Het aantal wandelingen vanuit Kandersteg is buitengewoon groot en gevarieerd. Een groot aa411_9Antal hutten is vanuit Kandersteg en directe omgeving te bereiken. Daarnaast is Kandersteg eenvoudig met de trein vanuit Nederland bereikbaar (1 overstap in Basel). Kandersteg is een gezellig plaatsje met veel hotels en een goede camping.   De huttenwandelingen zijn bijzonder goed gemarkeerd en worden daarom slechts op hoofdlijnen beschreven op deze site.

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

Voor huttentochten in dit gebied kijk onder huttentochten Zwitserland.


Bergwandelingen

Ueschinengrat vanaf Sunbüel

Karakteristiek: Mooie graatwandeling met fraai uitzicht op de bergen rond de Gemmipass en het Kandertal. Onderweg staan veel bloemen. Het gebied direct boven de lift is een mooi klimgebied.ueschinengrat

Korte schets: De klim naar de graat is steil, via een smal maar goed paadje. De graat is breed en het pad is overal  goed gemarkeerd.  Op de terugweg passeer je het berghotel Schwarenbach.

Start van de wandeling: Het kabelbaanstation Sunbüel (achter in het Kandertal) op 1936m hoogte. Hier begint ook de wandeling naar de Gemmipass en naar de Lämmerenhütte.

Beschrijving van de tocht: 
Vanaf het kabelbaanstation in noordelijke richting iets afdalen en vervolgens steil omhoog naar het zadeltje in de noordgraat van de Gällihorn. Nu over de graat verder. Je  kunt iets verderop links naar boven, naar de top van de Gällihorn (bij regen glibberig paadje). Op de top staat Edelweiss en je hebt er een prachtig uitzicht op het Kandertal en de bergen rond de Gemmipass en Kandersteg. Het paadje vervolgen, vlak onder de graat, over het topje van de Wyssi Flue naar het Schwarzgrätli (2383m). Wij gaan hier links naar beneden richting van het berghotel Schwarenbach. Door het brede dal terug naar Sunnbüel. Onderweg staat een gedenksteen voor de slachtoffers van de lawine die van de westwand van de Altels naar beneden is gekomen.

Alternatieven:  
Op het Schwarzgrätli gaat een paadje naar rechts. Dit pad gaat door het Inner Üschenetal naar Kandersteg terug. Het eerste deel is beveiligd met staalkabels.

Tijd:   Sunbüel – Schwarzgrätli ca 4 uur
Schwarzgrätli – Sunbüel ca 2 ½ uur

Hoogteverschil:         550m

Bijzonderheden:  
Gällihorn ca 20 min van het pad

kaarten LKS Berner Oberland West (1:50.000), LKS 1267 Gemmi (1:25.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps


Bunderchrinde vanaf Allmenalp

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling over goede paden.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte schets: Wandeling over almen en over een pasje in de Alpschelegrat naar de Bunderchrinde.

Start van de wandeling: Allmenalp Seilbahn (1725m) aan de westzijde van Kandersteg

Beschrijving van de tocht:  
Direct een korte steile klim, daarna loopt het pad geleidelijker over de alpenweiden naar Obere Allme. Hier gaat het paadje naar de First rechts naar boven. Het pad naar de Alpschelegrat gaat rechtdoor, richting Bunderspitz. Op ca 2150m loopt het paadje naar de graat links omhoog, een mooi pad over grijze stenen (zie foto). Nu kort omhoog naar de Bunderchrinde (2385m). Over het pasje naar beneden naar de hutjes van Alpschele en over een paadje door de rotsen naar de hutjes van Usser Üschene. Het is een weidegebied met als gevolg dat je je best moet doen om de koeienvlaaien en schapenkeutels te omzeilen. Van Usser Üschene lopen er meerdere wegen naar Kandersteg terug.

