De Dolomiti di Brenta staan vooral bekend om de prachtige ‘via ferrata‘ , de  ‘klettersteigen‘. Onder ‘Bergtoeren’ staan enkele van deze toeren beschreven. Voor de ‘via ferrata’ heb je een ‘klettersteigset’ nodig en ervaring. Maar in de Brenta zijn ook mooie wandelingen te maken. Hieronder staan drie wandelingen vanuit Molveno aan de oostzijde van de Brenta aan het Lago di Molveno.

Overzicht


Bergwandelingen

Rondwandeling Val delle Seghe

Karakteristiek: Mooie wandeling om kennis te maken met het gebied.

Korte schets: Wandeling langs drie hutjes de Rifugio Malva Andalo (1352m- niet open voor wandelaars), de Rifugio Selvata (1657m)en de Rifugio  Croz dell’Altissimo (1430m). Je kunt de wandeling ook andersom maken dan hier beschreven door de kabelbaan te nemen vanuit Molveno. Je begint dan wel met het drukste deel van de wandeling. Het eerste deel langs de Rif. Andalo en de Rif. Selvata is erg rustig.

Start van de wandeling: Aan de zuidkant van de camping, aan de overkant van de weg loopt een straatje steil omhoog. Je kunt hier geen auto parkeren, in de buurt van de camping is voldoende parkeerruimte.

Beschrijving van de tocht: Aan de zuidkant  van de camping de weg oversteken en direct steil via route nr 326 naar boven., de Sentiero della Ceda. Bij een T-splitsing rechtsaf, route nr. 332 , door het bos naar de Malga di Andolo.  De route vervolgen, de sentiero attrezzatto Domini, naar de Rif. Selvato. Vanaf het terras van de hut heb je een mooi uitzicht op de Brenta dolomieten (en ze maken er  goede koffie!).  Voor het vervolg van de wandeling goed opletten, de bewegwijzering is niet erg duidelijk.  Naar links (naar boven) loopt het pad naar de Rif. Predotti, naar rechts loopt een paadje (op sommige plekken spekglad) naar het dal. Kies voor het  middelste pad, het blijft lang op ongeveer dezelfde hoogte, route nr. 340.  De Rif. Croz. dell’Altissimo  is een erg drukke hut met   groot terras. Vanaf de hut  route nr. 340 volgen (nr. 322/319 loopt via het dal terug), een mooi in de rotsen uitgehouwen paadje naar Molvena. Het pad 340b loopt (omhoog) naar de kabelbaan.

Alternatieven:  —

Tijd: naar de Rif. Selvata ca. 2 1/2 uur, naar Rif. Selvata ca. 1 uur en terug naar Molveno ca. 2 1/2 uur

Hoogteverschil:   ca 850m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 73 (1:50.000), het VVV biedt  een aardige wandelkaart aan met wegnummers en telefoonnummers van de hutten in het gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Croz del ‘Altissimo

Karakteristiek: Wandeling met uitzicht op de toppen van  het Brenta-massief

Korte schets: Wandeling door almweiden, een rotsgraatje en over een puinhelling naar de top.

Start van de wandeling: De kabelbaan van Molveno

Beschrijving van de tocht: Met de kabelbaan omhoog. Boven verder naar de volgende kabelbaan/skiliftje naar de Rifugio Montanara. Hier heb je al een prachtig uitzicht op de Brenta! Volg pad nr. 352b en bij Palon di Tovre linksaf. Volg het graatje van de Palon de Tovre. Pas op dat je tijdig rechts aanhoudt, het paadje loopt door op de graat. Het is even zoeken maar deels wegloos stuit je in noordoostelijke richting op pad 344b. Kies je liever voor zekerheid dan ga je bij de Palon de Tovre rechtdoor tot je het pad 344b kruist, daar linksaf.
Volg het pad tot de top van de Croz dell’Altissimo (2339m), eerst door almweiden, later door gruis en blokken omhoog. Neem dezelfde weg terug, eventueel kies je bij de viersprong voor paadje nr. 352 naar Molveno.

Alternatieven:  —

Tijd: Naar de top ca. 3 uur

Hoogteverschil: ca 800m, afdaling naar Molveno ca 1200 m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 73 (1:50.000), het VVV biedt  een aardige wandelkaart aan met wegnummers en telefoonnummers van de hutten in het gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Rifugio Predotti

Karakteristiek: Mooie wandeling naar fraai gelegen hut. De Rifugio Tosa e Predotti is een prima uitgangspunt voor de vele via ferrata in dit gebied. Tot begin juli kan er nog veel sneeuw liggen!

Korte schets: Het snelste is de wandeling vanaf de kabelbaan bij Molveno. Maar je kunt er ook voor kiezen om direct naar de Rifugio Selvata te gaan (zie wandeling  1). De wandeling loopt vanaf de Rifugio Selvata eerst steil omhoog, dan verder door een hoogtedal (veel bloemen!). Het laatste stukje is weer wat steiler. Als er sneeuw ligt zijn stokjes (of een pickel) aan te bevelen.

Start van de wandeling: Vanaf de Rifugio Selvata (zie wandeling 1 hierboven)

Beschrijving van de tocht: Vanaf de hut steil omhoog langs een goed pad (nr. 319). Het pad is goed aangegeven, de hut is al snel te zien. Vlak onder de hut staat de Rif. Tosa (gesloten).

Alternatieven:  Als je overnacht in de hut kan je bij goed weer, als je voldoende ervaring hebt en een goed oriëntatievermogen, terug via de sentiero Palmieri (nr 358/320). Verder over de Passo di Ceda via pad nr. 326 terug naar Molveno. Vraag in de hut naar de situatie!  Het is zeker geen eenvoudig pad en de markering ontbreekt op grote delen van het traject. Ga dus niet onvoorbereid op pad, en kijk op de site van de hut.

Tijd: vanaf de Rif. Selvata ca 2 1/2 uur

Hoogteverschil:   950m

Bijzonderheden: kaart Kompass nr 73 (1:50.000), het VVV biedt  een aardige wandelkaart aan met wegnummers en telefoonnummers van de hutten in het gebied.

download gpx-files voor garmin-gps


Bergtoeren

Via Ferrata Bocchette Centrale en de Sentiereo Osvaldo Orsi

Prachte rondtoer die in 1 dag te maken is vanuit de  Rifugio Tommaso Pedrotti (2491m). Tot zeker eind juli heb je een 50m touw, stijgijzers en pickels nodig. Wij hadden dit in de auto laten liggen en moesten half juli halverwege terug omdat er op de Sentiero Orso nog te veel sneeuw lag en de drahtseilen onder de sneeuw lagen. Bel dus eerst naar de Refugio Pedrotti om je te laten informeren over de situatie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de Kompass-kaart nr 73 (Dolimiti di Brenta/Via delle Bocchette) zijn uitgebreide routebeschrijvingen opgenomen.
Via de Bocchette Centrale (Tratto Centrale delle Bocchette), nr. 305 naar de Bocca del Tuckett en terug over de de Orsi weg (sentiero Osvaldo Orsi), wegnr. 303. Reken voor de hele route ca 8 uur.
De route staat uitputtend beschreven in het gidsje bij de Kompass-kaart nr 73

N.B. neem een dagrugzakje mee waar je de pickel aan kunt hangen, een grote rugzak of pickel die boven de rugzak uitsteekt, zit alleen maar in de weg (zie foto)

Bijzonderheden:  Kaarten en gidsjes
Kompass nr 073 Dolomiti di Brenta/Vai delle Bocchette (1 : 30.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Voor huttentochten in de Brenta, zie onder Huttentochten Italië.