Onderweg in de bergen

Toerenwiki NKBV  en de App DAVapp_alpenverein

 

Op de site van de NKBV staat de ‘Tochtenwiki’ met veel bergtoeren en wandelingen. De Tochtenwiki is ook als app te downloaden op telefoon of tablet. Zowel in de Playstore als als op iTunes onder ‘NKBV-tochtenwiki’. Kijk op de site van de NKBV voor meer informatie.

Op de site van de DAV, de Deutsche Alpenverein, staat informatie over een gratis app met heel veel beschrijvingen van bergtoeren en wandelingen, kaarten, informatie over hutten, zelfs een kompas en hoogtemeter. Voor Android kan je de app gewoon downloaden via de PlayStore van Google, voor Apple kan je de app downloaden via iTunes (direct op de ipad lukt op dit moment niet). Kijk op de site van de DAV voor meer informatie.

Hüttenfinder OAV

Op de nieuwe  ‘hüttenfinder’  van de OAV zijn de hutten gerangschikt naar gebergte en omvat hutten in Oostenrijk, Noord Italie en Zuid Duitsland. 

Met kinderen de bergen in

Een mooie site voor wandelingen met kinderen en families is http://www.wandersite.ch/Kinderwandern.html Op deze site zijn veel korte wandelingen terug te vinden. Zelfs wandelingen in de bergen die met de kinderwagen te doen zijn.


Bij veel beschrijvingen verwijs ik naar kaarten en gidsje. Deze zijn verkrijgbaar in de betere reisboekwinkel.

Mooie boeken over de bergen

De Duimsprong van Miek Zwamborn

Prachtige hedendaagse roman, op zoek naar een verdwenen klim-maatje -Jens- die van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen, komt de hoofdpersoon in de ban van de Zwitserse landmeter en geoloog

Albert Heim.  Met verhalen over toeren rondom de Planurahütte, de Galenstock en over de opening van de Albert Heimhütte in 1918. Albert Heim werd onder meer beroemd door de eerste ballonvlucht over de Alpen maar ook door maquettes die hij maakte  van berg-massieven. De twee verhalen, over de zoektocht naar haar klimmaatje en het verhaal van Albert Heim, zijn op een prachtige manier in elkaar verweven. Lezenswaardig!

Als je je afvraagt wat ‘duimsprong’ betekent: op de volgende site staat onder het kopje  ‘Afstand schatten zonder hulpmiddelen een korte beschrijving.  

 

Schitterende boeken van Paolo Cognetti

In de boeken van Paolo Cognetti spreekt de liefde voor de bergen. Zowel in de ‘8 Bergen’ als de ‘Buitenjongen’ word je gegrepen door de schoonheid van de bergen, de eenzaamheid en de band met de natuur. Verwacht geen stoere bergbelevenissen, maar geniet van de minutieuze, liefdevolle beschrijving van de bergwereld. De, haast filosofische, beschrijving van de fijnspar, de grove den, de lariks en de alpenden in ‘de Buitenjongen’ is prachtig om te lezen!

Zijn laatste boek ‘Het geluk van de Wolf’ is een poëtisch liefdesverhaal en een ode aan de natuur in het prachtige dal van Gressoney en de hoog gelegen berghut: Refuge Quintino Sella au Félik. Paolo Cognetti neemt de lezer mee op reis naar de hoogste gletsjers en zoekt naar antwoorden op essentiële levensvragen. Wie willen we zijn? Waar horen we thuis? En hoe vind je geluk?

‘Ik blijf hier’ van  Marco Balzano
ik blijf hier

Voor iedereen die wel eens over de Reschenpass of Resiapass rijdt, onderweg naar Zuid Tirol en zich afvraagt wat de historie is van de kerktoren van het oude Graun, midden in het meer: in dit boek lees je de tragiek van de dorpjes die hier ooit hebben gelegen en over hoe de bevolking zich verzet tegen de plannen om het dal onder water te zetten, tegen Mussolini, Nazi-Duitsland en tegen de vooruitgang.

‘De grote angst in de bergen

De grote angst in de bergen

‘ van Charles-Ferdinand Ramuz

De naderende catastrofe  hangt al vanaf de eerste bladzijde in de lucht. Een intrigerend verhaal over vee en herders hoog in de bergen en de achterblijvers in het dorp. Over herders die in quarantaine moeten als de koeien besmet worden met ‘de ziekte’.

Ramuz (1878-1947) is een Zwitserse romanschrijver met een merkwaardige verteltrant. Uitstekend vertaald!

 

Zuurstofschuld van Toine Heijmans

Een roman over klimmen maar vooral over vriendschap in de bergen, over passie voor de bergen en over de geschiedenis van het alpinisme. De mooie beschrijvingen van mensen in een overweldigende natuur maken het boek aantrekkelijk voor iedereen die gefascineerd is door de bergen!

 

Bloemen van steen van Ilaria Tuti

Een prachtig boek voor iedereen die wel eens in Sud Tirol komt en zich afvraagt welke verhalen er spelen rond de prikkeldraadversperringen en de loopgraven die je tegenkomt. Deze historische roman vertelt het verhaal van de rol die de  vrouwen uit deze regio hierin hebben gespeeld. Vrouwen van alle leeftijden, die met gevaar voor eigen leven manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in brachten naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen. Het is beslist geen heroïsch verhaal maar het laat de absurditeit van de oorlog zien door de ogen van deze moedige vrouwen. 

 

 

 


Te koop:

Enkele Rother wandelgidsen:

Rother Wandelgids Mallora, 60 wandelingen, w.o. de GR 221 – € 7,50

Rother Wandelführer Julische Alpen, 53 wandelingen, bergtouren – € 7,50

Rother Wandelführer Golf van Neapel (met o.a. Amalfi-kust) – € 7,00

Rother Wandelführer Schottland met 59 toeren – € 7,50

Deze wandelgidsjes zijn gebruikt maar in prima staat. Af te halen in de omgeving van Ede – Wageningen. Zie voor contactinformatie in de rechterkolom van deze website.


En verder: architectuur onderweg

Architectuur voor onderweg
Je kunt er voor kiezen om ’s nachts over de Duitse autowegen te scheuren om zo snel mogelijk in de Alpen te zijn. Maar er zijn meer mogelijkheden en wellicht een aardig compromis voor gezinsleden die niet ‘alleen maar’ 3 weken door de Alpen willen sjouwen.
Voor liefhebbers van -moderne-  architectuur staat op architectenweb.nl een aantal aardige routes door Duitsland en Zwitserland.
– Architectuurroute 1 begint al direct over de grens, maar de hoogtepunten zijn toch wel de Weissenhofsiedlung bij Stuttgart (Mies vd Rohe, Le Corbusier, Gropius, J.J.P. Oud en Mart Stam), het Mercedes Benz museum (UNStudio) en de Vitra Campus in Weil am Rhein, vlak voor de grens met Zwitserland.
– Architectuurroute 2, de route door Zwitserland met in Basel een groot aantal bouwwerken van Herzog & de Meuron of de Villa Le Lac (Lausanne) die Le Corbusier bouwde in 1924 voor zijn ouders.
  

NKBV Bergsportreizen

 

De NKBV, de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, heeft elk jaar een interessant aanbod van reizen. Het programma vindt u op  https://www.bergsportreizen.nl/ 

Mooie plaatjes

Op de site van de NKBV staan mooie filmbeelden van Zwitserse Wallis, kijk op:

http://www.bergwijzer.nl/nieuws/zwitserse-bergen-zoals-je-ze-nog-nooit-gezien-hebt