Een paar suggesties, maar het aantal wandelingen in het gebied is enorm groot.

Gran Paradiso is het eerste nationale park van Italië (1922). De hoogste top van het gebied is de Gran Paradiso (4061m- zie onder bergtoeren).  Vittorio Emmanuele II had er in de 19de eeuw zijn jachtgebied. De (oude) berghut Rif. Vittoria Sella was oorspronkelijk het koninklijk jachthuis. Het gebied is erg gevarieerd en het aantal wandelingen en bergtoeren is groot. Wel zie je dat ook hier de gletsjers enorm afnemen waardoor bergtoeren sterk veranderen of soms niet meer mogelijk zijn.

De belangrijkste dalen om te wandelen zijn het dal van Cogne (Valnontey en Lillaz), het Val Savarenche en het Val di Rhemes.

Een kleine selectie uit het grote aantal wandelmogelijkheden. Het VVV in Cogne heeft goede kaarten en gidsjes van wandelingen in dit gebied. Er is een goede ‘Gebietsführer’ voor wandelaars en klimmers (Bergverlag Rother). Kijk ook op de site van Robert Weijdert, hier zijn boeken opgenomen met beschrijvingen van  wandelingen en bergtochten.Deze boeken zijn ondermeer verkrijgbaar bij reisboekhandel de Noorderzon in Arnhem,

Zie ook een artikel in ‘Op pad’ 04/2008.
Het Valgrisenche en het Val di Rhêmes zijn relatief rustige dalen.

Overzicht

Voor huttentochten door de Gran Paradiso, zie onder Huttentochten Italië

Bergwandelingen

Hoogteweg Rif. Vitt. Sella naar Casolari dell’Herbetet
(Traversata Herbetet-Sella)

Karakteristiek: Een van de mooiste wandelingen loopt hoog boven het Valnontey van de Rifugio vittorio Sella naar Casolari dell’ Herbetet, met prachtig uitzicht op de gletsjers van het gebied. De wandeling is relatief eenvoudig, maar soms is het paadje smal. Onderweg zie je altijd steenbokken. Als je de wandeling te lang vindt, kan je overnachten in de Rif. Vitt. Sella (wel reserveren!). Als je ’s avonds een eindje om de hut loopt zie je tientallen steenbokken.

Korte schets: De wandeling  omhoog gaat via het  huttenpad naar de Rif. Vitt. Sella. Vanaf de hut volg je het paadje naar Casolari dell’Herbetet, vandaar  de lange weg terug naar Valnontey. De wandeling is 19 km lang!, dus ga vroeg op pad.  Het hutje bij Casolari dell’Herbetet is eigendom van de parkwachters (PNGP) en is niet geopend voor wandelaars.

Start van de wandeling: Vanaf de parkeerplaats achter in het Valnontey het huttenpad langs de Alpentuin omhoog, de route naar de hut is duidelijk aangegeven.

Beschrijving van de tocht: Langs de Alpentuin omhoog over een breed pad. Halverwege heb je de keus uit twee varianten, rechts van de beek of via de Alp Lauson omhoog. In tijd maakt het niet zoveel uit welke je kiest. Bij de hut aangekomen (2584m) sla je linksaf, over de beek en volg je het pad langs het Lago dell Lauson. Het pad slingert zich om de Bec du Vallon en steekt de Rio Gran Val over. Steeds heb je een overweldigend uitzicht op de toppen en de gletsjers van de Gran Paradiso. Aangekomen bij de Caslari dell’Herbetet  daal je af naar het Valnontey. In het dal, links van de beek terug naar de parkeerplaats.

Alternatieven: Wanneer je over een uitstekende conditie beschikt (of in de hut hebt overnacht) loopt er vanaf de Casolari dell’Herbetet een wat avontuurlijker wandeling naar de bivacco Leonessa. Hier heb je een mooi uitzicht op het Gran Paradiso gebied.

