De Queyras is een heerlijk wandelgebied, het aantal mogelijkheden is groot. Je hebt hier wel een auto nodig, de wandelingen liggen verspreid over het gebied.

Overzicht


Bergwandelingen

Rondwandeling vanuit le Roux: Col de Bouchet, Col d’Abriesquerasgranbric

Karakteristiek: Afwisselende wandeling naar mooie col op de Italiaanse grens. Vlak achter de col ligt de Refuge Nino Sardi (2626m).

Korte schets: Wandeling vanuit Le Roux/Valpréveyre, eerst over almen omhoog  langs de Torrent de Malaure, het laatste stukje naar de col door rotsen over geröllpaadjes, veel gemzen en soms een steenbok!.

Start van de wandeling: Vanuit Le Roux/Valpréveyre, bereikbaar via een smalle maar goed onderhouden weg (D441)  vanuit Abriès.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de kleine camping in Le Roux de weg volgen naar Valpréveyre. Vanaf hier het pad vervolgen langs de beek richting Col de Malaure. Op ca 2200m linksaf slaan, het pad dat westelijk van de bergketen tussen de Bric Bouchet en de Tête du Pelvas omhoog gaat richting van de Col de Bouchet. Vanaf de col iets afdalen naar de hut. Op de terugweg vanaf de hut het pad volgen naar de Col di Boina (2412m) – aan de Italiaanse kant van bovengenoemde bergketen – Bij splitsing rechts aanhouden naar de Col de Malaure (2536m). Vanaf de col afdalen naar het pad van de heenweg.

Alternatieven:  zie hieronder voor de beklimming van d Bric Bouchet vanuit de Refuge Nino Sardi

Tijd:  ca 3  uur naar de hut, ca 6 uur voor de rondtoer.

Hoogteverschil:         ca 750 m

Bijzonderheden:  
– DR kaart nr 10: Queyras en Haute Ubaye (1 : 50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Variant op de tocht hierboven maar nu met beklimming van de Bric Bouchetgranbric2

Karakteristiek: Tocht op het snijpunt van wandelen en klimmen, korte klauterstukjes maar nergens echt moelijk.

Korte schets: Vanaf de Col de Bouchet omhoog over vage paadjes. Lastig stukje is een plaat met een geul tegen de rotsen. Er zijn voldoende greepjes. Kinderen kan je hier beter aan een touwtje houden. De route komt uit op een kopje met mooi uitzicht (zie foto). Daarna is er weer een duidelijk pad. Er liggen wel veel losse stenen, dus oppassen op de terugweg.

Start van de wandeling: Refuge Nino Sardi (2626m), zie hierboven onder wandeling 1.

Beschrijving van de tocht:  Zie onder ‘korte schets’.  Eerst zo veel mogelijk de graat aanhouden, na het ‘kopje’ het paadje volgen.

Alternatieven:       —

Tijd:         1 a 1 1/2 uur

Hoogteverschil:         ca. 300m

Bijzonderheden:  
– DR kaart nr 10: Queyras en Haute Ubaye (1 : 50.000)


Pain de Sucre (3208m)querasbloem

Karakteristiek: Eenvoudig te bereiken 3000’er. Er ligt wel erg veel geröll en veel losse platen! Stokjes zijn zeer aan te raden. Mooi uitzicht op o.m. de Monte Viso en de Pic d’ Asti.

Korte schets: Wandeling naar de Col Vieuw. Aan het begin een kort lastig stukje daarna via een goed pad naar boven.

Start van de wandeling:  Refuge Agnel (2580m), vlak voor de Col d’Agnel (pas naar Italië). Vanuit Guillestre te bereiken via Chateau Queyras en vanaf  Molines over de D205T

Beschrijving van de tocht: Volg vanaf de hut de GR58 richting van de Col Vieux (2806). Op de col rechtsaf (in zuidelijke richting op een goed en duidelijk pad naar de top. Bij de afdaling links aanhouden, je komt dan over het onderste deel van de graat. Let op met afdalen, in het geröll ga je gemakkelijk onderuit!

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 2 uur naar de top

Hoogteverschil:         ca 600m

Bijzonderheden:   
– DR kaart nr 10: Queyras en Haute Ubaye (1 : 50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


In het Val d’Escreins over de crêtes de Counietsescreins

Karakteristiek: Heerlijke wandeling door een zeer rustig gebied met erg veel bloemen! Op de heenweg zagen we arenden (?) die in de rotsen nestelden.

Start van de wandeling: Refuge de Basse Rua, aan het einde van de weg door het dal d’Escreins. Je bereikt het dal door vanuit de zuid-oost zijde van Guillestra de D902 te nemen  en bij La Magdelene de bordjes naar Basse Rua aan te houden.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de Refuge de Basse Rua, door de Combe de l’Ubac (arenden in de rotsen links!) omhoog en langs de beek, de Torrent du Vallon Laugier omhoog tot een splitsing van de beek op ca 2280m. Hier verlaat je het pad en klim je naar het zadeltje rechts in de graat (iets ten zuiden van P2468, op de kaart ‘Les Oliviers’). Vanaf het zadeltje volg je de graat in zuidelijke richting, eerst naar de Pounte de Pastourlet (2657). Je vervolgt de graat tot de Col de Serenne. Je daalt iets af of een pad met veel geröll. Links door het dal langs de beek, deels wegloos, deel vage sporen terug naar de Refuge de Basse Rua.

Alternatieven: Op de kaart is ook een mogelijkheid om vanuit Ste. Catherine naar de graat de Couniets omhoog te wandelen en terug over de Crête de la Selle. Deze route lijkt mij zeer aantrekkelijk maar is bij mij niet bekend.

Tijd:         ca 6 uur voor de rondwandeling

Hoogteverschil:         ca 800m

Bijzonderheden:
– DR kaart nr 10: Queyras en Haute Ubaye (1 : 50.000)

download gpx-files voor garmin-gps