Het nationaal park is door de vele passen goed ontsloten.  Gevolg hiervan is wel dat het gebied veel toeristen trekt en ook veel door de Italianen uit de omgeving wordt bezocht. De passen trekken ook veel motorrijders, tot ver in de bergen dringt het lawaai van de motoren door.  De vele liften in het gebied brengen je snel op grote hoogte. De hutten worden druk bezocht, reserveren is aan te bevelen.

Meer informatie over het nationaal park Stelvio/Stilfserjoch op de site van Zuid Tirol

Overzicht

 

Bergwandelingen

Bocchetta di Val Massa

Karakteristiek: Fraaie wandeling door bos en almweiden. In de weekends is er bij Alm Previsgal een mogelijkheid om iets te drinken. In de weekends, vooral op zondag, blijft het lawaai van het verkeer op de Gaviapas je tot op de alm Previsgal achtervolgen!

Korte schets: De Bocchetta di Val Massa is een smalle col met – tot vlak voor de col – een prachtig uitzicht op de gletsjers van de Adamello en Presanella. En aan de noordoost zijde van de pas zijn bij helder weer de toppen van het zuidelijk Ortler-Cevedale gebied te zien. Op de col staan fortificaties uit de 1′ wereldoorlog.
Markering: wandeling nr. 54 en nr. 55

Start van de wandeling: Alhoewel de wandeling over het algemeen vanuit Villa Dalegno wordt gemaakt, is de wandeling vanuit San Apollinia aantrekkelijker. Deze laatste wandeling wordt hier beschreven. Vanuit Ponte di Legno in noordelijke richting, weg nr. 300, richting S. Caterina (Passo di Gavia).
Direct na Sant’ Apollonia ligt links van de weg een ruime parkeerplaats. Hier de auto parkeren en teruglopen naar het bruggetje over de beek. Hier begint de wandeling met de markering nr. 54.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de brug in S. Apollonia (1600m)  door het bos naar de alm Somalbosco (1952m). Door de vele ‘koeienpaadjes’ in de buurt van de alm is het pad is hier soms lastig te vinden. Vanaf de bebouwing op de alm gaat het paadje in zuidelijke richting verder, eerst steil, dan licht stijgend én dalend naar de alm Previsgal (2160m). Een breed pad vanuit Villa Delegno komt vlak voor de alm samen met route 54. Vanaf de alm Previsgal heb je al een prachtig uitzicht op het Adamello/Presanella gebied. Vanaf de alm stijgt het pad langzaam door almweiden tot het punt waar route nr. 55 vanuit Villa Delegno samenkomt. Hier gaan we verder over route nr. 55 naar de Bocchetta di Val Massa (2499m). Het pad is comfortabel en nergens echt steil.

Alternatieven: Vanaf de pas loopt een pad naar de Cima Bleis di Somalbosco (2638m). Vanaf deze top is het mogelijk om in zuidelijke richting (geen markering!) af te dalen. Er is een vaag spoor. Voor meer ervaren bergwandelaars is het  mogelijk om de wandeling voort te zetten naar de Mont Coleazzo (3006 m) via een eenvoudig, maar niet overal goed gemarkeerd pad (markering nr. 10).

Tijd:
ca. 3.30 uur naar de col (afdaling ca. 2 uur)
Cima Bleis di Somalbosco (20 minuten vanaf de col)
Mont Coleazzo (ca. 1.30 uur vanaf de col)
Hoogteverschil:  ca. 900 m

Bijzonderheden: 
Later op de dag komt er dikwijls bewolking opzetten. Als je van het uitzicht wilt genieten, vroeg vertrekken!
kaart Kompass nr 71 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Bivacco Linge

Karakteristiek: Korte wandeling door dal met veel bloemen langs de Oglio Frigidolfo

Korte schets: De wandeling loopt langs de beek langs een aantal almen naar het Lago Nero (2380m) en vervolgens naar het bivac-hutje (16 slaapplaatsen). De wandeling loopt paralel aan de Gavia-pas. Het verkeerslawaai van de pas valt hier wel mee. Zoals bij zoveel hutten en bivacco’s in Italie vraag je je ook hier af wat het nut is van dit bivacco. op deze plaats. Markering: wandeling nr. 58, 57 en 2.

 
Start van de wandeling: Start van de wandeling, zie1. Bij de parkeerplaats even voorbij S. Apollonia even doorrijden tot de picknick plaats bij de alm Silizzi (1580m). Hier begint wandeling 58.

