Het Mont Blanc gebied is over het algemeen nog al vergletsjerd en is bij uitstek een gebied voor lange bergtoeren. Toch zijn er enorm veel mooie wandelingen te maken.

Argentière ligt een fraai dal, ten oosten van Chamonix. Hier worden twee wandelingen beschreven. Het Grand Balcon wordt door veel mensen gelopen, maar het uizicht op het Mont Blanc massief is erg mooi.

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en heeft u meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

In dit  gebied loopt de Tour du Mont Blanc (TMB), een wandeltocht van ca 7 dagen. Informatie kan je o.a. vinden op:
– wandelwebsite
wandelpaden.com
– autourdumontblanc.com (frans/engels/duits)


Bergwandelingen

Wandeling over het Grand Balcongrandbalcon

Karakteristiek:  Veel gelopen wandeling, deels over de route van de Tour du Mont Blanc (TMB) met prachtig uitzicht op het Mont Blanc massief. Prima als inlooptocht en om het gebied te verkennen.

Korte schets: Afwisselende wandeling, eerst door het bos. Vanaf de route van de TMB kan je van het uitzicht genieten.

Start van de wandeling:  Vanuit Argentiere, D1506, Chemin de grand bois, in de omgeving van Hotel de la Couronne

Beschrijving van de tocht:  Vanuit Argentiere het pad ‘Chemin de grand bois’ volgen naar de chalet des Cheserys. Op ca 1350m rechts aanhouden. Op ca. 1500m rechtsafslaan en in zig-zag omhoog naar chalet des Cheserys (1998m). Ca. 150m hoger liggen de meertjes van Cheserys waar je prachtige foto’s kunt maken van het Mont Blanc gebied. Nu de TMB volgen naar de hut La Flégère. Vanaf La Flégère het pad terug nemen, onder de skilift door en nu rechts aanhouden. Bij P1579 links aanhouden richting Argentiere.

Alternatieven:   Aanzienlijk korter en eenvoudiger met de lift vanuit Les Praz de Chamonix naar la Flégère en naar beneden via de boven- of onder route

Tijd:         ca 4 uur

Hoogteverschil:         ca 750m

Bijzonderheden:    
– IGN-kaart 3630OT Chamonix, Massif du Mont Blanc (1 : 25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Col de Balme – Refuge Albert ISONY DSC

Karakteristiek:  Wandeling over de oude morenenrug naar de hut met uitzicht op de Glacier du Tour. De hut is uitgangspunt voor een groot aantal bergtoeren. De Aiguille du Tour is beschreven onder bergtoeren Mont Blanc gebied.

Korte schets:  Eenvoudige wandeling, over de morenenrug in alpine terrein.

Start van de wandeling:  Kabelbaan station Col de Balme/Charamillon

Beschrijving van de tocht: Vanaf het kabelbaanstation langs het meertje van Charamillon naar de morenenrug. Over de morene naar de hut. Op de terugweg op ca 2500m links aanhouden. Op ca 2000m de beek oversteken en in zig-zag omlaag. Op ca 1600m links aanhouden en opnieuw de beek oversteken naar le Tour. Let op: het pad terug is lastiger dan de heenweg!

Alternatieven:       Zelfde weg terug naar de lift.

Tijd:         ca 1 1/2 a 2 uur, terugweg ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil:      Omhoog ca 400m, omlaag ca 1100m

Bijzonderheden:    IGN-kaart 3630OT Chamonix, Massif du Mont Blanc (1 : 25.000).

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoer

Aiguilles du Tour (3544m)bt_fr_mb_1

Karakteristiek: Fraaie gletsjertocht over grote gletsjers naar de Aiguilles du Tour, laatste deel wat klauteren door rotsen.

Korte schets: Vanaf Champex naar de Cabane du Trient. Vanaf de hut over het Plateau du Trient naar de Aiguilles du Tour. Verder over de Col du Tour naar de Refuge Albert 1

Start van de tocht: Cabane du Triënt (3170m), bereikbaar vanaf de  stoeltjeslift vanuit Champex in 2 1/2 uur (2188m) naar de Cabane d’Orny en verder over de glacier d’ Orny naar de Col d’ Orny en rechts door de rotsen naar de hut (2 uur vanaf de Cabane d’ Orny)

Beschrijving van de tocht:
Vanaf de hut over meestal brede sporen naar de Col du Tour. Verder onder de Aigulles Purtcheller en de zuidtop van de Aiguilles du Tour langs tot de markering in de rotsen. Hier omhoog, over blokken naar de top. Vlak onder de toegang in de rotsen ligt een steil stukje gletsjer met een soms brede bergschrund.

Afdalen over dezelfde route, naar de Col du Tour, afdalen over de glacier du Tour en in ca 1 1/2 uur naar de Refuge Albert 1

Alternatieven: van de zuid- naar de noordtop

Tijd: ca 1 1/2 uur van de hut

Hoogteverschil: resp. ca 400m

Bijzonderheden: Kaarten en gidsjes
– IGN 3639OT Massif du Mont Blanc  (1 : 25.000)
– Gebietsführer Mont Blanc Gruppe/Bergverlag Rother

Van Champex naar de Cabane du Trient

download gpx-files voor garmin-gps

Van de Cabane du Trient naar de Aiguilles du Tour

download gpx-files voor garmin-gps

Van de Aiguilles du Tour naar de Refuge Albert 1e

download gpx-files voor garmin-gps