De Latemargruppe en het Val di Fiemme zijn mooie wandelgebieden in de Zuidelijke Dolomieten, net buiten de drukte van de passen. Veel accommodaties in dit gebied verstrekken de ‘Val di Fiemme card’ die recht geeft op het gratis gebruik van tal van kabelbanen in dit gebied.
Op deze pagina zijn ook wandelingen opgenomen die strikt genomen niet tot de Latemargruppe gerekend kunnen worden. Maar deze wandelingen zijn wel prima bereikbaar vanuit het centraal gelegen plaatsje Predazzo. Vanuit Predazzo zijn ook de Langkofel/Plattkofelgruppe en de Rosengarten eenvoudig bereikbaar.

Overzicht


Bergwandelingen

Rifugio Fuchiade

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling, deels over breed pad. Het pad is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Het is echter een gebied met enorm veel bloemen! Leuk als ‘inloopwandeling’ of met kleine kinderen.

Korte schets: Wandeling vanaf de Passo Pellegrino (1919m) langs skipiste omhoog, dan afbuigend door weiden en bossen met enorm veel bloemen met grote soortenrijkdom. Erg bijzonder gebied.

Start van de wandeling: Passo Pellegrino, parkeerplaats tegenover de ski-lift ‘Gigante’. Naast de skilift loopt een pad omhoog naar de ski-hut Cima Uomo.

Beschrijving van de tocht: Omhoog naar de ski-hut Cima Uomo. Links aanhouden bij de hut en daarna steeds rechts aanhouden (lelijk gebied over skipisten). Bij 2090m loopt het pad in oostelijke richting, eerst nog een breed pad, later links aanhouden, een smal paadje, richting van het skiliftje.  Na een klein kammetje, staat een bordje richting Rifugio Fuchiade. Dit gebied is een grote alpentuin. Het pad vervolgen tot u op het brede pad uitkomt naar de Rifugio Fuchiade, hier linksaf naar de hut. Terug kunt u over het brede pad naar de parkeerplaats of via Malga Boer terug naar de pas.

Alternatieven:  —

Tijd: ca 2 1/2 uur voor de rondwandeling (beetje afhankelijk hoeveel bloemen u  fotografeert)

Hoogteverschil:   ca 200m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 79 (1:50.000), de camping
Camping Valle Verde in Predazzo biedt een overzichtskaartje van de wandelingen in dit gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Monte Agnello

Karakteristiek: Korte wandeling met in het laatste deel veel bloemen. Eerste deel gaat over skipiste. Op zich niet zo’n aantrekkelijke wandeling maar de bloemen tegen de hellingen van de Monte Agnello maken veel goed.
Langs de brede weg naar de skilift is een geologische wandeling uitgezet. Bij het museum in Predazzo kunt u een gidsje kopen met uitleg.

Korte schets: Korte wandeling naar leuk topje.

Start van de wandeling: Passo Feudo, bereikbaar met de kabelbaan vanuit Predazzo (gratis met Fiemme-card).

Beschrijving van de tocht: Passo Feudo, bereikbaar met de kabelbaan vanuit Predazzo. Vanaf de Passo Freudo, onder de kabelbaan afdalen over breed pad. Dit pad volgen tot aan station skilift (2183m). Langs dit pad is een geologische wandeling uitgezet. Vanaf het bovenstation van het skiliftje begint een smal paadje naar de top van de Monte Agnello. Vlak onder de top staat veel edelweiss. Na de top daalt u af. Vlak voor het skistation loopt een smal paadje naar rechts, naar het middenstation van de kabelbaan vanuit Predazzo, pad nr 515b. U volgt dit pad tot het tussenstation van de kabelbaan.

Alternatieven:  

Tijd: ca 1 a 1 1/2 uur naar de top

Hoogteverschil:   ca 250 m, afdalen ca 700m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 79 (1:50.000), de camping
Camping Valle Verde in Predazzo biedt een overzichtskaartje van de wandelingen in dit gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Cavallazza

Karakteristiek: Mooie wandeling over een topje met loopgraven uit de 1e WO en langs een aantal meertjes met uitzicht op de San Martinogruppe. De wandeling gaat over goede paadjes. Het eerste deel van de route is beveiligd met staalkabels

Korte schets: Wandeling vanaf de Passo di Rolle langs een skipiste naar Tognazza (2209m), over een graatje en over de top van de Cavallazza (2324m), langs een paar meertjes terug naar de pas.