Beschrijving van de tocht: Langs de beek en de alm Pradazzo tot waar het pad smaller wordt (van links komt de rio di Monticelli naar beneden). Hier verder op wandeling nr. 57. Het pad wordt steiler en na ca. 3.00 uur wordt het Lago Nero bereikt. Hier vandaan over wandeling nr. 2 naar het bivacco, en via wandeling nr. 58 terug naar het uitgangspunt.

Tijd:    ca. 3.30 uur naar het bivacco (terug ca. 1.30 uur)

Hoogteverschil:    700 m

Bijzonderheden:    In de weekends erg druk, ook wandelaars vanaf de Gavia-pas
kaart Kompass nr 71 en nr 72 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Laghi di Ercavallo en Rifigio Bozzi

Karakteristiek: Afwisselende wandeling door rustig gebied, het eerste gedeelte gaat over steile grashellingen, oppassen bij nat weer

Korte schets: De wandeling gaat hoog boven het dal van de Oglio Arcanello naar de meertjes en vandaar over een fraaie hoogteweg met prachtig uitzicht op de gletsjers van het Adamello-Presanella gebied, naar de rifugio Bozzi. Markering: wandeling nr. 53, 2 en 52.

Start van de wandeling: De wandeling begint in Case di Viso een prachtig almdorpje aan het einde van het Valle di Viso. Vanaf Ponte di Legno in noordelijke richting, weg nr 300, richting S. Caterina (Passo di Gavia). Direct na de eerste haarspeldbocht rechts afslaan, richting Pezzo. Door Pezzo over een smalle maar goed onderhouden weg naar Case di Viso. Direct voor het dorpje is een grote parkeerplaats. Ook is het mogelijk om nog wat verder door te rijden over een half verharde weg naar een picknick plaats. Ook hier is, buiten de weekends, voldoende parkeergelegenheid.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de parkeerplaats bij de picknickplaats richting van de Malga del Forgnuncolo (niet richting Rifugio Bozzi aanhouden!) tot er rechts een smal paadje (59) door de weiden naar boven loopt. Je volgt dit paadje, soms steil dan weer vlakker tot je bij de meertjes komt (2631 m). Geef niet te snel op want er komen meer meertjes. Vlak bij de meertjes staan fortificaties uit de 1′ wereldoorlog. Voor de hoogteweg loop je even terug tot het eerste meertje en volg je markering nr. 2. Het pad loopt vrijwel horizontaal tot vlak voor de rifugio Bozzi. Vanaf de hut over een breed pad (afsnijpaadjes zijn gemarkeerd) terug naar Cane di VIso.
     
Alternatieven: Vanaf de meertjes over de paso delle Graole (en eventueel via de Cima delle Graole (2861) en Baitello delle Graole terug naar Case di Viso. Het pad is niet overal duidelijk aangegeven. De Bochette del Tre Signori is niet aan te raden, er ligt veel los puin.
Wel leuk zijn de Cima Casaiole (2779m) en de Punta di Albiolo (2970m) boven de rifugio Bozzi via de Passo dei Contrabbandieri (2681m), markering nr. 111.

Tijd:  ca. 2.30 uur naar de meertjes, 1 uur voor de hoogteweg naar de Rifugio Bozzi en ca. 1.15 uur voor de afdaling naar Case di Viso.
Cima Casaiole: 1.15 uur vanaf de rifugio Bozzi. (graatovergang naar de Monte Tonale occidentale ca. 40 minuten)

Hoogteverschil:    ca. 900 m

Bijzonderheden:    In tegengestelde richting is de wandeling minder aantrekkelijk. Het pad naar de rifugio Bozzi is breed en saai, dus beter geschikt voor de afdaling. Bovendien is op de hoogteweg de blik op het Adamello-Presanella massief verreweg het fraaist.
kaart Kompass nr 71 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Val di Cane en de Laghetti di Pietra Rossa

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling over almweiden. In de weekend druk bezocht dal door Italiaanse families.

Korte schets: Mooi dal met veel bloemen. Het eerste deel van de wandeling, tot aan Palazzina del Parco, is erg druk. Daarna wordt het rustiger.
Markering: wandeling nr. 65.
 
Start van de wandeling: Vanuit Temu richting Vezza d’Oglio, afslaan naar Vione en richting Cane aanhouden. Door het dorpje Cane en doorrijden tot het bord verboden in te rijden. Hier parkeren (weinig plaats om te parkeren!).

