Als het om wandelen gaat is Italië een land van uitersten. Van de 4000’ers in het Italiaanse Wallis tot de schitterende kustwandelingen op het schiereiland van Sorrento; de Amalfi kust maar ook de Cenque Terre. Daarnaast kent Italië een groot aantal fantastische via-ferrata in alle moeilijkheidsgraden.

Op deze site vind je een selectie van een aantal aantrekkelijke wandelgebieden. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen wandelingen en bergtoeren. Voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

Een aantal aantrekkelijke gebieden in Italië:


 

Gran Paradiso

Gran Paradiso is het eerste nationale park van Italië (1922). De hoogste top van het gebied is de Gran Paradiso.  Vittorio Emmanuele II had er in de 19de eeuw zijn jachtgebied. De (oude) berghut Rif. Vittoria Sella was oorspronkelijk het koninklijk jachthuis. Het gebied is erg gevarieerd en het aantal wandelingen en bergtoeren is groot. Wel zie je dat ook hier de gletsjers enorm afnemen waardoor bergtoeren sterk veranderen of soms niet meer mogelijk of niet meer aantrekkelijjk zijn.

De belangrijkste dalen om te wandelen zijn het dal van Cogne (Valnontey en Lillaz), het Val Savarenche en het Val di Rhemes.


Valpelline

Als je de Sint-Bernard-pas overkomt ligt direct links (oostelijk van de pas) een fraai en rustig dal, het Valpelline. De Dent d’Herens domineert het dal. Bij het plaatsje Valpelline splitst het dal zich in het Valle d’Ollemont en het Valpelline. Aan het einde van het Valpelline ligt het stuwmeer Lago di Place Moulin (1968m). Vanuit beide dalen zijn mooie wandelingen te maken.

Ortler

Het nationaal park is door de vele passen goed ontsloten.  Gevolg hiervan is wel dat het gebied veel toeristen trekt en ook veel door de Italianen uit de omgeving wordt bezocht. De passen trekken ook veel motorrijders, tot ver in de bergen dringt het lawaai van de motoren door.  De vele liften in het gebied brengen je snel op grote hoogte. De hutten worden druk bezocht, reserveren is aan te bevelen.

Val Venosta of Vinschgau

Het westelijke deel van het Val Venosta ligt centaal tussen het Ortlermassief in het zuiden, de Oetztaler bergen in het noorden en het Zwitsers Nationaal park in het westen. Veel wandelmogelijkheden is een zeer diverse omgeving!

Parco Regionale dell Adamello

Het regionaalpark van de Adamello en Presanella is te bereiken via het Stilfserjoch (verboden voor caravans) of via Zwitserland over de Berninapas en de passo del Aprica. Het is een relatief rustig gebied. Door de aanleg van stuwmeren kan je met de auto over smalle maar goede wegen hoog de bergen in rijden. Een goed uitgangspunt voor wandelingen.

Brenta Dolomieten

De Dolomiti di Brenta staan vooral bekend om de prachtige ‘via ferrata’ , de  ‘klettersteigen’. Onder bergtoeren  staan enkele van deze toeren beschreven. Voor de ‘via ferrata’ heb je een ‘klettersteigset’ nodig en ervaring met bergtoeren. Maar in de Brenta zijn ook mooie wandelingen te maken.

Latemar

De Latemargruppe en het Val di Fiemme zijn mooie wandelgebieden in de Zuidelijke Dolomieten, net buiten de drukte van de passen.

Rosengarten en Langkofel/Plattkofelgruppe

Mooie wandelingen in het hart van de Dolomieten. Goede paden maar veel los gruis.

Monte Baldo

De Monte Baldo loopt van het Gardameer tot aan de rivier de Adige in het oosten. Het gebied is goed toegankelijk met de kabelbaan vanuit het centrum van Malcesine. Veel mooier is de oostzijde van het gebergte vanuit San Giacomo of vanuit San Valentino. De hoogste top is de Cima Valdritta (2218 m). Zowel geologisch als botanisch is het een zeer interessant gebied.

Cenque Terre

Mooi wandelpad langs leuke dorpjes met terrasjes(!) en steeds een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee, over de Sentiero dell’ Amore, de sentiero Azzurro. Genieten op zeeniveau! Vanuit de dorpjes zijn meer wandelingen te maken. Maar je kunt een bezoek aan de Cenque Terre ook prima combineren met de Alpi Apuane. Ook hier zijn mooie wandelingen te maken vanuit Caselnuovo di Garfagnana.

Amalfi-kust

Het schiereiland Sorrento en de Amalf-kust lenen zich niet alleen voor bezoekjes aan Pompeï, Herculaneum en Paestum maar je kunt er ook erg mooi wandelen, met een mooi uitzicht op de Middelandse Zee en op het eiland Capri. De bekendste wandeling is ongetwijfeld de Sentiero degli Dei (het pad van de goden).