Start van de wandeling: Grote parkeerplaats Passo di Rolle.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de parkeerplaats in oostelijke richting naar het einstation van het eerste skiliftje. Vandaar over een smal paadje omhoog naar het eindstation van het tweede skiliftje (je kunt ook eerst het brede pad volgen, over de skipiste en dan ‘wegloos’ omhoog naar het eindstation van het tweede skiliftje. Vandaar het paadje over de graat volgen (een paar drahtseilen) en afdalen naar het pasje voor de beklimming van de Cavallazza. Van de top, door los gruis, afdalen naar de Laghi dei Colbricon (druk bezocht meertje) en via pad 348 terug naar de pas. Let op, bij een liftje rechts aanhouden om bij de parkeerplaats uit te komen!

Alternatieven:  —

Tijd: ca 3 1/2 uur voor de rondwandeling

Hoogteverschil:   ca 400m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 79 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Val di Juribrutto

Karakteristiek: Wandeling langs een aantal meertjes en een prachtig, idyllisch dal met uitzicht op de San Martinogruppe. De wandeling gaat over goede paadjes.

Korte schets: Wandeling vanaf de Malga Vallazza (1935m), westelijk van de Passo di Valles

Start van de wandeling: Malga Vallazza, vanuit Predazzo bereikbaar over de weg richting van de Passo di Rolle. In  Paneveggio afslaan naar de Passo ddi Valles.

Beschrijving van de tocht: Naast de alm een smal paadje in westelijke richting, nr 531, richting van de Laghi di Juribrutto. Hier staan veel alpenroosjes. Je passeert eerst enkele kleinere meertjes en vervolgens daal je iets af naar het Lago di Juribrutto. Hier heb je twee mogelijkheden.
– In noordelijke richting over pad 629/628 over de kam naar het gedenkteken van de WO 2

– of terug over pad 629 naar de Malga di Juribrutto.
Door een weeromslag hebben wij gekozen voor de tweede optie (plan was optie 1). Je loopt dan door een stil, idyllisch dal langs een klaterende beekje naar beneden.
Vanaf de Malga di Juribrutto ga je linksaf via pad 623 terug naar de Malga Vallazza.

Alternatieven:  —

Tijd: ca 2 a 3 uur voor de rondwandeling. Voor de wandeling over de graat: reken op 1 1/2 uur extra.

Hoogteverschil:   ca 300m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 79 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Rondwandeling Il giro dei Laghi en het bivacco Paolo e Nicola

Karakteristiek: Mooie wandeling langs een aantal meertjes met uitzicht op de Latemargruppe. De wandeling gaat over goede paadjes, laatste deel grote blokken.

Korte schets: Wandeling langs een bivakhutje Paolo e Nicola (9 slaapplaatsen) met een oorlogsmonument van prikkeldraad uit de eerste WO en langs drie meertjes.

Start van de wandeling: Malga di Valmaggiore (1630m), met de auto bereikbaar vanuit Predazzo (vlak na de houten brug links omhoog). De weg is goed berijdbaar, eerst asfalt, het laatste deel half verhard.

Beschrijving van de tocht: Vlak voor de alm Valmaggiore in zuidoostelijke richting omhoog, route 335, eerst door het bos, later kaler naar het Forcella di Valmaggiore waar het bivacco Paolo e Nicola staat. Vanaf het bivacco en terug naar de splitsing met pad 349, richting Moregna, naar het pasje tussen de Colrotondo en Cima Moregna (2397m) en verder naar het Lagho Brutto. Rond dit meer is in WO1 een heftige strijd geleverd. Nu door naar de afslag, waar pad 339 via het Lagho di Moregna naar het uitgangspunt terug leidt. (Vanaf de afslag kan je ook nog even doorlopen naar het Laghi degli Trouts, in 2015 totaal uitgedroogd)

Alternatieven:  —

Tijd: ca 5 uur voor de rondwandeling

Hoogteverschil:   ca 700m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 79 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Rifugio Torre di Pisa en de Forcella dei Camosci

Karakteristiek: Fraaie wandeling door het hart van de Latemargruppe door een typisch Dolomietenlandschap.

 

Korte schets: Wandeling over/over/ langs rotsen naar de Rifugio Torre di Pisa (Latemarhütte), 2671m, en terug over een mooi pasje, de Forcella dei Camosci (Gamsstallscharte), 2560m.
n.b. de hut werd in 2016 verbouwd en niet beschikbaar voor overnachtingen.