Beschrijving van de tocht:  Over een fraai aangelegde weg omhoog. Na Palazzina del Parco over de beek, de weg wordt nu smaller. Houdt zoveel mogelijk de beek aan. Voorbij de malga Casera (1937m) een smal bruggetje over en steil omhoog naar de Casere di Valzaroten (2214). Steil omhoog naar de meertjes (toen wij er waren was er nauwelijks sprake van een meertje).
     
Alternatieven: Vanaf de meertjes is het maar een half uurtje naar de pas.
Ook is het mogelijk om de Cima Monticello (3161m) te beklimmen via wandeling 65A. De route naar deze berg vanaf de pas, via de Cima di Pietra Rossa is lastiger!

Tijd:    ca. 3.30 uur naar de meertjes, afdaling ca. 2.00 uur.
naar de Cima Monticello ca. 1.30 uur vanaf de meertjes en eventueel retour over route nr. 65a

Hoogteverschil:    ca. 900 m (laghetti di Pietra Rossa)

Bijzonderheden:  kaart Kompass nr 71 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Lago d’Oro

Karakteristiek: Mooie hoogte weg met uitzicht op het Ortlermassief

Korte schets: Eenvoudige wandeling die vooral in het weekend veel wordt gelopen.
Markering: Wandeling nr. 20: Goldseeweg en terug over wandeling 21 en 16 naar Trafoi

Start van de wandeling: De wandeling begint in Trafoi, aan de noordzijde van het Stilfser Joch. Neem daar de kabelbaan naar de Rif. Forcola (Furkellhütte), 2153m. De Goldseeweg staat hier aangegeven.

Beschrijving van de tocht: Volg vanaf de hut de hoogteweg die met een paar tegenstijgen langzaam stijgt naar de Lago d’Oro, de Goldsee op 2708 m. Toen wij er waren stond het meertje droog, je kunt je badkleding dus thuis laten. Na het meer daal je af naar Malga di Tarres bassa (unt. Tartscher alm). In de weekends geopend voor melk en frisdrank. Vanaf de alm daal je af naar Trafoi.

Alternatieven: Halverwege de Goldseeweg kan je rechtsaf het Furkeltal in naar de Furkelspitz (3004m) (wel een paar klauterstukjes!) en eventueel de graat volgen via de Fallaschkopf naar het Fallaschjoch (hier en daar smal maar goed te doen). Van de hut naar de Furkelspitz ca 2 ½ uur, over de graat naar de Fallaschkopf ca 20 min. en terug naar de hut ca 1 ½ uur.

Andere mogelijkheid is om met de bus naar het Stilfserjoch te rijden en vandaar naar het Lago d’Oro te wandelen en vervolgens naar de Furkellhütte (ca 3 1/2 uur). Je daalt dan alleen maar af.

Tijd: vanaf de Rif. Forcola tot aan de Lago d’Oro ca. 2 ½ uur. Van het meertje terug naar Trafoi ca 2 ½ uur
 
Hoogteverschil:  vanaf de hut tot het meertje ca 550 m, terug naar Trafoi ca 1150m

Bijzonderheden:
kaart Kompass nr 72 (1:50.000), Tabacco nr 8 (1:25.000), Alpenvereinsführer Ortleralpen (Bergverlag Rother)

download gpx-files voor garmin-gps


Graatwandeling  boven Trafoi

Karakteristiek:  Afwisselende wandeling over een bergkam met mooi uitzicht op de Ortler en het Münstertal. Ondanks dat de berg eenvoudig bereikbaar is, zal je op de graat niet veel mensen tegenkomen. Over het algemeen is de graat vrij breed.

Korte schets: De wandeling van de Piz Mischuns (Schafberg), 2935m, over de graat naar het Schartl Forcella is nauwelijks gemarkeerd maar je volgt zoveel mogelijk de graat over graspaadjes, gruis en soms over grote blokken tot aan de pas (Schartl Forcella).
Markering: laatste deel over wandeling nr. 4 en nr. 17 terug naar Trafoi. Ga vroeg op pad want de route is lang, ca 18 km!

Start van de wandeling: De wandeling begint in Trafoi, aan de noordzijde van het Stilfser Joch. Neem daar de kabelbaan naar de Rif. Forcola (Furkellhütte), 2153m. Het pad naar de Piz Mischuns staat daar aangegeven.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de Rif. Forcola heb je twee mogelijkheden. Het aardigste is de route via de Passo di Vallazza (Fallasch-joch). Vanaf de pas volg je de graat tot de Piz Mischuns. Dit deel van de route is gemarkeerd. Vanaf de top volg je de graat over de Piz Sielva tot de Piz Chavalatsch of tot aan de Schartl Forcella. Vanaf de Schartl Forcella neem je het meest rechtse pad in oostelijke richting. Dit paadje komt  op ca. 2200 m uit  op wandeling nr. 4. Volg wandeling nr. 4 en daar via wandeling nr. 17 af naar Trafoi.

