SONY DSCIn de omgeving van Lauterbrunnen zijn erg veel wandelingen te maken; vanuit Stechelberg, Lauterbrunnen en Grindelwald. Ook zijn er aantrekkelijke klettersteigs in dit gebied. Huttentochten zijn hier lastiger omdat het gebied vrij vergletsjerd is (en de toegang met de trein naar het Jungfraujoch bovendien erg duur is). Het gebied is erg toeristisch maar toch valt de drukte op veel wandelingen erg mee.

Overzicht

N.b.: voor klettersteigs dient u over voldoende ervaring te beschikken en en de juiste uitrusting! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse, bijvoorbeeld bij de campingbaas in Stechelberg (tevens berggids), deze verhuurt ook klettersteigsets.

Voor huttentochten in dit gebied kijk onder huttentochten Zwitserland.


Rondwandeling Obersteinberg, OberhornseeSONY DSC

Karakteristiek: Mooie wandeling over goede paden door het bos en over almen met uitzicht op de Jungfrau en op de terugweg een mooi uitzicht op de Schmadrifällen. Vanaf de Oberhornsee heb je een mooi uitzicht op de gletsjerwereld rond de Tschingelhorn en de Breithorn.

Korte schets: Wandeling langs de aangename terrassen van Trachsellauenen, hotel Tschingelhorn en Obersteinberg naar de Oberhornsee. Terug door het stille dal van de Tschingel Lütschine.

Start van de wandeling: Schechelberg, waar de autoweg eindigt. Hier is ook het keerpunt van de postbus door het dal. Auto parkeren tegen betaling.

Beschrijving van de tocht: Van Schechelberg links langs de beek omhoog. Iets verder gaat het pad de beek over (niet de eerste brug nemen). Het pad volgen naar Trachsellauenen. Iets verder splitst het pad zich. Hier houden we rechts aan (over het andere pad komen we terug), door het bos en later door almweiden omhoog. Vlak boven Egga wordt het minder steil en loopt het pad naar hotel Tschingelhorn. Hier heb je een fraai uitzicht op de Breithorn en de Grosshorn. Verder langs Obersteinberg, iets verder de beek oversteken en het pad (rechts) volgen, eerst langzaam stijgend, later iets steiler naar de Oberhornsee (2066m). Vroeg in de zomer kan hier nog veel sneeuw liggen.
Op de terugweg niet de beek oversteken, maar vlak voor de beek rechts naar beneden. Beneden ‘Im Tal’ ligt een geweldig mooi stukje natuur met een overweldigende hoeveelheid bloemen. Iets verder het bruggetje over naar de andere kant van de beek. Het pad volgen naar Schiirboden en verder naar Trachsellauenen.

Alternatieven:   Je kunt ook de kabelbaan naar Gimmelwald nemen, iets afdalen naar de Sefinen Lütschinen en over de beek omhoog naar Busenbrand en vervolgens naar Tanzboden om vandaar af te dalen naar Obersteinberg.

Tijd:  6 à 7 uur

Hoogteverschil:  ca 1200m

Bijzonderheden: kaarten LKS 264 Jungfrau (1:50.000), LKS 1248 Mürren (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


SefinnenfurggeSONY DSC

Karakteristiek: Mooie, lange wandeling. Het laatste deel naar de pas kan nog veel sneeuw liggen en zijn stokjes of een pickel aan te bevelen. De route is uitstekend gemarkeerd.

Korte schets: Lange wandeling met fantastisch uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau en boven, op de Sefinnenfurgge een mooi uitzicht op de Blümlisalphorn (en de Blümlisalphütte).

Start van de wandeling: kabelbaan Stechelberg (iets voor Stechelberg) – Mürren.

Beschrijving van de tocht:
Het beste is om gebruik te maken van de kabelbaan die vanuit Stechelberg omhoog gaat naar Gimmelwald of naar Mürren. Vanuit Mürren daal je eerst licht af, later geleidelijk omhoog naar de Spielbodenalp (1813m). Vanuit Gimmelwald ga je eerst over almweiden, later door het bos omhoog naar Spielbodenalp. Vanaf Spielboden volg je de bordjes richting Rotstockhütte, eerst steil omhoog naar Brynli (boven op het rotskopje staat een bankje) met uitzicht op de Jungfrau. Vanaf hier loop je over een hoogteweg naar de Rotstockhütte.
Vanaf de hut gaat het pad verder, eerste vlak in noordwestelijke richting, later afbuigend naar links. Bij de meertjes van Hundshübel kan je mooie foto ’s maken, de Eiger, Mönch en Jungfrau spiegelen zich prachtig in het water van de meertjes! Volg het pad, later steil omhoog naar de pas (dikwijls over steile sneeuwvelden). Het laatste deel van de route door los geröll omhoog. (Recent zijn vlak onder de pas trappen aangelegd die het laatste deel van de route vereenvoudigen).