Alternatieven: Bunderspitz, ca 1 ½ uur omhoog, vanaf afslag naar Bunderchrinde

Tijd: kabelbaan – Alpschelegrat/Bunderchrinde ca 2 ½ uur
Alpschelegraat naar Usser Üschene ca 1 uur
Usser üsschene – Kandersteg ca 1 ½ uur

Hoogteverschil: ca 650 omhoog, 1200m omlaag

Bijzonderheden: 
LKS Berner Oberland West (1:50.000)
LKS 263 Wildstrubel (1:50.000)
LKS 1247 Adelboden (1:25.000)
LKS 1267 Gemmi (1:25.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps


Lämmerenhütte

Karakteristiek: Eenvoudige maar lange wandeling (12,5 km) naar mooi gelegen en goed beheerde hut (prima maaltijden). Vooral de vlakte voor de hut (voormalige gletsjerbodem – zie foto) is een bijzonder gebied. Achter de hut is een klimtuin.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte schets: De wandeling loopt langs Schwarenbach naar de Gemmipas, vandaar in westelijke richting door een oude gletsjerdal naar de hut. De laatste 100m naar de hut is beveiligd met staalkabels (eenvoudig pad).

Start van de wandeling:  
Het kabelbaanstation Sunbüel (achter in het Kandertal) op 1936m hoogte.

Beschrijving van de tocht:
Over het brede pad richting berghotel Schwarenbach (ca 1 ½ uur). Nu iets steiler naar de Daubensee. Hier zijn twee mogelijkheden:

1. Via de Gemmipas; de oostelijke oever van het meer volgen. Bij de Gemmipas rechts aanhouden, door de Jägerboden tot waar het dal zich verbreedt. Hier zie je de hut al liggen. Hou de steenmannetjes aan richting van de hut; –

2. Directe route langs de westelijke oever, het pad loopt steeds noordelijk van beek, klimt iets naar de Lämmerensee en komt vervolgens uit bij de engte waardoor het pad naar de hut loopt (hier komen beide routes samen).
Door de engte, het pad volgen langs de staalkabels naar de hut.

Alternatieven: 
Als je blijft overnachten in de hut (of in Schwarenbach) en over voldoende bergervaring beschikt (en pickel) is een mooi alternatief: de wandeling terug door het Lämmerental (ten noorden van de hut) richting Roter Totzlücke en over de Tälligletsjer (weinig spleten) oostelijk van de Tälliseeli naar het Schwarzgrätli en vervolgens naar beneden naar Schwarenbach (of via Inner Üschene) naar Kandersteg.

Tijd:  van kabelbaanstation Sunbüel ca 5 a 6 uur

Hoogteverschil: ca 600m

Bijzonderheden:  
LKS 263 Wildstrubel (1:50.000)
LKS 1247 Adelboden (1:25.000)
LKS 1267 Gemmi (1:25.000)

 

download gpx-files voor garmin-gps


Sefinen  Furgge

Karakteristiek: De Sefinenfurgge is de bekendste en misschien wel de mooiste (wandel) bergpas van Zwitserland. Het uitzicht op de bergen rond de Blümlisalp in het westen en de Jungfrau en Mönch in het oosten is indrukwekkend. De tocht is zowel uit het dal van Lauterbrunnen (1500m omhoog) als uit het Kiental (1400m omhoog) aantrekkelijk.SONY DSC

Korte schets: Van Griesalp over almen en puinvelden omhoog. Vroeg in het seizoen kan er nog veel sneeuw liggen.

Start van de wandeling: Griesalp (1408m) achter in het Kiental. Griesalp is met de auto bereikbaar (laatste deel afwisselend voor stijgend en dalend verkeer). De postbus rijdt vanuit Früttingen tot aan Griesalp.

Beschrijving van de tocht: Van Griesalp volg je het pad richting Gspaltenhornhütte. Bij de alm Bürgli (1617m) sla je linksaf. Bij Obere Dürreberg (1995m- mogelijkheid om te overnachten) steek je de beek over en volg je het pad. Het laatste deel is steil maar voorzien van houten trappen (als ze niet ingesneeuwd zijn).

Alternatieven: Je kunt een mooie rondwandeling maken door te overnachten in de Gspaltenhornhütte en de volgende morgen direct vanaf de hut naar de Sefinenfurgge te wandelen. Je daalt eerst iets af richting Kiental (tot 2331m) en neemt het pad wat eerst horizontaal in noordwestelijke richting verder gaat. Het pad loopt door rotsen en puinvelden (soms steil) naar de pas. Tot zeker half juli kan er in het bovenste deel van de route nog veel sneeuw liggen en kan oriëntatie lastig zijn. Laat je dus altijd (door de goedgemutste) wirtin informeren over de situatie!