Alternatieven: Vanaf de Schartl Forcella naarde Piz. Chavalatsch (en weer terug naar de pas)

Tijd:     vanaf de Rif. Forcola in ca. 2.30 uur naar de Piz Mischuns
Vanaf de Piz Mischuns tot de Schartl Forcella hadden wij aanzienlijk meer tijd nodig dan in de Alpenvereinsführer staat aangegeven (1 uur). Voor de afdaling van de pas naar Trafoi ca. 3 uur. Maar je kunt ook terug naar de kabelbaan.

Hoogteverschil:  ca. 800 m vanaf de hut, op de graat licht ‘op en af’ en afdaling van de pas naar Trafoi ca. 1100m

Bijzonderheden: 
kaart Kompass nr 72 (1:50.000), Tabacco nr 8 (1:25.000), Alpenvereinsführer Ortleralpen (Bergverlag Rother)

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Zufallspitze (3757m) en de Monte Cevedale  (3769m)

Karakteristiek: Eenvoudige gletsjertour met graatoverschrijding, de benaming is op de kaarten en in de gidsjes wat verwarrend. Een betere benaming is wellicht de noordelijke en de zuidelijke Zufallspitze of ook wel respectievelijk de Cima Cevedale en de Monte Cevedale genoemd. In de Alpenvereinsführer van Rother van de Orlteralpen staat zelfs de hoogte van deze toppen ter discussie, de Duits-Oostenrijkse metingen en de Italiaanse metingen verschillen zo’n 10 tot 15 meter.

Korte schets: Vanaf de hut over de Vedretta del Cevedale naar de voet van de noord-west graat van de  noordelijke Zufallspitze (dus die van 3757m op de 1 : 25.000 Tobacco-kaart). Nu naar de top en over de graat naar de Monte Cevedale (3769m).

Start van de tocht: Rifugio G. Casati (3254m), bereikbaar vanuit Sulden/Solda met de kabelbaan naar de Rifugio Città di Milano over de Vedretta di Solda omhoog naar de Passo del Lago Gelato (Eisseepass) (3141m). Vanaf de pas vrijwel horizontaal naar de hut over de Langerferner. Ca 2 1/2 a 3 uur
De hut is ook bereikbaar via het Val di Forno (San Caterina).

Beschrijving van de tocht:
Omhoog over de noord-westgraat van de noordelijke Zufallspitze (3757m), pas op voor eventuele ‘wächten’. Vanaf de top licht afdalend van de zuid-westgraat (3698m) en weer omhoog naar de smalle top van de  Monte Cevedale (3769m). Terug; over de graat en afdalen in noordelijke richting over een (eerst nog) steile firn en sneeuwwand.

Alternatieven:       —

Tijd: ca 3 1/2 uur naar de top van de Monte Cevedale

Hoogteverschil:  ca 500m

Bijzonderheden:     Kaarten en gidsjes
– Tobacco nr 8  Ortles Cevedale      (1 : 25.000)
– Gebietsführer Ortler Alpen van Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps


Punta San Matteo   (3244m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtocht maar wel lastig klim om op de gletsjer te komen op ca 3050m (langs de ijsbreuk omhoog), zeker in de nazomer als het wandje verijsd is!
De ijsbreuk ziet er van een afstand eenvoudig uit maar schijn bedriegt. Voor het ijswandje na ca half juli twee ijshaken meenemen (zie foto hiernaast), ca 1 1/2 touwlengte, daarboven is een relatief vlakke gletsjer.

Korte schets:  gletsjertocht en kort graatje naar de top.

Start van de tocht:  Rifugio Berni aan de Caviapass (2541m)

Beschrijving van de tocht:
vanaf de hut over paadje (wandelweg nr 42), langs de zuidelijke oever van de Rio del Dosegu, naar de Chiacciaio di Dosgù. Op ca. 3050m steil rechts omhoog tot vlak onder de rotsen van de Monte Mantello. Naar een firnzadeltje in de noord-westgraat van de Punta San Matteo en over de graat naar de top.

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 5 uur

Hoogteverschil:         resp. ca 700m

Bijzonderheden:        Kaarten en gidsjes
Tobacco nr 8  Ortles Cevedale      (1 : 25.000)
Gebietsführer Ortler Alpen van Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps