Het Mont Blanc gebied is over het algemeen nog al vergletsjerd en is bij uitstek een gebied voor lange bergtoeren. Toch zijn er enorm veel mooie wandelingen te maken.

Les Contamines-Montjoie ligt een fraai dal, ten zuiden van Saint-Gervais-les-Bains. Hier zijn mooie wandelingen te maken, net buiten de drukte van Chamonix, met veel watervallen en fraaie uitzichten op het Mont Blanc massief.

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en heeft u meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

In dit  gebied loopt de Tour du Mont Blanc (TMB), een wandeltocht van ca 7 dagen. Informatie kan je o.a. vinden op:
– wandelwebsite
wandelpaden.com
– autourdumontblanc.com (frans/engels/duits)


Bergwandelingen

Les Lacs Jovet vanaf Les Contamines de MontjoieOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling, het eerste deel is onderdeel van de Tour du Mont Blanc en daarom druk belopen. Er zijn mensen die gaan  zwemmen in de meertjes maar ik zou het je niet aanraden.

Korte schets: De wandeling loopt door het bos omhoog, verderop door een almgebied.

Start van de wandeling:  Het dal van Contamines de Montjoie, ten zuiden van St. Gervais-les-Bains. Aan het einde van het dal is een grote parkeerplaats, Notre Dame de la Gorge. Van hieruit start een groot aantal wandelingen.

Beschrijving van de tocht: Neem vanaf de parkeerplaats het brede pad, de “Voie Romaine”, in de richting van het chalethotel Nant Borrant. Bij de Pont de la Tena (Pont Romain), ca 1400m,  wordt het dal opener, hier slaat de route naar Tré la Tête af, wij gaan echter rechtdoor en volgen de Tour du Mont Blanc. De route stijgt langzaam, we passeren het Lac de Bon Nant en vlak voor hotel Balme wordt het pad steiler. Op ca 1900m slaan we linksaf (de route du Mont Blanc gaat hier rechtdoor). We stijgen nu ca 250m naar de Lacs de Jovet. Op de terugweg kan je het noordelijke paadje nemen, tot je weer op de route du Mont Blanc komt.

Alternatieven:       —

Tijd:         ca 3 1/2 uur

Hoogteverschil:   ca 980m

Bijzonderheden:
– IGN-kaart 3531ET St Gervais-les-Bains, Massif du Mont Blanc (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Rondwandeling Trélatête vanaf Contamines de MontjoieOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Afwisselende wandeling naar de Refuge de Tré la Tête (1970m) over goede paden, het eerste deel door het bos is vrij steil.

Korte schets: De wandeling loopt door het bos omhoog. Vlak voor de hut wordt het landschap opener en kan je van het uitzicht genieten. Na de hut loopt het pad naar Le Gugnon.

Start van de wandeling: Het dal van Contamines de Montjoie, ten zuiden van St. Gervais-les-Bains. Aan het einde van het dal is een grote parkeerplaats, Notre Dame de la Gorge. Van hieruit start een groot aantal wandelingen.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de parkeerplaats naar Pont de la Tena (Pont Romain), ca 1400m, zie wandeling 1. bij het chalethotel Nant Borrant, links afslaan. De route loopt langs een aantal imposante watervallen. Door het bos in zig-zag omhoog. Vlak voor de hut wordt het opener. Terug, vanuit de hut het pad in noordelijke richting volgen en direct links aanhouden. Bordjes Les Contamines/Le Cugnon aanhouden. In Cugnon le Bon Nant oversteken en om het dorp lopen, terug naar de beek. De weg naar de parkeerplaats van N.D. de Gorge.

Alternatieven: Vanaf de hut het pad naar de gletsjer, richting van de Refuge des Conscrits, volgen. Iets verder heb je een mooi uitzicht op de Glacier de tré la Tête. De route naar deze hut gaat, anders dan op de kaart staat ingetekend, over een aantal hoge, steile ladders door de rotsen.
n.b. Als ik het goed heb begrepen is de route naar de Conscrits nu vereenvoudigd met een nepalbrug.

Tijd:

Hoogteverschil:         ca 700m

Bijzonderheden:   
– IGN-kaart 3531ET St Gervais-les-Bains, Massif du Mont Blanc (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Col de TricotOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Een zeer aanrekkelijke wandeling met mooi uitzicht op de Domes de Miage en op de Aiguille du Goûter. Bij helder weer kan je de klimmers naar de Refuge de l’Aiguille du Goûter (foto: midden op de rotsgraat) omhoog zien klimmen. Onderaan zie je het beruchte couloir wat de klimmers moeten oversteken. Deze hut is het uitgangspunt voor de normaalroute op de Mont Blanc.Ook zie je vanaf de Col de Tricot de trein van Chamonix naar de Nid d’Aigle (2372m).

Korte schets: Afwisselende wandeling, de eerst 500m stijging gaat in eerste instantie door het bos omhoog, later door drassig gebied naar de Chalets de Miage, een mooi punt om even een kop koffie te drinken. Het uitzicht op de Domes de Miage is geweldig mooi (de bergtoer over de Domes de miage staat omschreven onder bergtoeren Mont Blanc). Links zie je het pad in zig-zag omhoog lopen naar de Col de Tricot/Les Deux Freres). Vanaf Echelles (1832m), loopt het pad door bos, over almweiden en langs een prachtige waterval.

Start van de wandeling:  La Gruvaz (1120m), klein zijdal van het dal van Contamines Montjoie. Er is weinig plaats om de auto te parkeren!