Alternatieven:       –

Tijd:  
Mürren – Rotstockhütte ca 2 1/2 uur
Rotstochhütte – Sefinnenfurge ca 2 uur

Hoogteverschil: ca 1300m

Bijzonderheden: kaarten LKS 264 Jungfrau (1:50.000), LKS 1248 Mürren (1:25.000). zie ook de route naar de Sefinnenfurgge vanuit het Kiental.

download gpx-files voor garmin-gps


SchmadrihütteOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Lange wandeling, dus óf zeer vroeg op pad gaan, óf een overnachting in de hut inplannen. Het is een zelfverzorgingshut, dekens en bestek, borden zijn aanwezig. Als je wilt overnachten, zorg dan dat je vroeg in de middag in de hut bent. Maar meestal ben je hier alleen.

Korte schets: Lange wandeling over almen, langs almhutjes, door velden met alpenroosjes en over rotsig terrein. De markering is duidelijk. Hou i.v.m. de lengte van de tocht het weer goed in de gaten. Ook kan er nog veel sneeuw liggen tot halverwege de zomer. Onder de Breitlouwenengletsjer bestaat gevaar van vallend ijs, vraag bij de campingbaas van de camping in Stechelberg/tevens berggids naar de actuele situatie!

Start van de wandeling: Stechelberg, zie wandeling, eerst naar Trachsellauenen.

Beschrijving van de tocht:
Van Trachsellauenen het pad vervolgen. Bij de afslag (zie wandeling 1) nu links aanhouden, iets verder de beek over en rechts omhoog. Iets verder gaat het steil naar boven naar de almhutjes van Schwand. Door velden met alpenroosjes, onder de Tanzhübel, naar de (vervallen) hutjes van Tanzhubel (1831m). Vanaf hier wordt het terrein ruiger, onderlangs de gletsjer en over de morene naar de hut. De beek onder de Breitlouwenengletsjer kan soms lastig te passeren zijn (bruggetje vroeg in het seizoen niet altijd aanwezig).
Terug over de morene onder de hut tot ca 2100m, hier links aanhouden richting Oberhorn, Obersteinberg en via route 1 (zie boven) terug naar Stechelberg.

Alternatieven: —

Tijd:  ca 4 1/2 uur omhoog, reken voor de terugweg via Obersteinberg met dezelfde tijd

Hoogteverschil: 1350m

Bijzonderheden:  kaarten LKS 264 Jungfrau (1:50.000), LKS 1248 Mürren (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Eiger trailSONY DSC

Karakteristiek: Wandeling onder de noordwand van de Eiger langs, tot aan de gletsjerschlucht van Grindelwald (de Eigertrail gaat eigenlijk naar Alpiglen).

Door de bouw van hotels bij station Eigergletsjer is het oude pad vervallen en moet je eerst ca. 120 meter afdalen en vervolgens verderop weer omhoog. Hierdoor wordt het aantrekkelijk om de route bij station Kleine Scheidegg te beginnen.

Korte schets: Wandeling over goed pad, duidelijk gemarkeerd en het pad wordt door zeer veel mensen gelopen. In de vroege zomer nog sneeuw mogelijk.

Start van de wandeling: Met de trein naar Grindelwald of daar de auto parkeren. Neem in Grindelwald de trein (best prijzig) naar station Eigergletsjer  (2320m). Van het station even teruglopen en het spoor oversteken. Een klein stukje omhoog heb je een goed zicht op het verloop van de route.

Beschrijving van de tocht:  
De route is zeer goed aangegeven. Volg de route richting Alpiglen. Aan het begin van de noordwand van de Eiger staat een informatiebord met de routes in de Eiger-noordwand. Hier gaat het pad naar de Rotstock-klettersteig rechts naar boven (zie onder bergtoeren Berner Oberland). De route loopt soms wat dalend, dan weer stijgend onder de wand langs. Bij een waterval gaat de route naar beneden, richting Alpiglen, deze route eerst een stukje volgen maar iets lager (op een plateau) de route richting Gletsjerschlucht/Grindelwald aanhouden. Deze route loopt onder steile rotsen langs en daalt vanaf Lägerli af naar de Gletsjerschlucht met een mooi uitzicht op de gletsjers van Grindelwald. Verder door het bos naar beneden, daar aangekomen links van de beek blijven terug naar het station van Grindelwald.

