Het regionaalpark van de Adamello en Presanella is te bereiken via het Stilfserjoch (verboden voor caravans) of via Zwitserland over de Berninapas en de passo del Aprica. Het is een relatief rustig gebied. Door de aanleg van stuwmeren kan je met de auto over smalle maar goede wegen hoog de bergen in rijden. Een goed uitgangspunt voor wandelingen.

Meer informatie over de Adamello – Presanella op de site van Trentino.

Overzicht


Rondwandeling in het Val Malga

Karakteristiek: Wandeling langs drie hutten en enkele stuwmeren. De wandeling van de Rifugio Baitone naar Rifugio Gnutti is beveiligd met (geplastificeerde) staalkabels. Bij mooi weer wellicht overbodig voor de gemiddelde bergwandelaar, bij regen wel zo veilig (steile grashellingen).Eenvoudige wandeling over almweiden. In de weekends druk bezocht dal door Italiaanse families.

Korte schets: Veelzijdige rondwandeling langs drie hutten
Markering: wandeling nr. 13, 1 (Sentiero Adamello) en 23

Start van de wandeling: Ponte del Guat, achter in het Val Malga (1530m).
Naar Edolo en vervolgens naar Sonico. In Sonico linksaf, richting Garda. Na verloop van tijd is het Val Malga aangegeven. De weg door het Val Malga is smal maar zeer goed onderhouden. Bij Ponte del Guat is direct over de brug een kleine parkeerplaats. Lopend verder naar Malga Premassone (de waarschuwingen over loslopende honden kan je negeren)

Beschrijving van de tocht:
Voorbij Malga Premassone links de beek over, route 13 gaat tamelijk steil naar boven. U passeert op een plateau (met uitzicht) twee picknick-banken. Even later ziet u de stuwdam van het Lago Baitone liggen. Nu niet over de stuwdam, maar links van het meer route 13 volgen. Vanaf het meer nog een half uur naar de Rifugio Franco Tonolini (2450m) aan het Lago Rotondo.
Van de Rifugio Tonolini via route nr. 1 langs de oostelijke oever van het meer naar de Rifugio Baitone (in 1999 werd deze hut verbouwd). Langs deze hut iets afdalend langs enkele gebouwen van de elektriciteits maatschappij naar het met staalkabels beveiligde pad naar de Rifugio Gnutti (2166m). Over route 23 terug naar de Ponte del Guat.

Tijd:
Val Malga naar Rifugio Tonolini ca. 2.30 uur
Rifugio Tonolini naar Rifugio Gnutti ca. 1.15 uur
Rifugio Gnutti terug naar Val Malga ca. 1.15 uur

Hoogteverschil: ca. 900 m

Bijzonderheden:
– kaart Kompass nr 71 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Wandeling Val d’Aviolo

Karakteristiek: Korte wandeling door mooi hoogtedal

Korte schets: Wandeling naar de Rifugio Aviolo (1930m) en de Passo di Galinera. Op deze pas staat het bivacco Velerio Festa (15 slaapplaatsen). Markering: wandeling nr. 21.

Start van de wandeling: Vanaf Vezza d’Oglio het Val Paghera in. Achter in het dal (bij niet meer in bedrijf zijnde kabelbaan de auto parkeren). Hier gaat het pad omhoog naar de hut (in het begin slecht aangegeven).
Beschrijving van de tocht:
Door het bos en langs de beek naar boven via route nr. 1.  Het pad is steil maar desondanks aangenaam. In een vochtige periode onder een waterval door/langs een tunnel.  De hut zie je pas op het laatste moment. Langs het meertje naar de Malga Aviolo, een prachtige plek om even te rusten.  Het pad is nu wat lastiger te vinden, over de beek en zoveel mogelijk rechts (westelijk) aanhouden, langs de rand van wat lage struiken. Vanaf het meer nog een uur omhoog naar de Passo di  Galinera , hier ligt het bivacco Festa. Afdalen langs dezelfde weg.

Alternatieven:  Een mooie wandeling gaat van de Malga Aviolo naar de Passo di Gole Larghe (35A). Vanaf de pas kun je dan afdalen naar het Lago d’Avio (boven in het Valle dell Avio, boven Temu). Ideaal voor gezelschappen die over twee auto’s beschikken!

Tijd:  ca. 1.30 uur naar het Lago d’ Áviolo, ca. 1 uur van het meer naar de Passo di Galinera

Hoogteverschil:   ca. 900m

Bijzonderheden:
– kaart Kompass nr 71 (1:50.000)

download gpx-files voor garmin-gps