Tijd:
Vanaf de parkeerplaats naar de hut ca. 2 1/2 a 3 uur
Vanaf de hut naar Casolari dell’Herbetet ca. 2 1/2 uur en terug naar Valnontey ca. 2 uur.
Hoogteverschil: ca 1050m

Bijzonderheden:
– kaart Kompass nr. 86 (1:50.000), IGC nr. 101 (1:25.000)
– Gebietsführer Gran Paradiso (Bergverlag Rother).

download gpx-files voor garmin-gps


Rondwandeling Rif. Vitt. Sella naar bivacco Gratton

(ev. met overnachting)

Karakteristiek:  Mooie rondwandeling, als je de Rif. Vitt. Sella voorbij bent kom je nog maar weinig mensen tegen. Bij het bivak heb je een geweldig mooi uitzicht op de Grivola aan de overkant van de Trajoz-gletsjer. Vanaf de Colle de la Rousse is het zoeken, een pad ontbreekt. De tocht is erg lang voor een dag, overnacht daarom in de Rif. Vitt. Sella of in het bivak. Let wel het bivak heeft maar 9 plaatsen, dus kom niet te laat!

Korte schets: Eenvoudige wandeling tot aan de Colle de la Rousse, daarna is het zoeken. Neem de route hoog boven langs de rand van de gletsjer (niet afdalen naar de gletsjer) tot je het bivak beneden ziet liggen, nu door losse blokken naar beneden.

Start van de wandeling: Vanaf de parkeerplaats achter in het Valnontey het huttenpad langs de Alpentuin omhoog, de route naar de hut is duidelijk aangegeven.

Beschrijving van de tocht: Zie wandeling hierboven naar de Rifugio vittorio Sella. Vanaf de hut de route naar de Col Lauson volgen (westelijke richting). Op de plek waar een aantal beekjes samenkomt, in noordelijke richting (pad 26b) in de richting van de Col de la Rousse (3195m). Vanaf de col het pad nog een paar honderd meter volgen onder de rotsen van de Punta Rossa door, tot je eenvoudig naar links verder kunt over blokken en puin (en soms sneeuw). Verder in noordelijke richting over de blokkengraat naar punt 3337m waar je beneden het bivak ziet liggen. Over losse platen naar beneden naar het bivak op de Col di Pouset (3198). In de hut zijn 9 bedden en dekens (geen kookgerei, wel smeltwater). De wandeling terug naar Cogne is goed aangegeven.

Alternatieven: Het bivakhutje is uitgangspunt voor de beklimming van de Punta Rossa, Punta de la Noire en de Punta Bianca. Het zijn eenvoudige tochten over de gletsjer (touw, pickel). De Grivola wordt over het algemeen beklommen vanuit het bivacco Balzola aan de overkant van de gletsjer.

Tijd: Vanaf de parkeerplaats naar de Rif. Vitt. Sella ca. 2 1/2 a 3 uur. vanaf de hut naar het bivak ca. 3 1/2 uur en terug naar Cogne ca 3 1/2 uur.

Hoogteverschil: 1500m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr. 86 (1:50.000), IGC nr. 101 (1:25.000). Gebietsführer Gran Paradiso (Bergverlag Rother).

download gpx-files voor garmin-gps


Passo Invergneux

Karakteristiek: Mooie, lange en eenvoudige wandeling, jammer is dat ook veel mountainbikers deze tocht maken. Ga daarom niet in het weekend maar op een door-de-weekse-dag, dan heb je het rijk alleen, zeker als je de afslag naar Laghi del Lussert/Bivacco Grauson gepasseerd bent.

Korte schets: Afwisselende wandeling door hooggebergtedal. De wandeling is vrij lang, als je vanaf de pas afdaalt naar het dal van Lillaz moet je vrij lang langs de (asfalt)weg teruglopen. Aantrekkelijker is het om dezelfde weg terug te nemen, zeker als je de auto in Gimillan geparkeerd hebt.

Start van de wandeling: Gimillan, een dorpje boven Cogne. Hier is een aantal parkeerplaatsen, in de weekend is het lastig om een plaatsje te vinden.

Beschrijving van de tocht: Volg vanuit Gimillan de route naar de Laghi di Lussert. Vanaf de alp Ecloseur slingert het pad zich langs de beek door mooie almweiden. Vlak voor Alp Pralognan bij de splitsing ga je rechtdoor. Het paadje naar links gaat naar het bivacco Grauson en de Laghi di Lussert. Vanaf nu kom je nog maar weinig mensen tegen. Het pad stijgt langzaam. Vanaf het Laghi Doreire gaat het iets steiler omhoog naar de Passo Invergneux (2904m). Vanaf de pas heb je de keus; dezelfde weg terug of omlaag naar het dal van Lillaz.

