De Rosengarten of Catinaccio: grillige, roodachtige, rotsen en groene almweiden, een erg mooi gebied. Hieronder twee mooie wandelingen in het hart van de Dolomieten. De Catinaccio ofwel Rosengarten en de Langkofel/Plattkofelgroep kennen over het algemeen goede paden maar wel veel los gruis!

Meer informatie over wandelingen in de Rosengarten vind je op de site van de regio Zuid Tirol. Informatie over wandelingen in de de Langkofel/Plattkofelgroep vind je hier. Boven de Rotwandhütte ligt een mooie, eenvoudige klettersteig: de Rotwand klettersteig (B)  eventueel te combineren met de Masaré Klettersteig (moeilijkheidsgraad C).

Overzicht


Bergwandelingen

Rondwandeling Rosengarten

Karakteristiek: Mooie wandeling langs twee hutten en over een aantal pasjes.
Het is eenvoudiger om de weg in de omschreven richting te lopen. De gezekerde klim van de Rosengartenhüte naar de Tschagerjoch/Forcletta di Davoi is eenvoudiger omhoog dan omlaag te begaan. Voor minder zekere wandelaars is hier een klettersteigsetje of een extra schlinge/karabiner aan te bevelen.

Korte schets: Mooie wandeling over goede paden, wel veel los gruis en losse stenen, maar dat hoort een beetje bij de Dolomieten.

Start van de wandeling: Met de stoeltjeslift vanuit Carezza aan de Karerpass naar de Rifugio Paolina (2125m).

Beschrijving van de tocht: Met de stoeltjeslift vanuit Carezza aan de Karerpass naar de Rifugio Paolina (2125m). Hier heb je een prachtig uitzicht op de Ortler met de Mt Zebru en de Cevedale. Nu het pad in noordelijke richting, pad nr 552 en 549, naar de Rosengartenhütte. Nu naar boven, pad nr 550, over de gezekerde steig naar het Tschagerjoch en verder naar de Baumannpass, 2416m (veel los puin). Vanaf de pas pad nr 541 nemen naar Zigoladapas (2679m). Vlak voor de klim naar de pas is het even zoeken naar de juiste route, ook hier ligt weer veel los. Vanaf de pas afdalen naar de Rotwandhütte (2283m). Boven de hut ligt een mooie klettersteig, de Rotwandklettersteig.
Vanaf de hut pad nr 549/539 nemen, terug naar de Rifugio Paolina

Alternatieven:  —

Tijd: ca 5 uur voor de rondwandeling

Hoogteverschil:  ca 500 m, maar regelmatig omhoog en omlaag

Bijzonderheden: kaart Tobacco nr 29 Rosengarten/Latemar

download gpx-files voor garmin-gps


Rondwandeling in de Langkofel/Plattkofelgruppe

Karakteristiek: Fraaie wandelingen door het hart van de Plattkofel en Langkofelgruppe, het eerste deel naar de Plattkofelhütte is enorm druk (in file naar de hut).

Korte schets: Wandeling langs drie hutten over goede paden, eventueel is een overnachting in de Langkofelhutte een optie.

Start van de wandeling: Campitello, kabelbaan naar de Col Rodella.

Beschrijving van de tocht: Met de kabelbaan omhoog naar de Col Rodella en daar het pad nr 525 naar de Plattkofelhütte nemen, de  “Friedrich-August- Weg”. Vanaf de hut iets afdalen over breed, maar steil pad en verderop rechtsaf het paadje naar de Langkofelhutte nemen, nr 527. Een hele verademing, je loopt nu over een veel minder druk pad naar de hut. Voor de Langkofelhütte moet je iets omhoog. De hut ligt op een fraai punt, onder de Plattkofel.  Nu verder naar de Forcella Ciaulong (2113m). Van hieruit lopen twee paden naar de Rifugio Emilio Comici, onderlangs via pad nr 526 en 528 of direct onder de wand van de Langkofel. Dit laatste pad is verreweg het mooist maar absoluut af te raden bij neerslag vanwege steenslaggevaar! Eigenlijk verbaast het mij dat dit pad nog is opengesteld. Vanaf de Rifugio Emilio Comici terug naar de Sellapass.

Alternatieven:
Een fraai alternatief – en zeker als dagtocht aan te raden – is om de – enigszins claustrofobische – kabelbaan op de Sellapass te nemen (iets oostelijk van de pas) naar de Toni Demetzhütte, fraai gelegen in de Langkofelscharte/Forcella Sassolungo en van deze hut af te dalen naar de Langkofelhütte. Dit is een prima pad maar loopt wel over los gruis en grote blokken. Van de Langkofelhütte kan je óf terug via de Plattkofelhütte óf via de Forcella Ciaulong en de Rifugio Comici.

Tijd:  ca 6 a 7 uur voor de rondwandeling. Voor het alternatief ca 4 1/2 uur.

Hoogteverschil:   ca 400 maar regelmatig omhoog en omlaag, voor het alternatief: vooral afdalen

Bijzonderheden: kaart: Alpenvereinskarte Nr. 52/1 Langkofel-Sellagruppe

download gpx-files voor garmin-gps