Alternatieven: afdalen naar Alpiglen en daar de trein nemen naar Grindelwald

Tijd:  station Eigergletsjer – afslag Alpiglen ca 2 1/2 uur, vandaar in ca 3 uur naar Grindelwald

Hoogteverschil:   1350m afdalen

Bijzonderheden: kaarten LKS 264 Jungfrau (1:50.000), LKS 1229 Grindelwald (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Hoogtewandeling Schynige platte – First

Karakteristiek: Lange wandeling over goede paden, de wandeling is uitstekend gemarkeerd. Halverwege passeer je Berghaus Männdlenen. De hoogteverschillen zijn zeer beperkt.

Korte schets: Met het treintje vanuit Wilderswill omhoog naar de Schynige Platte. Daar volg je de hoogteweg met steeds een geweldig uitzicht op de bergen boven Grindelwald. Als je het pad volgt over de graat van de Oberberghorn zie beneden je de Brienzerzee liggen. Bij First (2168m) neem je de lift naar Grindelwald en de trein terug naar Wilderswil. Op het station in Wilderswil kan je een combinatieticket kopen voor de trein en de lift.

Start van de wandeling:
Station in Wilderswil. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de auto.

Beschrijving van de tocht:
Vanaf het stationnetje op de Schynige Platte heb je de keus uit meerdere routes. De mooiste (maar ook meest belopen) is de route over de kam van de Oberberghorn. Volg deze route. Onder de Laucherhorn komen beide routes samen. Op het Gürutürli heb je een mooi uitzicht. Iets verder stijgt het pad naar een breed dal. Beneden ligt de Sägistalsee. Iets verder door rotsen naar het berghaus Männdlenen. Vanaf het berghaus in zig-zag naar boven en weer langzaam stijgend richting Faulhorn. Over de top (berghut) of onderlangs, afdalen naar Burglihitta en vervolgens naar de Bachsee (2265m). Aan de zuidoostelijke oever van het meer (2271m) gaat het pad richting van de kabelbaan First.

Alternatieven:  —

Tijd:  6 a 7 uur
(n.b. hoogzomer moet je vaak lang wachten in Wilderswil op de trein naar Schynige Platte, ga dus tijdig op pad!)

Hoogteverschil: ca. 600m (Faulhorn)

Bijzonderheden:  kaarten LKS 254 Interlaken (1:50.000), LKS 1229 Grindelwald (1:25.000)
(n.b. hoogzomer moet je vaak lang wachten in Wilderswil op de trein naar Schynige Platte, ga dus tijdig op pad!)

download gpx-files voor garmin-gps


Klettersteig/via ferrata

In het gebied rond Lauterbrunnen liggen enkele interessante klettersteigen:

  • langs de Eigertrail, vlak voor het informatiebord van de EigerNoordwand over een smal paadje omhoog naar het begin van de route, de Rotstock-klettersteig, dit is een echte alpine klettersteig. In 2020 was het weer mogelijk om aan de zuidzijde af te dalen naar station Eigergletscher, de laatste jaren moesten we deze route ook terugklimmen omdat afdaling aan de zuidzijde te gevaarlijk was vanwege het mogelijk afbreken van de gletsjer. Vroeg in het voorjaar kan hier nog veel sneeuw liggen.

  • de Scharzhorn-klettersteig vanuit Grindelwald, vooral veel ladders.bomurren2

  •  boven Stechelberg, een klettersteig waar ‘alles inzit’, erg luchtige stapjes (zo’n 400m lucht onder de schoenen), touwbruggen en ter afsluiting een nepalbrug. Informatie bij de campingbaas (camping Ruetti), tevens berggids. Bij hem kan je klettersteigsets huren en, als je nog weinig ervaring hebt met klettersteigs, een tocht boeken.

    Een paar Youtube filmpjes van de Stechelberg/Mürren klettersteig:
    https://www.youtube.com/watch?v=KYxpzhJt3eQ
    https://www.youtube.com/watch?v=96XBIrSJW5c

Bomurren3OLYMPUS DIGITAL CAMERA