Alternatieven:  —

Tijd: Tot aan de pas ca. 4 uur, vanaf de pas naar Lillaz ca 3 1/2 uur.

Hoogteverschil:   ca. 1150m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr. 86 (1:50.000), IGC nr. 101 (1:25.000). Gebietsführer Gran Paradiso (Bergverlag Rother).

download gpx-files voor garmin-gps


Rondwandeling Grand Collet

Karakteristiek: Eenvoudige rondwandeling, met grote kans op heel veel steenbokken.

Korte schets: Afwisselende wandeling met mooi uitzicht op de Gran Paradiso, de Ciarforon en de Becca de Montciair.

Start van de wandeling: De parkeerplaats achter in het Valsavarenche bij de camping Pont Breuil.

Beschrijving van de tocht: Volg vanaf de parkeerplaats de westelijke over van de beek (Savara). Tegenover de Rifugio du Tatras Lyre  (1991m) rechts omhoog (wegnr. 2a). Langs het parkwachtershuisje Seyvaz (2364m) verder omhoog. Iets verder, in een zadeltje, zitten over het algemeen veel steenbokken. Nu verder omhoog naar het pasje (2832m) en in westelijke richting afdlalen naar Grand Collet (2409m). Hier pad nr 3 terug via Croix de la Roley naar de parkeerplaats bij Pont.

Alternatieven:  —

Tijd: Rondwandeling, ca.: 5 1/2 uur

Hoogteverschil:   ca. 800 m

Bijzonderheden: Carte dei sentieri (1:25.000), nr. 9, Valsavarenche/Gran Paradiso (o.a. te koop in het winkeltje bij de camping in Pont)

download gpx-files voor garmin-gps


Hoogteweg Rif. V. Emanuele – Rif. Chabod

Karakteristiek: Fraaie hoogtewandeling door ruig bergterrein.

N.b.: in 2016 en 2017 was het pad afgesloten vanwege lawinegevaar onder de glacier de Laveciau!

Korte schets: Afwisselende wandeling tussen de Rifugio Vittorio Emanuele II en de Rifugio Chabod. Er is een aantal mogelijkheden. Je kunt doorlopen naar de Rifugio V. Emanuele en daar het hoogtepad nemen of je kunt ca. 200 m onder de hut (op ca. 2517m.) een smal paadje nemen in noordelijke richting. Bij dit punt staan langs het huttenpad diverse steenmannen.

Start van de wandeling: De parkeerplaats achter in het Valsavarenche bij de camping Pont Breuil.

Beschrijving van de tocht: Volg vanaf de parkeerplaats de westelijke over van de beek (Savara). Bij de Rifugio du Tatras Lyre  (1991m) het pad aanhouden naar de Rifugio V. Emanuele. Op ca 2517m. afslaan op een smal maar duidelijk pad. Het pad volgen tot de splitsing naar de Chabodhut of via Laveciau terug naar Pont.

Alternatieven:  —

Tijd: Rondwandeling, ca.: 6 1/2 uur

Hoogteverschil:   ca. 700 m

Bijzonderheden: Carte dei sentieri (1:25.000), nr. 9, Valsavarenche/Gran Paradiso (o.a. te koop in het winkeltje bij de camping in Pont).

download gpx-files voor garmin-gps


Wandelen in het Vallon de la Seyvaz

Karakteristiek: Prachtige wandeling door het dal achter Pont door ruig bergterrein, veel bloemen en in 2017 zelfs een arend gezien!

Korte schets: Wandeling door een erg rustig dal door ruig bergterrein: grote blokken en steile sneeuwvelden. Veel bloemen!

Voor mensen met ervaring met pickel en touw  zijn de cols du Grand Etet eenvoudig bereikbaar (in het verlengde van de hier beschreven wandeling).

Start van de wandeling: De parkeerplaats achter in het Valsavarenche bij de camping Pont Breuil.