Vanaf de Sefinenfurgge daal je af naar de Rotstockhutte en verder naar Mürren, zie onder ‘wandelen Lauterbrunnen

Tijd: Griesalp – Sefinenfurgge ca 4 a 5 uur.

Hoogteverschil: ca 1400m

Bijzonderheden: kaarten LKS Berner Oberland West (1:50.000), en LKS 1248 Mürren (1:25.000)
zie ook onder: Wandelen dal van Lauterbrunnen

 

download gpx-files voor garmin-gps


 

Blumlisalphütte (2834m)

Fraai gelegen hut op het Hohtürli met een mooi uitzicht op de Blümlisalphorn, de Wildi- en de Wyssi Frau. De hut is zowel vanuit Griesalp (achterin het Kiental) als vanuit Kandersteg over goede, gemarkeerde wandelpaden, bereikbaar.

Een lange wandeling vanaf de stoeltjeslift bij de Oeschinensee (dalstation naast de camping). De wandeling is duidelijk gemarkeerd. Vanaf de lift richting van de Oeschinensee, voor het meer linksaf het paadje langs de Heuberg naar Oberbärgli. Het pad gaat in zigzag omhoog, gaat over in een oude morene-rug en het laatste deel over een puinveld naar de hut (ca 4 ½ uur). Op de terugweg bij Oberbärgli, een steil paadje naar beneden, richting Oeschinensee aanhouden.

download gpx-files voor garmin-gps


Fründenhütte (2562m)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanaf de lift naar de Oeschinensee, het paadje aan de zuidkant van het meer volgend. Het pad loopt door het bos naar het punt ‘In den Fründen’(1878m), gaat daarna over puinhellingen en steekt vervolgens een aantal beekjes over. Het laatste deel is gezekerd met staalkabels en stangen (ca. 3 ½ uur van de Oeschinensee).

Pas op: de normaalweg naar de hut op dit moment (2021) niet meer te gebruiken. Een lawine heeft een groot deel van het pad verwoest. De weg naar de hut loopt nu aan de oostkant van de Oeschinensee over het voormalige ‘Fründenschnur’. Dit pad is recent compleet beveiligd met drahtseilen. Ben je minder zeker of heb je last van hoogtevrees neem dan een klettersteigsetje mee!

download gpx-files voor garmin-gps


Doldenhornhütte (1915m)

Vanaf de camping, richting van het dorp, de brug over,  linksaf richting Oeschinensee. Even verderop (ca 1340m) gaat rechts het paadje naar de hut naar boven (langs de beek steenslaggevaar!). Het eerste deel door het bos gaat steil ophoog. (ca  3 uur). Op de terugweg op ca. 1800m links door het bos terug naar Kandersteg (bij nat weer kan het hier glad en drassig zijn!).

download gpx-files voor garmin-gps


Lötschenpasshütte (2690m)

Niet te verwarren met de Lötschenhütte of Hollandiahütte in het Löschenlücke (achter in het Lötschental). De Lötschenpashütte is bereikbaar vanuit het Lötschental (Bettmeralp) maar ook  vanuit Selden achterin het prachtige Gasteretal. Zowel in Selden als in Heimritz zijn overnachtingsmogelijkheden, ook rijdt er een busje vanuit Kandersteg naar Selden. Bij Selden de hangbrug over de beek nemen, het pad volgen langs hotel Gfelalp. Van de gletsjer boven is niet veel meer over. Pas ook op voor steenslag aan de voet van de gletsjer uit de wand van de Balmhorn. In de vroege zomer waren wij hier getuige van een enorme sneeuwlawine die vlak voor ons naar beneden stuiterde. Aan de overkant van de gletsjer door los puin omhoog en verder naar de hut. (4 uur van Selden).

download gpx-files voor garmin-gps


Huttentocht vanuit Kandersteg

Je kunt ook een korte huttentocht maken vanuit Kandersteg: Blümlisalphütte, Gspaltenhornhütte, Rothornhütte, Stechelberg. Deze tocht in onderdeel van een grotere huttentocht zoals beschreven onder huttentochten Zwitserland.


Bergtoeren

Wildstrubel (3244m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtocht, zowel vanaf de Wildstrübelhütte als vanaf de LämmerenhütteOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte schets:

  • van de Wildstrübelhütte over de Plaine Morte gletscher en een paadje naar de top;
  • van de Lämmerenhütte over de Wildstrübelgletscher omhoog.