Beschrijving van de tocht: Naar de Chalets de Miage (1559m) zijn meerdere routes, aan de noordkant van de beek en aan de zuidkant, via Maison Neuve. Het gebiedje vlak voor de Chalets de Miage is vrij drassig. Vanaf hier begint de klim naar de Col de Tricot (2120m). Vervolgens daal je af naar de tong van de Glacier de Bionnassay. Bij Echelles (ca 1780m) komen veel paden bijeen, de situatie is vrij onoverzichtelijk. Kies voor het meest linkse pad door het bos, via Chalet de Chalère. Bij de eerste huizen van Le Champel neem je het smalle paadje links, in zuidelijke richting (dus niet het pad van de Tour du Mont Blanc). Dit pad komt terug bij de start van de wandeling.

Alternatieven: Bij Echelles niet linksaf maar rechtdoor, naar beneden, en via Bionassay terug naar Le Champel.

Tijd:         ca 5 1/2 uur

Hoogteverschil:         950m

Bijzonderheden:    
IGN-kaart 3531ET St Gervais-les-Bains, Massif du Mont Blanc (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Refuge de Plan Glacierfr_domes_glacier

Karakteristiek: Een lange, intensieve wandeling door ruig terrein. Heen via de Chalets de Miage en terug via de Col de Tricot. Met aanzienlijke hoogeverschillen. Anders dan op de site van de hut staat vermeld was de hut begin juli 2017 niet beheerd (wel overnachten, geen maaltijden).

Korte schets: Afwisselende wandeling, totaal ca 1650m stijgen. De eerst 500m stijging gaat in eerste instantie door het bos omhoog, later door een weidegebied naar de Chalets de Miage, een mooi punt om even een kop koffie te drinken. Het uitzicht op de Domes de Miage is geweldig mooi (de bergtoer over de Domes de miage staat omschreven onder bergtoeren Mont Blanc).

Start van de wandeling: La Gruvaz (1120m), klein zijdal van het dal van Contamines Montjoie. Er is weinig plaats om de auto te parkeren!

Beschrijving van de tocht:  Naar de Chalets de Miage (1559m) zijn meerdere routes, aan de noordkant van de beek en aan de zuidkant, via Maison Neuve. Het gebiedje vlak voor de Chalets de Miage is vrij drassig. Links van de hut over een bruggetje en langs de beek (or. rechterzijde) omhoog. Bij de eerste waterval zijn wat verouderde drahtseilen maar er zijn voldoende stapjes in de rots. Daarna verder langs de beek en over een oude morenerug omhoog. Boven even zoeken, de weg is wat vaag en markering ontbreekt maar de hut is dan al zichtbaar.

Alternatieven: Voor de terugweg kan je kiezen voor een hoogteweg die naar de Col de Tricot leidt. Let op: een aantal  ‘luchtige passages’ en drahtseilen. Alleen voor mensen die zich thuis voelen in het hooggebergte.

Tijd:  ca 8 a 10 uur voor de hele wandeling via de Col de Tricot. Het is raadzaam om een overnachting in de hut in te plannen. Het uitzicht op de noordwand van de Domes de Miages is indrukwekkend!

Hoogteverschil:         1650m

Bijzonderheden:  
IGN-kaart 3531ET St Gervais-les-Bains, Massif du Mont Blanc (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoer

Aiguille de la Bérangère (3425m) en de
Domes de Miage (3670m)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Mooie lange tocht over gletsjers en lange, smalle graten.

Korte schets: gletsjertocht en graatwandeling.

Start van de tocht: Refuge des Conscrits (2730m), bereikbaar vanuit Nôtre Dame de la Gorge in het Val Montjoie (1210m), via het hotel de la Trélatête (1970m). Vanaf de Glacier de Tré la Tête over steile ladders (zie foto) omhoog naar het pad naar de hut. Als het druk is ontstaan onder (en ook boven) de ladders enorme opstoppingen! Wellicht is het handiger om in drukke periode of in weekends in het hotel de la Trélatête te overnachten en ’s morgens vroeg over te steken naar de Refuge des ConscritsOLYMPUS DIGITAL CAMERA
n.b. Als ik het goed heb begrepen gaat de route naar de Conscrits nu door de rotsen, beveiligd met staalkabels en vereenvoudigd met een nepalbrug.

Beschrijving van de tocht:
Het spoor over de graat is smal, ga vroeg op pad om de drukte voor te zijn. Verken ’s middags eerst het pad omhoog. Wij kwamen ’s morgens in het donker veel te hoog in de rotsen, in losliggend puin terecht.

Vanaf de hut het paadje volgen door de rotsen. Op ca 2880m betreed je de glacier de Tré la Tête. Op ca 3400 meter in noordwestelijke richting naar de Col des Domes (3564m). Hier kan je even rechts naar de oostelijke top van de Domes de Miage (3673m), om daarna weer af te dalen naar de Col. Nu in zuidwestelijke richting de graat volgen naar P.3633 (zie foto). Over de graat naar de westtop (3670m), ca 3 uur vanaf de hut. Vanaf hier dezelfde weg retour naar de Col des Domes óf de graat volgen naar de Col de la Bérangère en de Aiguille de la Bérangère (gecombineerd II) en afdalen over de glacier de la Bérangère

Alternatieven:       —

Tijd:  ca 3 uur vanaf de hut naar de westtop van de Domes de Miage, reken voor de totale overschrijding van de graat naar de Aiguille de la Bérangère en afdalen naar de hut zeker 8 uur

Hoogteverschil:         resp. ca 950m

Bijzonderheden:        Kaarten en gidsjes
IGN 3531ET St-Gervais     (1 : 25.000)
Gebietsführer Mont Blanc Gruppe/Bergverlag Rother

van Nôtre Dame de la Gorge naar de Refuge des Conscrits

download gpx-files voor garmin-gps

van de Refuge des Conscrits naar de Domes de Miage

download gpx-files voor garmin-gps