Start van de wandeling: De kabelbaan Predazzo – Passo Freudo (gratis met Val di Fiemme card)

Beschrijving van de tocht: Met de kabelbaan omhoog naar de Rifugio Passo Freudo. Eerst over een nieuw aangelegd pad, 516, omhoog. Bij splitsing rechts, steil omhoog door rotsen naar de hut. Vanaf de hut heb je een mooi uitzicht op de Latemargruppe. Vanaf de hut over een graatje, afdalen en over een goed pad, steeds links aanhouden naar de Forcella dei Camosci. Vanaf het pasje afdalen over route 18. Beneden linksaf het pad 22 aanhouden, terug naar de kabelbaan.

Alternatieven:  —

Tijd: ca 6 a 7 uur voor de rondwandeling. Kijk op de Passo Freudo hoe laat de laatste baan teruggaat. Als je de laatste baan mist, staat je een lange afdaling te wachten!

Hoogteverschil:   ca 550m

Bijzonderheden: kaart Tabacco nr 29 Rosengarten/Latemar (1:25.000), het VVV biedt een overzichtskaartje uit van alle wandelingen in dit gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Labyrinthsteig

Karakteristiek: Korte, veel gelopen, wandeling onder de wanden van de Latemargruppe door.

Korte schets: Wandeling door het bos en over grote blokken met mooi uitzicht op de wanden van de Latemargruppe.

Start van de wandeling: Vanaf Gran Hotel Karersee aan de Karerpass. Vanaf het hotel de weg oversteken en pad nr. 18 nemen.

Beschrijving van de tocht: Pad nr 18 volgen tot splitsing. Bij bordje ‘Labyrinthsteig’ route nr 20 volgen. En bij Mittelleger via route nr 21 en nr 18 terug naar het uitgangspunt.

Alternatieven:  –

Tijd: ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil:   ca 200m

Bijzonderheden: kaart Tabacco nr 29 Rosengarten/Latemar (1:25.000), het VVV biedt een overzichtskaartje uit van alle wandelingen in dit gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Laghi di Lusia

Karakteristiek: Korte wandeling door skigebied naar mooie meertje en bivacco Sandro Redolf.

Korte schets: Wandeling vanaf de kabelbaan vanuit Bellamonte – Morea (gratis met Val di Fiemme card) en via de Passo di Lusia naar de Laghi di Lusia.

Start van de wandeling: Kabelbaan vanuit Bellamonte in het Val Travignolo naar Morea (in 2016 buiten gebruik).

Beschrijving van de tocht: Vanaf de kabelbaan het brede pad richting van de Passo di Lusia nemen. Vlak voor de pas (berghut) naar rechts en pad 633 volgen, onder de kabelbaan door naar een pasje boven de meertjes van Lusia. Voor de liefhebbes gaat er een via ferrata ‘Granton’ naar het topje boven het  meertje. Het is een eenvoudige tocht maar de route is minimaal afgezekerd! Ik kreeg de indruk dat de route gerenoveerd werd (2015) – wel pennen geen kabels.

Alternatieven:  vanaf het meertje in zuidelijke richting, route nr 621 naar de Malga Bocche en vandaar over route 623 terug naar de kabelbaan.

Tijd: ca 2 uur tot het meertje, ca 4 uur voor de rondtocht over Malga Bocche

Hoogteverschil:   ca 400m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 79 (1:50.000), de camping biedt een overzichtskaartje van de wandelingen in dit gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Viezzena

Karakteristiek: Mooi topje met een geweldig mooi uitzicht op de Dolomieten. Vlak onder de top (westzijde staat veel edelweiss!, vlak onder de top links aanhouden).

Korte schets: Wandeling vanaf de kabelbaan vanuit Bellamonte – Morea (gratis met Val di Fiemme card) en via de Passo di Lusia naar de top. In 2016 buiten gebruik.

Start van de wandeling: Kabelbaan vanuit Bellamonte in het Val Travignolo naar Morea.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de kabelbaan het brede pad richting van de Passo di Lusia. Bij de hut linksaf, via een betonnen pad naar boven (berg-station van de kabelbaan vanuit het Valle di Pellegrino/Moèna). Over de Piavac (2272), hier begint het paadje naar de top van de Viezzena. Er staan erg veel bloemen langs het pad. Op de top (2490m) heb je een prachtig uitzicht op de Dolomieten!

Alternatieven:  De tocht vervolgen in noordwestelijke richting over de Alta via di Viezzena naar de Malga della Vacche en vandaar afdalen naar Predazzo over de Mont Mulat of naar Bellamonte. Let op, dit zijn lange tochten, dus vroeg vertrekken!

Tijd: ca 2 1/2 uur naar de top van de Viezzena

Hoogteverschil:   ca 500m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 79 (1:50.000), de camping biedt een overzichtskaartje van de wandelingen in dit gebied.

download gpx-files voor garmin-gps