Beschrijving van de tocht: Volg vanaf de parkeerplaats de westelijke over van de beek (Savara). Bij de Rif. du Tetras Lyre rechtdoor langs de beek omhoog. Door bossen en later over blokken en puin. Een aantal sneeuwveldjes horizontaal traverseren. Het is soms even zoeken om het pad daarna weer te vinden. Links steeds een fraai uitzicht op de Ciarforon en de Becca de Monciair.

Alternatieven:  —

Tijd: Rondwandeling, ca.: 6 uur heen en terug

Hoogteverschil:   ca. 800 m tot aan de gletsjer

Bijzonderheden: Carte dei sentieri (1:25.000), nr. 9, Valsavarenche/Gran Paradiso (o.a. te koop in het winkeltje bij de camping in Pont).

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Becca della Traversière  (3337m)

Karakteristiek: Eenvoudige gletsjertocht, terug over goed bergpad.

Korte schets:  Vanaf de Rifugio Benovolo over padsporen naar de Ghiacciaio di Goletta naar de Col de Rhême-Goletta, over de Glacier de Rhême-Goletta (Frankrijk) en via de zuidgraat naar de top over grote blokken.

Start van de tocht: Rifugio Benovolo (2285m), bereikbaar vanuit Rhêmes Notre Dame

Beschrijving van de tocht:
Van de hut eerst een stukje richting van de Rifugio Mario Bezzi,  na de brug afslaan naar de Alm di Soches. Bij de alm scherp naar links. Verderop de kam volgen richting van de Cime Grante Parei. Bij de wegwijzer naar de Colle Bassac Dère links aanhouden. Verderop over de morene van de Goletta-gletsjer naar pun P3003 . Over de gletsjer in zuid-westelijke richting naar de Col de Rhême-Goletta. Over de col verder over de Glacier de Rhême-Goletta aan de franse zijde tot onder de voet van de zuidgraat van de Becca della Traversière. Over de zuidgraat over blokken omhoog naar de top. Vanaf de top over een paadje, in noordelijke richting, naar de Colle Bassac Dére en vandaar de route terug naar de Benevolohütte kiezen.

Alternatieven:       —

Tijd: ca 3 1/2 uur naar de top

Hoogteverschil: ca 1050m

Bijzonderheden: Kaarten en gidsjes
– IGC 102 Granta Parei (1 : 25.000)
– Kompass nr 86, Gran Paradiso (1 : 50.000)
– Gebietsführer Gran Paradiso/Bergverlag Rother

 


Gran Paradiso  (4061m)

Karakteristiek: Eenvoudige gletsjertoer, meestal over de diep spoor. Het laatste deel gaat door de rotsen, als het druk is, is het hier dringen om de top te bereiken. De gletsjer onder de top heeft zich in de afgelopen jaren aanzienlijke teruggetrokken, het laatste deel naar de top is daarom aanzienlijk lastiger geworden (klauteren, losse stenen)!

Korte schets:  Vanaf de Rifugio Vittorio Emanuelle (2732m) over een paadje over rotsen, over de Ghiacciaio del Gran Paradiso en op het laatste over een rotsbandje omhoog naar het topje met Madonnabeeldje.

Start van de tocht:  Rifugio Vittorio Emanuelle (2732m), bereikbaar vanuit Pont in het Val Savarenche.

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut het pad in noordelijke richting nemen (talloze steenmannetjes wijzen de weg). Op de Ghiacciaio del Gran Paradiso eerst rechts aanhouden.Op ca 3600m naar links de gletsjer oversteken en verder omhoog, daarna richting van de Becca  di Montcorve aanhouden. Daar in noordelijke richting (onder Il Roc langs) naar het bandje wat naar het topplateau leidt en vervolgens naar de top.

Alternatieven:       —

Tijd:  ca 4 1/2 uur

Hoogteverschil: ca 1350m

Bijzonderheden:   Kaarten en gidsjes
– IGC 101 Gran Paradiso/La Grivola/Gogne (1 : 25.000)
– Kompass nr 86, Gran Paradiso (1 : 50.000)
Gebietsführer Gran Paradiso/Bergverlag Rother

download gpx-files voor garmin-gps