bergell02.JPGEen aantal wandelingen en bergtoeren vanuit het Val Bregaglia en de Malojapass. Het fraaie zijdal van het Val Bregaglia, bij Bondo, het Val Bondasca, was in juli 2019 helaas nog afgesloten als gevolg de ‘bergsturz’ van de Piz Cengalo op 23 augustus 2017. De Sasc Furä Hütte gaat waarschijnlijk eind juli 2019 weer open en is bereikbaar via een nieuw huttenpad, hoog boven het Val Bondasca. Of de Capanna di Sciora nog open gaat is op dit moment niet bekend (maar zeker niet in 2019!).

Een fraaie, eenvoudige wandeling is de Sentiero Panoramico met onderweg een mooi uitzicht op de Piz Badile en de Piz Cengalo. Voor meer informatie klik hier.

Overzicht


Bergwandelingen

Wandeling door het Val Maroz en het Val da Cambergell03

Karakteristiek: Mooie wandeling met veel bloemen. Wij zijn op deze wandeling (begin juli) niemand tegengekomen!

Korte schets: Mooie wandeling door een weids dal, over een pasje, langs het Lagh da Cam en door het bos terug naar Vicosoprano.

Start van de wandeling: met de postbus naar Caaccia en daar de bordjes Alp Maroz Dora aanhouden. De wandeling eindigt in Vicosoprano.

Beschrijving van de tocht:
Van Casaccia, door het bos naar de Alp Maroz Dora. Door het brede Val Maroz naar de Alp Maroz Dent. Hier de beek oversteken en omhoog naar het pasje van het Val da Cam. Op de pas staan 5 grote steenmannen die al van ver zichtbaar zijn. Nu in zuid-westelijke richting naar het Lagh da Cam. Van het meertje afdalen naar Plan Lo. Daar even oppassen, de vele koeienpaadjes maken de orientatie wat lastig. Van Plan Lo door het bos terug naar Vicosoprano.

Alternatieven: Een veel langere wandeling vanaf het pasje door het Val da la Duana en over de pass da la Duana. Via Cadrin terug naar Vicosoprano. (minstens 1 1/2 uur langer).

Tijd: ca. 6 1/2 uur
Hoogteverschil: 950m

Bijzonderheden:
kaarten Kompass 99 Oberengadin (1:40.000), LKS 1276 Val Bregaglia (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Lago dal Lughin en het dal van Grevasalvasbergell04

Karakteristiek: Eenvoudige wandeling over goede paden. Veel bloemen: gentianen en anemonen. Toen wij er begin juli waren lag er nog veel te veel sneeuw om door te gaan naar de Pass Lughin en de Pass da Sett. Een mooi alternatief is om van het meer over het pad door het dal van Grevasalvas te nemen en via Heididorf terug te keren naar de Malojapass.

Korte schets: Wandeling over goede paden. Vanaf het meer naar het dal van Grevasalvas over grote blokken.

Start van de wandeling: Klein parkeerterrein bij het Lej da Segl, bij Cadlägh. In het weekend is hier weinig plek.

Beschrijving van de tocht:
Direct een korte steile klim, daarna vlakt de wandeling wat af. Het is een druk belopen pad richting de Pass Lughin. Veel bordjes en markering.
Vanaf het meertje(2484m), in oostelijke richting over grote blokken en puin naar het dal van Grevasalvas. Hier staan erg veel bloemen en er stroomt een idylisch beekje doorheen.
Over een paar beekjes (de laatste is soms lastig te passeren!) en afdalen naar Heididorf. Hier op de Via Engadina (eerst iets omhoog naar Blaunca) terug naar het uitgangspunt.

Alternatieven: Als de omstandigheden goed zijn naar de Pass Lughin, Pass da Sett en afdalen naar het dal van Maroz. Vandaar naar Casaccia en met de postbus terug naar het uitgangspunt.

Tijd: ca. 5,5 uur

Hoogteverschil: ca 650

Bijzonderheden: kaarten Kompass 99 Oberengadin (1:40.000), LKS 1276 Val Bregaglia (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Lago dal Casnilbergell05.jpg

Karakteristiek: Korte en eenvoudige wandeling. Bij de Capanna da l’Albigna wordt veel geklommen in mooi Bergell-graniet.
Toen wij in juli 2019 bij de hut aankwamen, hoorden we dat de oversteek naar de Capanna del Forno niet mogelijk was vanwege de grote hoeveelheid sneeuw aan de Forno-zijde van de Casnilpass. De nieuw aangelegde steig aan de Forno-zijde was nog niet ingericht (staalkabels waren nog niet aangelegd.)

Korte schets: Met de kabelbaan naar het Albigna-stuwmeer en in ca. 50min. naar de Capanna da l’Albigna. Vandaag omhoog richting van de Casnilpass. Bij de meertjes heb je een mooi uitzicht op de Punt da l’Albigna en op de gletsjer onder de Cima dal Cantun.

Start van de wandeling:
Kabelbaanstation van de EWZ, Bergeller Kraftwerke, naar de voet van de stuwdam. Nu zo’n 100m omhoog naar het pad over de dam (rechts aanhouden).

Beschrijving van de tocht:
Over de dam en verder over een ruig pad naar de Capanna da l’Albigna. Vandaar het pad naar d Casnilpass volgen. De eerste meertjes liggen op ca. 2580m en iets hoger, ca. 2650m liggen nog twee meertjes.

Alternatieven:

Tijd: ca. 2,5 – 3 uur vanaf de kabelbaan

Hoogteverschil: ca 550m

Bijzonderheden:
kaarten Kompass 99 Oberengadin (1:40.000), LKS 1296 Sciora (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps


Fuorcla Surlej en de Chamanna Coazbergell06.jpg

Karakteristiek: Lange wandeling met prachtig uitzicht op de Piz Bernina, Biancograt en de Piz Roseg.

Korte schets: Met de Corvatschbaan omhoog naar Murtèl, verder naar het Fuorcla Surlej met misschien wel het mooiste uitzicht van de hele Alpen!

Start van de wandeling: Dalstation van de Corvatsch-kabelbaan in Surlej. Met de baan omhoog naar Murtèl (tussenstation). De bordjes volgen naar het Fuorcla Surlej.

Beschrijving van de tocht: Omhoog naar het Fuorcla Surlej. Een veel bezocht uitzichtspunt op de Bernina-groep. Vanaf het Fuorcla bordjes volgen naar de Chamanna Coaz. De afslagen naar Pontresina negeren. Het is en prachtige hoogteweg met geringe stijging en daling. Vanaf de laatste afslag naar Pontresina (je ziet de hut dan al duidelijk liggen), even door naar de Coaz-hut (2611m). Prachtig uitzicht op de grote morenes van de Vadret da tschierva!. Vanaf de hut even terug naar de afslag, afdalen naar het Lej da Vadret over grote rotsblokken. Langs het meer naar het Roseghotel (1999m). Vervolgens afdalen naar Pontresina (n.b. nog wel ca. 1 1/2 uur!).

Alternatieven: –

Tijd: reken voor de hele tocht op zo’n 7 tot 8 uur want er is veel te zien en te fotograferen op deze tocht

Hoogteverschil: ca. 1000m afdalen (soms wat ‘op en af’)

Bijzonderheden: kaarten Kompass 99 Oberengadin (1:40.000), LKS 1276 Val Bregaglia (1:25.000)

download gpx-files voor garmin-gps