de Sulztalerferner rechts aanhouden, onder de Zahmen Leck en de oostwand van de Wild Leck langs, tot aan de Wilden-Leck-ferner  (rechts). Over deze gletsjer omhoog, direct rechts om de bocht door een brokkelige rinnen omhoog naar punt 3096, het begin van de graat. Nu over de graat in mooie vaste rots verder, eerst eventueel aan de noordzijde uitwijken, na de scharte zuidelijk uitwijken.

Terug over (naar het oosten aflopende) bandjes in de zuidwand. Het begin van deze bandjes ligt iets westelijk van de top (steenman).

Alternatieven:       ev. terug over de noordgraat (III)

Tijd:         ca 4 1/2 uur

Hoogteverschil:         ca  1250m

Bijzonderheden:
– Alpenvereinskarte: Nr. 31/1 Stubaier Alpen, Hochstubai
– Alpenvereinsführer Stubaier Alpen – Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps


Schrankogel (3496m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtocht, laatste stukje klauteren over de graat, goed spoor. Bij een eventuele overschrijding oppassen als er een wächte ligt vlak na de top.

Korte schets: Leuke en afwisselende tocht over smalle paadjes. Op de top wat losse blokken.

Start van de tocht: Amberger hütte (2135m), bereikbaar vanuit Gries, zijdal van het Oetztal

Beschrijving van de tocht:  Vanaf de hut, de beek oversteken (oostzijde van de beek aanhouden), iets verder links aanhouden, boven de Schwarzenbergbeek, over de morene van de voormalige Schwarzenbergferner. Op ca 2600m links af, richting Hohen Eck. Verderop over de graat met losse blokken naar de top. Eventueel afdalen over de oostgraat (stijgsporen), op ca 3000m afslaan in westelijke richting om weer op het pad van de heenweg uit te komen.

Alternatieven:       –

Tijd:         ca 4 1/2 uur

Hoogteverschil:         ca 350m

Bijzonderheden:  
– Alpenvereinskarte: Nr. 31/1 Stubaier Alpen, Hochstubai
– Alpenvereinsführer Stubaier Alpen – Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps