Wandelen in de omgeving van de Grimselpass en de Sustenpass

Innertkirchen ligt voor wandelaars zeer strategisch, onderaan de Gimsel- en Sustenpass. Ook het dal van Rosenlaui is snel te bereiken. Het Urbachtal is indrukwekkend. Door de hoge passen zijn veel hutten eenvoudig te bereiken.

Overzicht

N.b.: voor bergtoeren dient u over voldoende ervaring te beschikken en zijn meestal touw, pickel en stijgijzers nodig! Bij twijfel informeer bij deskundigen ter plaatse.

Bergwandelingen

Tierberglihütte (2795m) 019_16

Fraai gelegen hut met uitzicht op de gletsjerwereld rond de Sustenhorn. Vanaf hotel Steingletsjer aan de Sustenpass rechtsaf richting Steinsee (1934m). Hier kan je de auto parkeren. Met de bus uitstappen bij hotel Steingletsjer. Het pad gaat soms steil omhoog. Ook moet je geen hoogtevrees hebben. ca 4 uur omhoog.

download gpx-file voor garmin-gps


Trifthütte (2520m)

Vanaf Schendi aan de Sustenpass met de lift naar Triftalp. Let op: de capaciteit van de lift is beperkt, ga dus vroeg op pad. (alternatief is een goed pad in ca 2 uur naar Triftalp). Vandaar naar de fotogenieke hangbrug over de beek. De verdere route is beveiligd met staalkabels en 2 laddertjes. ca 5 uur vanaf Triftalp

download gpx-file voor garmin-gps


Gaulihütte (2205m)

Vanuit het zeer fraaie Urbachtal. Achter in het dal is een klein parkeerplaatsje. Er rijden ook pendelbusjes vanuit Innertkirchen. Vanaf de parkeerplaats de route volgen omhoog via een goed maar soms steil pad. De wandeling is erg lang. Je kunt beter overnachten in de hut en de andere dag vanaf de hut  omhoog lopen naar Chamli voor een  mooi uitzicht op de Ewigschneehorn. Ca 5  uur omhoog naar de hut.

download gpx-file voor garmin-gps


Bachlitalhütte (2205m)

Vanaf de Grimselpass  (parkeren Räterichs bodensee, onderaan de stuwmuur) over de stuwdam en over de beek, direct daarna rechts omhoog via heel veel treden naar een grote steenman. Vervolgens door een smal dal naar de oude gletsjerbodem. Als hier water staat dan rechts boven de vlakte het paadje volgen, anders over het zand. Het laatste stukje rechts van de beek steil naar boven.

download gpx-file voor garmin-gps


Grubenhütte (2512m)

Vanuit de Grimselpass (hotel Handegg) omhoog, eerst door alpenweiden langs de beek, later door gruis en puin naar het meer. Hier zie je de hut al liggen. Nu links (!) om het meer omhoog naar de hut (veel puin en losse stenen), de weg is met steenmannetjes goed gemarkeerd. Alleen in de weekends is er (soms) een huttenwirt.

download gpx-file voor garmin-gps


Gelmerhütte (2412m)

Vanaf de weg naar de Grimselpas, met de Gelmerbahn omhoog (een soort Efteling-attractie). Nu de weg volgen langs het meer in 2 uur naar de hut. De weg langs de noordkant van het meer is sneller, maar op een aantal punten wat geëxponeerd (neem kinderen aan een kort touw). De zuidelijke route is eenvoudig. Vanaf de Gelmerhutte is het Diechterlimi bereikbaar (over gletsjer). Later in het jaar, als de gletsjer sneeuwvrij is, moet je zo’n 100m over 40gr steil ijs (een schetsje voor de toegang naar het limi is beschikbaar op de site van de hut). Hier zijn mooie, eenvoudige gletsjertoeren te maken.

download gpx-file voor garmin-gps


Lauteraarhütte (2393m)

Vanaf de Grimselhospitz over de stuwdam langs de noordelijke oever van het meer over de voet van de Lauteraargletsjer en later over gras naar de hut. Ca. 5 uur.

download gpx-file voor garmin-gps


Grosse Scheidegg, Hornseeli en het Reichenbachtalrosenlaui

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling met gering hoogteverschil

Korte schets:  Met de bus van Rosenlaui naar Grosse Scheidegg en vandaar over goede paden terug naar Rosenlaui

Start van de wandeling: Rosenlaui, bushalte (voorbij het plaatsje). Lastig om hier parkeerruimte te vinden

Beschrijving van de tocht:

Vanaf de Grosse Scheidegg het wandelpad volgen over de kam van de Grosse Scheidegg in de richting van de almhutjes van Scheidigg Oberläger. Bij de splitsing, rechts aanhouden naar de Hornseeli (2147m) en weer terug, hier heb je een prachtig uitzicht op de Wetterhorn. Het pad vervolgen langs Uf em Horen door grote velden met alpenroosjes en heide. Bij een schuilhutje heb je een mooi uitzicht op het dal. Verder langs een blubberig trappen-paadje naar de alm Pfanni en terug naar Rosenlaui.

Alternatieven:  —

Tijd:  van Grosse Scheidegg terug naar Rosenlaui ca. 4 uur

Hoogteverschil:  ca 200m van Grosse Scheidegg naar het Hornseeli

Bijzonderheden:  kaarten LKS 254 Interlaken (1:50.000), LKS 1209 Grindelwald (1:25.000), LKS 1229 Brienz (1:25.000)

download gpx-file voor garmin-gps


Bergtoeren

Oberaarhorn  (3637m)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karakteristiek: Eenvoudige, korte bergtocht over sneeuw en rotsen.

Korte schets: Vanaf de Oberaarjochhütte over de steil stukje rots (2 m.) omhoog, wegsporen (rijkelijk gemarkeerd) volgen en het laatste deel over firn naar de top (mooi uitzicht op de Finsteraarhorn)

Start van de tocht: Oberaarjochhütte (3258m)

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut, over de kort steil stukje rots (achter de toiletten), over een vaag paadje (rijkelijk gemarkeerd), over firn naar de top met een fraai topkruis. Mooi uitzicht op de Finsteraarhorn.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alternatieven:      —

Tijd:   ca 1 1/2 uur

Hoogteverschil:   ca 400m

Bijzonderheden:       Kaarten en gidsjes:

– LdS  1249 Finsteraarhorn (1 : 25.000)

– LdS 26  Nufenenpass        (1 : 50.000)

– eventueel de Wanderkarte 1 : 50.000 van Berner Oberland West en Oost

– Gebietsführer Berner Alpen van Bergverlag Rother

– SAC clubführer Berner Alpen

download gpx-file voor garmin-gps


Gross Diamantstock  (3162m)bo_diamantstock

Karakteristiek: Gletsjertocht met aansluitend klauterend naar de top.

Korte schets: Over de Bächligletsjer naar het Obere Bäcklilücke en vandaar door de rotsen naar de top

Start van de tocht: Bächlitalhütte (2328m), bereikbaar vanaf de Räterichbodensee aan de Grimselpass-weg.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut het pad volgens naar de Bächligletscher, op de gletsjer eerst links, later rechts aanhouden naar het Obere Bächlilücke (3060m), nu noordelijk over de graat, of eenvoudiger links uitwijkend over padsporen naar de top.

Alternatieven: De meeste touwgroepen uit de Bachlitalhütte kiezen voor de oostgraat, deze is aanzienlijk moeilijker, IV, de lastige stukken zijn ook in de wand te passeren III.

Tijd:         ca 3 1/2 uur

Hoogteverschil:         ca 700m

Bijzonderheden:        Kaarten en gidsjes:

– LdS  1230 Guttannen (1 : 25.000)

– Gebietsführer Berner Alpen van Bergverlag Rother

– SAC clubführer Berner Alpen nr 5

download gpx-file voor garmin-gps


Gwächtenhorn (3420m) en Sustenhorn (3503m)bt_ch_ct_05

Karakteristiek: Veel begane gletsjertocht (vanaf de Tierberglihütte)

Korte schets: Tocht vooral over gletsjers, weinig problemen. Onder de Sustenhorn kan soms een lastig te passeren ‘bergschrund’ liggen.

Start van de tocht: Tierberglihütte (2795m) in 3 uur bereikbaar vanaf hotel Steingletscher aan de Sustenpass

Beschrijving van de tocht: 
Van de Tierberglihütte over de Steigletsjer richting van het Sustenlimi (P.3089). Voor het joch naar het westen afbuigen, richting P.3159. Vanaf hier zoveel mogelijk (op en af) de graat volgen tot aan de top (ca 2 uur vanaf de hut). Dezelfde weg terug naar het Sustenlimi en in de richting van P.3288 over de gletsjer verder. Iets voorbij P.3288 de rotsen in en over de graat naar de top.

Alternatieven: Vanaf de Chelenalphütte het (steile) paadje in noordelijke richting nemen. Boven over een rotsbandje en verder naar het Sustenlimi (verder als boven)

Tijd: ca 7 uur voor de tocht van de Tierberglihütte via de Gwächtenhorn naar de Sustenhorn en terug.

Hoogteverschil: ca 750m

Bijzonderheden: Kaarten en gidsjes
– LdS  1211 Meiental (1 : 25.000)
– Clubführer Urner Alpen 2

Gwächtenhorn en Sustenhorn vanaf de Tierberglilhütte

 

 

download gpx-file voor garmin-gps

Sustenhorn vanaf de Chelenalphütte

download gpx-file voor garmin-gps