Start van de tocht:

  • Wildstrübelhütte (2793m), bereikbaar vanuit Iffligenalp (Lenk) of vanaf het bergstation Montana – Plaine Morte
  • Lämmerenhütte (2507m), bereikbaar vanaf de Gemmipass, zie beschrijving hierboven.

Beschrijving van de tocht:

  • vanaf de Wildstrübelhütte  omhoog naar het Weisshornlücke en afdalen naar de Plaine Morte gletscher, over het midden van de gletscher naar ca 2800m. hier naar links naar de voet van de Zuid-westgraat van de Wildstrübel. Het pad volgen naar de top.
  • vanaf de Lämmerenhütte het paadje in zuid-westelijke richting nemen, vlak voor de gletsjer iets afdalen in losliggende stenen en puin. Op de gletsjer, noordelijk van het rots/puin eiland omhoog naar de middelste top (rechts) of de zuidelijke top (links).

Het is aantrekkelijk om de graat van de Wildstrubel te volgen van de zuidelijke naar de middelste en vervolgens over de soms smalle graat naar de Grossstrubel.

Alternatieven: eventueel vanaf de Grossstrubel afdalen naar Engstligenalp

Tijd:  ca 3 uur naar de top

Hoogteverschil:   resp. ca 450 en 700 meter

Bijzonderheden:
Kaarten en gidsjes
– LdS  1267 Gemmi       (1 : 25.000)
– LdS  263  Wildstrubel  (1 : 50.000)
– Gebietsführer Berner Alpen van Bergverlag Rother
– SAC clubführer Berner Alpen

download gpx-files voor garmin-gps


Wildi Frau (3274m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtocht/gletsjerwandelingbo_wildifrau

Korte schets: Vanaf de hut omhoog naar het Blümlisallpsattel (3134m) en over puin en rotsen omhoog naar de top

Start van de tocht: Blümlisalphütte (2834m), bereikbaar vanuit Kandersteg of vanuit het Kiental (Gries), zie voor de beschrijving hierboven.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut omhoog over de gletsjer naar het Blümlisalpsattel (2834m), nu in noordelijke riching over puin en rotsbandjes naar een duidelijk ‘riss’ in de westwand. Door de riss ca 20m omhoog naar een ringhaak en over puinpaadjes omhoog naar de top

Alternatieven:       —

Tijd:  ca 2 uur

Hoogteverschil: ca 450m

Bijzonderheden:       Kaarten en gidsjes:
– LdS  1248 Mürrren       (1 : 25.000)
– LdS 264  Jungfrau        (1 : 50.000)
– eventueel de Wanderkarte 1 : 50.000 van Berner Oberland West en Oost
– Gebietsführer Berner Alpen van Bergverlag Rother
– SAC clubführer Berner Alpen

download gpx-files voor garmin-gps


Blümlisalphorn  (3663m)

Karakteristiek: Eenvoudige bergtocht, bij verijzing kunnen de rotsen in het eerste deel van de route onbeklimbaar zijn. bo_blumlisalp

Korte schets: Vanaf de hut over de gletsjer en over rotsen, langs zekeringstangen omhoog naar de firngraat.

Start van de tocht:

Blümlisalphütte (2834m), bereikbaar vanuit Kandersteg of vanuit het Kiental (Gries), zie voor de beschrijving hierboven.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut omhoog over de gletsjer maar nu westelijk van het Blümlisalpsattel naar P3105, langs de zuidelijke uitlopers van de Ufem Stock. De gletscher oversteken tot onder de Blümlisalp Rothorn, dan steil omhoog naar het zadeltje tussen de Blümlisalp Rothorn en de Blümlisalphorn, P 3179. Nu over het firnzadeltje naar de rotsen, iets rechtshoudend langs de zekeringstangen omhoog. Verder over de firngraat.

Alternatieven:       —

Tijd:  ca 4 1/2 uur

Hoogteverschil:  ca 850m

Bijzonderheden:        Kaarten en gidsjes:
– LdS  1248 Mürrren         (1 : 25.000)
– LdS 264  Jungfrau        (1 : 50.000)
– eventueel de Wanderkarte 1 : 50.000 van Berner Oberland West en Oost
– Gebietsführer Berner Alpen van Bergverlag Rother
– SAC clubführer Berner Alpen

download gpx-files voor garmin-gps