De Monte Baldo loopt van het Gardameer tot aan de rivier de Adige in het oosten. Het gebied is goed toegankelijk met de kabelbaan vanuit het centrum van Malcesine. Veel mooier is de oostzijde van het gebergte vanuit San Giacomo of vanuit San Valentino. De hoogste top is de Cima Valdritta (2218 m). Zowel geologisch als botanisch is het een zeer interessant gebied, klik hier voor meer informatie.
De soortenrijkdom van alpenbloemen is ongekend. Het is ook een goed alternatief als het wat minder weer is in de Alpen.

Overzicht


(Berg)wandelingen

Rondwandeling Rifugio Altissimo d. Chiesa

Karakteristiek: Mooie wandeling met prachtig uizicht op het Gardameer. Erg veel bloemen, zeker tijdens het eerste deel van de wandeling.

Korte schets: Mooie wandeling over goede paden, met erg veel alpenbloemen. De hut Rifugio Altissimo is ook eenvoudig bereikbaar vanaf de kabelbaan vanuit Malcesine, in ca. 2 1/2 uur, pad 651)

Start van de wandeling: Vanuit San Giacomo aan de Monte Baldo hoogteweg (bereikbaar via Brentonico). De auto parkeren tegenover hotel San Giacomo. Vandaaruit even teruglopen langs de weg en paadje omhoog nemen richting Malga Campo.

Beschrijving van de tocht: Door het bos, over weg nr 622, richting Malga Campo. Daarna pad nr 622 vervolgen naar een pasje, Bocca Paltrane (1831m). Van hieruit geleidelijk omhoog naar de Rifugio Altissimo (2060m). Achter de hut, vanaf het topje (2079m), heeft u een prachtig uitzicht op het Gardameer en over de Brentagruppe. Bij mooie weer ziet u de Ortler in het westen en in het noorden de Stubai. Nu via een breed pad afdalen naar de Rifugio Graziani, wegnr 633, langs de Monte Baldo hoogteweg. Weg nr 633 vervolgen, eerst over een alm, dan links af en steil door het bos naar beneden, naar San Giacomo (onderaan bij de doorgaande weg, linksaf).

Alternatieven:  —

Tijd: ca 4uur voor de rondwandeling

Hoogteverschil:   ca 850 m

Bijzonderheden: kaart Tobacco nr 063 Monte Baldo Malcesine-Garda (1: 25.000).
Ook het VVV in Malcesine geeft een, weliswaar minder gedetailleerd, aardig kaartje uit van het gebied, ca € 1,-

download gpx-files voor garmin-gps


Cima delle Pozette en Cima Valdritta

Karakteristiek: Fraaie wandeling met mooi uitzicht op het Gardameer. Door de kabelbaan kan het wel erg druk zijn. De rondwandeling over beide toppen en terug naar het midden-station van de kabelbaan, zoals beschreven in de Rother-gids, is erg lang en alleen haalbaar als u de eerste kabelbaan (8 uur uit Malcesine) neemt. Let op: dit betekent dat u om ca 7.30 uur een kaartje moet kopen en aan moet sluiten in de rij!

Korte schets: Wandeling over goede paden. Tussen de Cima delle Pozetta en de Cima Valdritta is het deels klauteren over grote blokken en een kort stukje drahtseil. Let op: hier ligt veel los gruis!

Start van de wandeling: Malcesine, kabelbaan naar Baita dei Forti

Beschrijving van de tocht: Met de kabelbaan omhoog (2 etappes) naarde Baita dei Forti. In zuidelijke richting, eerst steil naar beneden, pad volgen naar de Malga Spino di Sopra. Nu het paadje over de graat volgen (even zoeken, het brede pad komt ook later op dit paadje uit). Pad 651 steeds volgen naar de Cima delle Pozette (2132m). Vanaf de Cima delle Pozette afdalen over grote blokken, pad 651 volgen, oostelijk van de top van de de Cima del Longino, over de top van de Cima Val Finestra naar de Forcella Valdritta. Van hieruit in ca 20 min naar de top.
Dezelfde route terug of via La Guardia naar het tussenstation van de kabelbaan (hou de tijd in de gaten van de tijden van de kabelbaan!)

Alternatieven:  —

Tijd:   ca 7 a 8 uur heen en terug.

Hoogteverschil: ca 500 maar regelmatig omhoog en omlaag

Bijzonderheden: kaart Tobacco nr 063 Monte Baldo Malcesine-Garda (1: 25.000).
Ook het VVV in Malcesine geeft een, weliswaar minder gedetailleerd, aardig kaartje uit van het gebied, ca € 1,-

download gpx-files voor garmin-gps


Crone di Bes

Karakteristiek: Korte wandeling met erg veel bloemen!

Korte schets: Het eerste deel van de route is een korte, zeer eenvoudige via-ferrata. Ook zonder klettersteigset uitstekend te doen! Ook met kinderen (dan wel gezekerd!).

Start van de wandeling: San Valentino (bereikbaar via Brentonico). Beperkt aantal parkeerplaatsen!

Beschrijving van de tocht: Van San Valentino, weg 650 omhoog, eerst door het bos, later langs een zeer eenvoudige, goed afgezekerde via ferrata naar de Crone di Bes. Boven een smal paadje door het gras naar de Malga Bes. Van hieruit meerdere mogelijkheden: over de brede weg in zuid-westelijke richting terug naar San Valantino. Of omhoog naar de top van de Corna Piana (1738m)

Alternatieven:  —

Tijd:   rondwandeling, ca. 1 1/2 uur, voor de Corna Piana ca 3 uur.

Hoogteverschil:   ca 200 (ca 400 voor de Corna Piana)

Bijzonderheden: kaart Tobacco nr 063 Monte Baldo Malcesine-Garda (1: 25.000).
Ook het VVV in Malcesine geeft een, weliswaar minder gedetailleerd, aardig kaartje uit van het gebied, ca € 1,-

download gpx-files voor garmin-gps